El projecte de pressupost municipal prioritza la reactivació econòmica i social de Vilanova. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
04-02-2021 14:51
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La proposta de pressupost municipal per aquest any prioritza les accions per sortir de la crisi econòmica i social i millorar el benestar de la ciutadania. El govern municipal va presentar ahir al Consell Municipal de Veïns el projecte, de 88 milions d'euros, que portarà a aprovació en el Ple de dilluns. L'alcaldessa, Olga Arnau, va explicar que davant d'una situació de crisi com l'actual “els municipis hem de seguir avançant, hem de ser expansius”. Arnau va reivindicar el rescat de l'Estat davant de la situació excepcional per fer front a l'emergència sanitària, econòmica i social amb els recursos suficients.
La regidora d'Economia i Empresa, Conxi Martínez, va detallar les línies principals del pressupost, que centra bona part de les accions en el Pla de Recuperació Econòmica i Social de Vilanova i la Geltrú. “Estem en una situació molt delicada, portem gairebé un any de pandèmia i el teixit social i econòmic està en una situació molt dèbil”. La regidora va parlar dels tres puntals de la proposta: l'acció social, l'habitatge i el suport al teixit econòmic.
En polítiques d'habitatge el pressupost inclou un milió d'euros per l'adquisició de pisos, exercint el dret de tanteig i retracte, i manté els ajuts a la rehabilitació, al pagament de lloguer d'emergència social i el programa de lloguer jove.
Per potenciar l'acció social, el pressupost preveu reforçar l'atenció a persones vulnerables, amb l'increment de recursos per allotjaments d'emergència, un nou programa d'atenció a les persones sense llar, doblar la quantitat econòmica per a l'Economat, la posada en marxa d'una Oficina d'Assessorament Energètic, més recursos per la prevenció a AISSA (el consorci d'Assistència Integral Social i Sanitària), recursos per evitar la soledat de les persones grans, increment de l'atenció a la dependència i més dotació per a l'assessorament laboral.
Pel que fa al suport al teixit econòmic, es mantenen i reforcen mesures com les subvencions a bars i restaurants per les taxes de terrasses, les subvencions a comerços, professionals, autònoms i empreses pel decrement de l'activitat vinculat a la Covid-19, la subvenció del 50% de l'IBI de 2020 als establiments hotelers i les campanyes de promoció, dinamització i suport a la digitalització del primer sector (mercats, agricultura, ramaderia, pesca).
En les accions de millora del benestar de la ciutadania en el pressupost 2021 destaca la implantació del model de recollida d'escombraries porta a porta, la renovació de l'enllumenat públic, el projecte de pacificació “Al centre, les persones”, la descentralització de l'Atenció Ciutadana i l'increment de recursos per al suport a la creació local i al manteniment de les instal·lacions esportives.
Els representants de les diferents associacions veïnals es van interessar pels detalls de les inversions per millorar l'enllumenat, els ajuts econòmics a les empreses, el nou model de la recollida de la brossa, l'aparcament, algunes obres concretes de millora i les infraestructures sanitàries.
El regidor de Participació Ciutadana, Enric Garriga va parlar de la renovació en les juntes directives d'algunes associacions, i va aprofitar per agrair tant la feina feta de les persones que ho han deixat com el compromís de les persones que s'incorporen perquè “no és fàcil, és molt important que tinguem als nostres barris gent amb ganes d'implicar-se”.
El dilluns, 8 de febrer, el Ple municipal debatrà i portarà a aprovació la proposta de pressupost per aquest any.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!