L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú reforça les polítiques socials per superar la crisi de la covid-19. Ajuntament de Vilanova
Susana Nogueira |
Vilanova i la Geltrú
07-04-2021 09:04
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau; el regidor d’Acció Social, Jaume Aliaga i la regidora de Dependència, Mercè Mateo, han presentat aquest dimarts el balanç de l'any 2020 amb unes dades socials i econòmiques excepcionals, a causa de la crisi que ha comportat la covid-19. El govern ha explicat el reforç previst per aquest 2021 en l’atenció social a les persones més vulnerables i ha valorat la posada en marxa del punt d’atenció social ubicat al Centre Cívic del Tacó, així com el treball comunitari que s’està promovent des de fa uns mesos en els barris del Tacó i l’Armanyà, amb la missió de donar suport als veïns i a les veïnes.
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú està treballant en el PRES (Pla de Reactivació Econòmica i Social) on estan involucrats els agents socials, econòmics i polítics. És un projecte que ha de donar resposta a les necessitats socials i revitalitzar l’economia de la ciutat. L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha manifestat que “les ordenances fiscals i els pressupostos d’aquest any 2021 s’han fet de manera dirigida a la sortida de la crisi i a la reactivació de la ciutat. Els tres objectius principals són: ser al costat de les famílies vulnerables, facilitar el manteniment i l’accés a l’habitatge i donar suport al teixit econòmic. En aquest sentit, vam aprovar unes ordenances per una fiscalitat més justa i adequada: a les necessitats de la ciutat, congelació absoluta de tots els tributs (per segon any consecutiu), ampliació de les bonificacions del IVI per les llars amb més dificultats i amb més bonificacions dels habitatges en lloguer”. De la mateixa manera, Arnau ha remarcat que han aprovat un pressupost municipal que manté l’acció social, les mesures d’habitatge i el suport del teixit econòmic.
S’han incrementat els recursos en acció social amb més d’1 milió d’euros per aquest any 2021, dirigits a l’increment dels recursos de l’Economat, per la dependència a través de l’organisme municipal, per l’assistència integral social i sanitària (AISSA) i també a projectes dirigits a la millora del benestar de les persones en situació més vulnerable, per exemple, per fer front a la pobresa energètica. L’any 2020, ha incrementat la necessitat d’atenció social, 2.000 persones respecte a l’any 2019. S’han incrementat els recursos humans en 9 persones a les regidories d’acció social i dependència i gent gran, per fer front a les necessitats i vèncer la vulnerabilitat.
El regidor d’Acció Social, Jaume Aliaga, ha manifestat que “el servei social de Vilanova i la Geltrú, fa front a un increment considerable d’atenció de persones vulnerables, amb necessitats derivades de la crisi social, sanitària i econòmica. Estem rebent demandes sobre les dificultats en l’accés al SEPE, l’ingrés mínim vital, ertos que no s’han pagat, entre altres. Treballem per lluitar intensament per no deixar a ningú enrere i per resoldre totes les incidències”. Aliaga, ha compartit que aquest 2020 han atès a més de 9.000 persones, un 30% més respecte al 2019. Tenint en compte que cada any de mitjana són 7.000 persones, veiem que l’augment d’ajuda és considerable. També ha incrementat un 30% la gestió dels expedients corresponents a nuclis de convivència, més de 5.000, un 30% més que el 2019. L’import dels ajuts atorgats ha estat 290.000 euros, un 40% més que el 2019. El pressupost de regidoria ha augmentat de 4,2 milions als 5,2 milions d’euros, més del 17%.
Les quantitats per aquest 2021 encara augmenten més, les ajudes econòmiques i de docència social, passaran de 290.000 a 417.000 euros, un increment del 40% respecte al 2020. Aliaga, ha dit que “L’aportació a l’Economat a través del conveni amb Caritas, va ser de 174.000 euros en el 2020 i arran de la covid-19, vam fer aportacions extres per garantir les cobertures bàsiques alimentaries de les quals tothom té dret. Aquest any, 2021, l’ajuda és de 360.000 euros, un increment de més del 100%, ja que no volem deixar a ningú sense aliments”.
Les polítiques d’habitatge també han estat una prioritat per a l’Ajuntament, tant que la regidoria social ha intervingut en 73 procediments de desnonaments amb data de llançament assenyalada. Aliaga, diu que “hem fet diverses accions per ajudar a totes aquelles famílies que es podien quedar sense la seva llar. Ens preocupa especialment els menors d’edat. Per poder pal·liar la manca d’habitatge, l’ajuntament de Vilanova i l’Agència catalana de l’habitatge van signar el projecte Reallotgem.cat”.
Pel que fa a l’orientació laboral, la regidoria social ha atès a persones que estaven en situació d’erto, que havien perdut la seva feina o tenien alguna incidència laboral. S’ha acompanyat i ajudat a més de 300 persones, 31 han aconseguit inserció laboral. El projecte “Sensellarisme”, s’ha augmentat un 50% la dotació respecte al 2019, han detectat a 182 persones sense llar o vivint en infrahabitatges i una quarantena viuen al carrer. Han pogut aconseguir un habitatge estable a 11 persones, però encara queda lluitar per totes aquelles persones que no tenen. Durant el confinament, els serveis bàsics d’atenció social de Vilanova i la Geltrú, han atès un total de 829 infants o adolescents, 104 són casos nous. S’ha fet reforç escolar a 17 infants i s’ha aprovat més de 1.300 beques de menjador escolar.
Serveis locals
Des dels serveis locals es va observar que hi ha famílies amb unes característiques similars que necessiten ajuda, ja que presenten dificultats per cobrir les necessitats bàsiques. Amb la creació d’aquests espais, es vol afavorir l’atenció d’aquelles persones que ho necessitin. Jaume Aliaga, diu que “els barris del Tacó i l’Armanyà, cada vegada han necessitat més suport. La regidoria d’acció social aposta per una metodologia participativa que permet l’espai de reflexió, tasques socials però sempre col·lectives. L’objectiu és revisar les formes d’atenció de la població vulnerable, transformar les relacions i que hi hagi actituds proactives. El projecte s’anomena “Teixim barri”, i té un caràcter acollidor i comunitari”.
La regidora de dependència, Mercè Mateo, ha dit que “els Equips d’Atenció Domiciliària (EAD) des d’un bon principi han detectat que la crisi de la COVID-19, ha augmentat la sensació d’aïllament, la soledat, el deteriorament cognitiu i la sobrecarrega amb les persones cuidadores”. Durant mesos, moltes persones han tingut por que vinguessin persones a netejar a casa i les residències han estat tancades, els individus i les individues amb fragilitat són els i les que estaven més desateses. Per estar al costat de la gent, van fer més de 6.054 trucades i l’habilitació d’una línia 900 durant l’estat d’alarma, que ha atès a 93 casos. També es va iniciar un servei d’atenció psicològica, que va atendre a 14 persones. Mateo, diu que “l’objectiu primordial era acompanyar a tothom que se sentia sol, totes les accions que vam fer giren al voltant de disminuir l’impacte de la soledat”. La regidora posa èmfasi en les persones cuidadores, que han patit les conseqüències de la covid-19 d’una manera estressant, ja que no han pogut prestar el servei de neteja durant l’estat d’alarma, com és el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD).
Els pressupostos municipals han augmentat per “millorar la coordinació del servei d’ajut de domicili, ja que és la nostra prioritat i hem de teixir barri, teixir família i teixir administració i ciutadania” ha dit Mateo.
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, ha redimensionat l’equip de l’EAD per poder reduir la llista d’espera en l’elaboració dels PIA (Programa Individual d’Atenció), ha fet un sobreesforç, perquè aquests tràmits administratius s’agilitzin en un moment en què van quedar suspesos. S’han elaborat 308 nous expedients i se n’ha modificat 124.
Pla de xoc social i econòmic
La pandèmia ha comportat a incrementar les necessitats d’atenció social de la població i l’increment d’usuaris i d’usuàries a l’Economat. Des del confinament, les regidories d’acció social i dependència de la gent gran, van organitzar els serveis d’ajudes per estar al costat de les persones més vulnerables. La covid-19, ha comportat una crisi social i econòmica que ningú havia previst. Des de l’Ajuntament es va promoure el pla de xoc social i econòmic per fer front de forma immediata a les necessitats més urgents i a finals de l’any 2020 ja s’havia activat la pràctica d’aquestes accions per reactivar la ciutat. L’alcaldessa de Vilanova, Olga Arnau, ha manifestat que “es van preveure 127 mesures de xoc per fer front aquesta crisi. Es van realitzar modificacions pressupostàries per més de 3 milions d’euros i principalment es va dirigir recursos a acció social i dependència i a ajuts a l’Economat per mantenir l’habitatge, i subvencions/ bonificacions pel teixit econòmic”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!