Pressupost 2021

L’Ajuntament de Gelida aprova el pressupost municipal 2021, marcat per la gestió de la covid-19

El ple municipal aprova el pressupost per al 2021 destinat a fer front a la crisi econòmica i social 'que ha buscat fins a darrera hora el consens amb els grups a l’oposició'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En el ple extraordinari del passat 31 de març, es va aprovar el pressupost municipal per al 2021, que ascendeix a 7.172.455, amb els Patronats d’Esport i de la Ràdio.Un pressupost que té dos eixos fonamentals com són la reactivació econòmica i la cohesió social, amb les polítiques d’ocupació, benestar social, suport a les famílies i promoció econòmica,sense oblidar el manteniment d’equipaments i de l’espai públic. El pressupost es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció dels socialistes.

El pressupost ha estat aprovat en un context marcat per la pandèmia de la covid-19 i la crisi econòmica i social que està provocant, per això s’ha buscat l’increment de la inversió en benestar social i promoció econòmica, una major austeritat en la despesa i una voluntat d’invertir en obra pública necessària per a la reactivació econòmica enfocada a millorar l’entorn, la via pública i els serveis bàsics al municipi com a principal objectiu.

Des de l’equip de govern s’ha treballat intensament per ajustar al màxim els diners que disposa el consistori amb les necessitats imperatives que aquests moments exigeixen. Aquest esforç s’ha dirigit a assolir dos objectius clars, ajudar a reactivar l’activitat econòmica al municipi, per generar riquesa i llocs de treball, i, mentre aquesta generació de riquesa i de llocs de treball no es produeix, acompanyar amb mesures socials als qui pitjor ho estan passant en aquests moments.Un esforç del govern que s’ha treballat buscant el consens, amb reunions i generant debat, amb els grups municipals de l’oposició, el PSC i la CUP, i incorporant millores proposades per ambdós grups.

Pel que fa a les xifres d’aquest pressupost, cal destacar les principals partides on es produeixen increments, com són en l’àmbit de la promoció econòmica i el suport al comerç:

-Promoció Econòmica, de 8.000 a 20.000 euros.
-Comerç, de 3000 a 4000 euros.
-Es crea una nova partida de Subvencions per a empreses i autònoms, 31.000 euros.
-Formació, ocupació i teixit productiu, de 26.000 euros a 35.000 euros.
-15.000 euros per plans d’ocupació locals.
-Divulgació i Turisme, de 5.000 a 15.000 euros.
-Reducció de 15.000 euros en els ingressos en la taxa d’ocupació de les terrasses dels bars i restaurants, donat que no es cobren com ajuda a l’hostaleria del municipi.

I, de la mateixa manera, en l’àmbit dels ajuts socials:
-Ajuts escolars, 20.000 a 25.000 euros.
-Subvencions assistencials de 40.000 a 60.000 euros.
-Ajuts alimentaris, que es mantenen en 35.000 euros, però que van acompanyats d’una millora important en el sistema d’adquisició dels aliments que faran molt més econòmica i, per tant, molt més eficient.

A la partida d’activitats de joventut s’ha destinat un augment, de 7500 a 12.500 euros, per a poder dinamitzar l’Escorxador i convertir-lo en un centre d’activitats pel jovent, un servei que creiem bàsic i necessari.
Increment també en la partida destinada a la recollida i manutenció d’animals, provocat pel canvi de protectora, passant de la qual l’any

2020 havia gestionat el servei a la que gestiona la Mancomunitat Penedès – Garraf, amb millores en el seu servei. Una partida que passa de 19.000 a 28.000 euros.

La partida de personal també s’ha vist incrementada en aquest pressupost, passant la despesa de 2.830.000 a 3.133.000 euros, causatsprincipalment pels increments decretats en els Pressupostos generals de l’Estat per al personal de les administracions públiques als exercicis 2020 i 2021 i, també, del fet que cal suplir 4 places de policies locals mentre aquests estan a l’escola de policia.

Finalment, destacar també l’augment de la partida de subministrament de productes de neteja, de 14.000 euros a 20.000 euros, donat que per la pandèmia les necessitats de productes desinfectants i de productes de protecció EPIs s’ha incrementat de forma important.

Totes aquestes millores pressupostàries han comportat inevitablement reduccions en altres àmbits, alguns d’ells relacionats amb activitats públiques,com Festa Major, Funifira, activitats per la gent gran o altres festes, que donades les circumstàncies actuals no es poden desenvolupar amb normalitattenint en compte les restriccions per motius sanitaris. Malgrat això, el govern ha mostrat la voluntat de recuperar les quantitats totals en quant es puguin realitzar activitats de forma habitual i sense restriccions.

Cal posar en valor un pla d’inversions per aquest 2021 de 200.000 euros, i que es finançarà amb ajuts de caixa de la Diputació, responent a necessitats d’arranjaments d’equipaments municipals, de seguretat viària i de franges d’incendis i, a una gran aportació que ens sembla imprescindible com és la refonamentació i rehabilitació del CIC, espai destinat a les Entitats i la Cultura del municipi.

Per últim, des de l’equip de govern destaquen que el present pressupost corporatiu s’ha destinat una partida de pressupost participatiu, amb 25.000 euros, que oferirà als veïns i veïnes la possibilitat de proposar directament millores per al municipi.

La regidora d’Hisenda i alcaldessa, Lluïsa Llop destaca que “per primer cop a Gelida en molts anys, el pressupost és fruit del debat entre tots els grups municipals del consistori i les aportacions de tots plegats” afegint que “agraïm l’actitud negociadora i responsable del PSC que ha permès dotar Gelida d’un pressupost per poder fer front a la crisi sanitària, social i econòmica que comporta la pandèmia”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local