Habitatge turístic

Sitges regula els Habitatges d’Ús Turístic amb una ordenança pròpia

Regularà les obligacions de propietaris, tant pel que fa a la formalització de la comunicació prèvia de l’activitat a l’Ajuntament, com pel que fa al compliment de les obligacions de prestar un servei

L'ordenança prohibeix la venda d’habitatges amb llicència d’ús turístic, per evitar l’increment del preu

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple de juny ha aprovat la primera Ordenança municipal reguladora dels Habitatges d’Ús Turístic (HUT) de Sitges. El reglament ordena els diversos aspectes d’aquest fenomen turístic per adaptar-lo tant a les darreres novetats legislatives, com a les necessitats del sector, i al mateix temps pal·liar l’impacte que aquesta activitat té en el dret fonamental a l’habitatge de la ciutadania de Sitges.

La regidora d’Habitatge, Júlia Vigó, ha explicat que “l’accés a l’habitatge ha esdevingut un problema endèmic i complex a Sitges, amb una oferta d’habitatges de lloguer insuficient i no competitiva i, en conseqüència, els sectors socials sensibles, com els joves, la gent gran, les persones migrades i les que es troben en situació de risc, pateixen situacions d’exclusió del dret a l’habitatge. Amb l’Ordenança proposem una interrelació entre l'activitat econòmica i, també, el dret a l'habitatge de les sitgetanes i els sitgetans”.

La creixent oferta turística de pernoctació i, concretament, de pisos destinats a l’explotació turística, així com la seva ràpida implantació, ha produït episodis d’excessiva concentració que ha provocat conflictes de convivència, superació de la capacitat de determinats equipaments públics, i donen lloc a la necessitat de regular aquest fenomen per preservar els usos residencials. Així, l’Ordenança regula les obligacions de les propietats i les persones físiques o jurídiques gestores dels habitatges d’ús turístic de Sitges, tant pel que fa a la formalització de la comunicació prèvia de l’activitat a l’Ajuntament, com pel que fa al compliment de les obligacions que aquestes persones hauran d’assumir, als efectes de prestar un servei de qualitat, ordenat i que faciliti la convivència veïnal. Al mateix temps, el reglament defineix les condicions i la tipologia específica dels HUT, i estableix una regulació per a una implantació racional de pisos turístics que eviti incidències negatives en la qualitat de vida de la ciutadania.

Una de les principals novetats de l’Ordenança és la limitació de la transmissibilitat de la llicència d’explotació de pisos turístics, de forma que, es prohibeix la venda d’habitatges amb llicència, ja que aquests la perdran en el moment en què passin a ser d’una nova propietat. Només seran transmissibles mortis causa. El reglament prohibeix també els trasllats dels títols habilitants d’HUT a un altre immoble, tot i ser ambdós del mateix titular, i amplia la documentació requerida per obtenir l’habilitació del pis com a HUT.

Entre les obligacions de les propietats i empreses gestores de pisos turístics, l’Ordenança obliga a indicar l’activitat amb un rètol informatiu a l’exterior de l’entrada principal de l’habitatge amb la informació bàsica de l’habitatge, que haurà de complir uns estàndards de qualitat i higiene. El reglament incorpora també l’obligatorietat de facilitar a les persones usuàries dels HUT, a veïns i a l’Ajuntament, un telèfon de contacte que pugui atendre de manera immediata, qualsevol dia i hora, les incidències relatives a l’activitat, així com deixar a disposició fulls de queixa, reclamació o denúncia. Una altra de les novetats és que les propietats o empreses gestores d’HUT hauran de facilitar a la Direcció General de la Policia, la informació relativa a l’estada de les persones que s’hi allotgen, d’acord amb la normativa de seguretat ciutadana.

Per evitar conductes incíviques o molèsties al veïnat, hauran de presentar un document informatiu de les conductes no permeses a les persones usuàries del pis turístic, així com les normes de convivència i funcionament de la comunitat de propietaris, amb l’exprés advertiment que la realització d’aquestes conductes podria comportar la seva expulsió immediata de l’habitatge, amb especial incidència en la prohibició d’organitzar festes, i de les obligacions relatives al dipòsit de residus i deixalles, mitjançant un cartell que haurà d’estar situat en un lloc visible a l’interior de l’habitatge. En cas d’incompliment, hauran de ser les propietats o gestores de l’HUT, les qui requereixin a les persones usuàries l’abandonament de l’habitatge, en el termini màxim de 24 hores.

L’Ordenança classifica les infraccions en lleus, greus o molt greus, segons diferents supòsits. Aquestes poden derivar en multes de fins a 600.000 euros. Per tal d’evitar la sanció, s’inclou la possibilitat d’acordar amb l’Ajuntament el lloguer social de l’habitatge.

El reglament és d’aplicació a tots els habitatges del municipi, cedits directa o indirectament per la propietat a tercers, a canvi de contraprestació econòmica, per a una estada de temporada, per un període de temps continu igual o inferior a 31 dies.

L’àmbit d’aplicació de l’Ordenança és a tot el terme municipal, i estableix tres zones amb diferents regulacions:

Àmbit A: Nucli antic, Sant Sebastià, Sant Crispí-Sínia Morera-Oasis i Aiguadolç-la Marina-Port. Està delimitat pel l’Avinguda Sofía, la línia del ferrocarril, fins la platja d’Aiguadolç i punta Gaviota.
El número d’HUT permesos correspondrà, com a màxim, a un 10% dels habitatges totals de l’àmbit, sempre que no se superi el 9% del conjunt d’habitatges del municipi.

Àmbit B: Format per la resta de barris, el nuclis del Garraf i les Botigues-Rat Penat.
El número d’HUT permesos correspondrà, com a màxim, a un 7% dels habitatges totals de l’àmbit, sempre que no se superi el 9% del conjunt d’habitatges del municipi.

Àmbit C: correspon al sòl no urbanitzable.
El número d’HUT correspondrà al que resulti del nombre màxim d’habitatges del Catàleg de Masies.
Amb l’aprovació al plenari de la primera Ordenança reguladora dels HUT a Sitges, s’obre el primer procediment d’assignació de vacants. En cas que el nombre de peticions superi el nombre d’habilitacions disponibles s’efectuarà un sorteig entre les sol·licituds presentades i acceptades.

L’Ajuntament de Sitges realitzarà un control periòdic de l’activitat cada 5 anys, per comprovar que es mantenen les condicions i requisits tècnics d’habitabilitat. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local