Vilanova posa en marxa els pressupostos joves, una iniciativa que vol implicar el jovent en la millora de la ciutat. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
11-10-2021 10:02
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
“Pressupostos Joves VNG. Proposa i decideix com destinar 50.000 euros a VNG”. Aquest és el lema d'un projecte que vol fomentar la participació de les persones més joves del municipi, que podran proposar i decidir com destinar 50.000 euros del pressupost municipal.
El procés s'adreça a l'alumnat de 1r, 2n, 3r i 4t d'ESO dels centres educatius de VNG i es dinamitzarà des del Projecte Antena, amb els delegats i delegades dels centres educatius de secundària, que tindran un paper central durant tot el procés.
Es podran presentar propostes per a millorar l'espai públic de la ciutat o els equipaments de competència municipal (amb excepció de centres educatius). Els requisits són que siguin propostes viables tècnicament i econòmicament, i que suposin un import màxim de 50.000 euros.
Es tracta d'una iniciativa de l'Ajuntament que implica les regidories d'Infància i Joventut, Participació i Educació, que han estat fent un treball transversal i en xarxa per fer realitat aquest projecte.
El regidor de Joventut, Adrià Guevara, ha explicat que “es tracta d'una iniciativa similar als pressupostos participatius, però en la que hem volgut implicar els més joves de la ciutat perquè són un col·lectiu que té molt bones propostes i ganes de dir-hi la seva, però que normalment no són cridats a participar ni es té en compte la seva opinió".
La regidora d'Educació, Mercè Mateo, ha recordat que "és important educar en la presa de decisions i l'esperit crític també des de l'àmbit municipal. Aquests pressupostos participatius joves fan possible posar en pràctica el que durant tants anys es treballa des dels centres educatius. En definitiva, persones empoderades i compromeses amb el seu entorn."
El regidor de Participació, Enric Garriga, també defensa la proposta: "Les persones joves de la vila entenen molt millor del que ens pensem com funciona la ciutat i la societat i tenen visions diferents i trencadores que faríem bé d'aprofitar més."
El procés s'ha organitzat en sis fases. La primera serà a finals d'aquest mes d'octubre, quan es farà una sessió informativa per a l'alumnat del Projecte Antena per donar a conèixer els pressupostos participatius, i se'ls facilitarà eines i dinàmiques per tirar endavant el projecte.
Al novembre es farà la recollida de propostes. Durant l'hora de tutoria es realitzarà un treball a les aules per tal que els delegats i delegades recullin les propostes dels seus companys.
La segona meitat de novembre es preveu fer un consens de propostes dins del centre educatiu. Tots els delegats i delegades de cada centre, juntament amb el referent municipal del Projecte Antena, s'hauran de trobar per consensuar les dues propostes que considerin més rellevants.
La valoració d'aquestes propostes per part dels serveis municipals es farà entre desembre de 2021 i gener de 2022, amb una avaluació tècnica i econòmica per part dels diferents departaments de l'Ajuntament. Les propostes i la seva valoració es publicaran a la web participa.vilanova.cat.
La votació de les propostes finalistes es farà el mes de febrer als centres educatius. Serà presencial i es promourà al màxim la participació a totes les classes.
L'execució de la proposta o propostes guanyadores (fins arribar als 50.000 euros de pressupost) està prevista durant l'any 2022, preferentment abans de finalitzar el curs escolar.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!