El ple de Vilanova aprova definitivament la internalització del servei de neteja. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
09-11-2021 09:00
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat definitivament aquest dilluns la internalització del servei de la neteja. Amb l'acord, s'han resolt les al·legacions presentades, s'ha aprovat la subrogació del personal que presta el servei actualment i s'inicia la liquidació del contracte actual amb l'empresa Valoriza. Així mateix, en el Ple s'ha donat llum verda a l'encàrrec a la Companyia d'Aigües de Vilanova i la Geltrú perquè presti el servei, previsiblement a partir de l'1 d'abril de 2022.
Amb aquest acord es fa efectiva la gestió pública d'un dels principals serveis de competència municipal. La regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, ha manifestat que “la gestió directa dels serveis públics hauria de ser l'opció per defecte i aquest cas demostrarà que la municipalització permet ser més eficient i prestar millor servei”.
El govern municipal (ERC, JxCat i Capgirem VNG-CUP) només ha obtingut el suport de Som VNG en aquest punt. “Ens n'alegrem, és la prova que es poden recuperar els serveis externalitzats per l'Ajuntament”, ha expressat la regidora Ester Franco. C's hi ha votat en contra “per coherència amb l'aprovació inicial”, i el PSC, per mantenir “dubtes en relació a la sostenibilitat econòmica del servei”.
Creació de la Taula Local de l'Habitatge
El Ple de novembre també ha posat en marxa la creació de la Taula Local de l'Habitatge, que neix “amb l'objectiu d'aprofundir en el coneixement de la situació de l'habitatge al municipi”, ha explicat el regidor Xavier Serra en nom del govern. La Taula ha de servir per la posada en comú de coneixements, realitzar i fer seguiment del Pla Local de l'Habitatge, i afavorir l'optimització dels recursos existents, entre d'altres finalitats.
La creació de la Taula Local de l'Habitatge ha rebut el suport de tot el plenari. La portaveu de Som VNG, Ester Franco, ha recordat alhora que la ciutat necessita oferta d'habitatge de lloguer i que “es poden fer més accions per fomentar-ho”. Des de C's, la regidora Erika Quintero ha felicitat el govern perquè en la trobada de presentació de la Taula, dijous passat, “vam detectar que hi haurà una àmplia participació de tots els actors implicats”.
Així mateix, per part del PSC, el regidor Gerard Llobet ha celebrat “que l'elaboració d'un pla local es faci de forma participativa”, alhora que ha desitjat que aquesta fórmula “tingui continuïtat”. El Ple també ha aprovat, amb els únics vots en contra de C's, el reglament per a l'elaboració del Registre municipal d'habitatges buits, que esdevindrà un instrument útil per a la redacció del Pla Local.
Suport a la reactivació econòmica
El Consistori ha votat amb unanimitat també una nova convocatòria de subvencions per als establiments d'hostaleria, càmpings i oci nocturn, consistent en el 50% de la quota d'IBI de 2021 als hotels i càmpings, i del 100% de l'impost d'escombraries del 2020 i 2021 als establiments amb llicència d'oci nocturn. La regidora d'Empresa, Conxi Martínez, ha explicat que “són sectors molt afectats per la pandèmia de la Covid-19, que fins fa poc no han pogut reemprendre la seva activitat habitual”.
En la mateixa línia s'ha aprovat inicialment la constitució d'una comissió d'estudi per modificar l'Ordenança reguladora d'ocupació de la via pública, que regula les terrasses dels establiments. Amb la Covid-19 s'ha facilitat de forma excepcional la instal·lació de terrasses per afavorir l'activitat de la restauració i el comerç, però el 2022 es preveu que acabi l'excepcionalitat.
“Convidarem els 302 establiments amb terrassa a fer aportacions, així com els gremis implicats i els grups de l'oposició”, ha apuntat la regidora d'Espai Públic, Marta Jofra. La voluntat és promoure la possibilitat de mantenir el màxim de terrasses, però alhora facilitar la compatibilitat de l'ocupació de l'espai públic amb la mobilitat i l'accessibilitat de les persones. Es preveu que l'ordenança renovada sigui d'aplicació a l'estiu.
D'altra banda, s'ha aprovat de forma inicial una nova ordenança sobre la gestió de residus i la neteja viària, que ordena la regulació existent en diferents normatives i preveu la implementació del model de recollida de residus porta a porta. El punt ha rebut el suport dels grups del govern i Som VNG, i el vot contrari de C's i PSC. També sobre el nou model de recollida, s'han ratificat els decrets d'Alcaldia d'al·legacions als recursos presentats per l'empresa Valoriza contra la licitació del servei de recollida porta a porta. Des del govern s'al·lega “voluntat d'obstaculitzar el procés i mala fe” per part de la companyia, actual adjudicatària del servei.
Pla Local de la Salut i condemna a la violència masclista
En el Ple de novembre s'ha aprovat el Pla Local de la Salut, que aborda la promoció de la salut de la població “més enllà de l'àmbit assistencial”. El regidor de Salut, Enric Garriga, ha exposat que el pla contempla la incidència de factors socials en l'estat de salut, com no tenir una llar digna o patir una mala alimentació. Al voltant de cent persones, entre ells 32 professionals del sector i diverses entitats, han participat en l'elaboració del document.
Entre altres punts destacats al Ple, s'ha acordat la donació a l'Ajuntament d'una part d'obra de l'artista Armand Cardona Torrandell, a càrrec de la seva família, perquè sigui gestionada i exposada per l'Organisme Autònom Municipal Víctor Balaguer. També s'ha aprovat l'adhesió de l'Ajuntament al consorci Localret, amb la voluntat d'incrementar l'eficiència econòmica i de gestió municipal en l'àmbit TIC. Així mateix, s'ha donat llum verda a promoure un reglament intern del Consell Municipal de Medi Ambient, per afavorir-hi la participació.
En l'apartat de mocions, tot el plenari s'ha unit per rebutjar rotundament la violència masclista i condemnar les violacions patides els darrers dies per una noia de 16 anys a Igualada i una dona a Lleida. La moció, presentada pel PSC amb l'adhesió del govern, recull que “garantir la llibertat, la seguretat i la vida de les dones no és una opció, és una obligació democràtica”. Així mateix, insta el govern de l'Estat a renovar i actualitzar el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, i al Govern de la Generalitat, entre d'altres, que prioritzi en el pressupost de 2022 les polítiques per combatre la violència masclista.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!