Pla d'Ajust

Cunit aconsegueix eixugar el dèficit econòmic de la darrera dècada i deixa de tenir les finances controlades per l'Estat

L'alcalde, Jaume Casañas, ha titlllat el moment 'd'històric' i ha manifestat que 'Cunit torna a començar de zero i a tenir per davant un nou futur que, a més, podran decidir els ciutadans del municipi'

Cunit aconsegueix eixugar el dèficit econòmic de la darrera dècada i deixa de tenir les finances controlades per l'Estat. Ramon Filella

Cunit aconsegueix eixugar el dèficit econòmic de la darrera dècada i deixa de tenir les finances controlades per l'Estat. Ramon Filella

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Cunit ha culminat aquesta setmana un llarg procés de regularització econòmica que l'havia portat a tenir les finances controlades per l'Estat des del 2015. L'Ajuntament cunitenc ha pogut eixugar el greu dèficit econòmic que arrossegava de la darrera dècada i ha aconseguit sortir el pla d'ajust al que el va sotmetre per obligació l'administració estatal ara fa sis anys. La notícia ha estat rebuda amb eufòria per Cunit que, a partir d'ara, ja no estarà tutelat per cap altra administració i podrà decidir el seu futur econòmic amb plena llibertat.

L'alcalde, Jaume Casañas, ha titlllat el moment “d'històric” i ha manifestat que “Cunit torna a començar de zero i a tenir per davant un nou futur que, a més, podran decidir els ciutadans del municipi. Els cunitencs i cunitenques es mereixien arribar al dia d'avui després d'una dècada plena de patiments, retallades i problemes”. Casañas (Impulsem Cunit) ocupa l'alcaldia des d'aquest darrer estiu gràcies a l'acord de govern que es va signar amb el PSC a l'inici de l'actual legislatura. Els dos primers anys de mandat l'alcaldia va estar en mans de Dolors Carreras (PSC).

Les dificultats per Cunit es van disparar el 2011 quan, després de la crisi financera global, no va poder fer front a les inversions que havia tirat endavant el municipi els anys anteriors, va arribar a tenir un endeutament del 230 per cent i, a més, va acumular fins a 16 milions d'impagats a empreses proveïdores. Tot plegat va deixar el municipi en situació d'extrema precarietat i va obligar l'Ajuntament a reduir tota mena de serveis i actuacions municipals.

El 2015 l'Estat va entrar en joc forçant l'Ajuntament cunitenc a un pla d'ajustament econòmic vàlid per al periode 2015-2025. Aquest pla va portar l'Estat a tutelar les finances de Cunit amb l'objectiu de tenir sanejades les arques municipals el 2025. La feina feta per l'Ajuntament en els darrers anys ha fet possible que la sortida del pla d'ajust fixat per l'administració estatal hagi arribat quatre anys abans del que estava previst. Els darrers 700 mil euros pendents del deute inicial amb els proveidors s'ha pagat aquest mes i aquesta era l'última actuació pendent.

Jaume Casañas ha donat les “gràcies” als veïns i veïnes del poble pels sacrificis que han hagut d'aguantar durant la darrera dècada i ha emplaçat tots ells a “començar a gaudir del Cunit que volem ara i que voldrem en el futur”. Per la seva banda, el regidor d'Hisenda, Xavier Lorenzo, ha explicat que “la clau de tot plegat ha estat racionalitzar la nostra estratègia econòmica. Des de que nosaltres vàrem entrar a l'Ajuntament el 2019 hem estat plenament centrats en resoldre aquesta greu qüestió que teníem damunt de la taula”.

La nova situació econòmica permetrà l'Ajuntament encarar un nou i ambiciós pla d'inversió pública al llarg dels propers anys. De moment, de cara el 2022, ja es preveu invertir 300 mil euros en la millora de la façana marítima, 900 mil euros més en actuacions a la via pública o expropiar un gran terreny privat que es destinarà a vivenda social o a equipament públic. També hi haurà diners per carrils-bici i per la potenciació de la instal.lació d'energies netes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local