Valoració de l'any 2021

Olga Arnau espera que el 2022 sigui l’any de tornar a celebrar tots els esdeveniments festius de Vilanova

L’alcaldessa ha demanat disculpes pels embussos de les últimes setmanes a causa de les obres a diferents punts de la ciutat

Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova. Eix

Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha valorat l’any 2021 com un any de “prenormalitat”. Un any en què l’Ajuntament ha hagut de continuar amb les accions del Pla de Xoc Social i Econòmic per donar resposta a les necessitats dels diferents sectors afectats per les restriccions posades en marxa a causa de la Covid-19. Arnau espera que de cara a l’any 2022 es puguin tornar a recuperar totes les celebracions festives de la ciutat, començant per la cavalcada dels Reis d’Orient, que es mantenen com es tenia previst. L’alcaldessa també ha reconegut que aquests anys de mandat han estat molt durs i desgastant perquè no ha pogut donar resposta, en algunes ocasiones, a la necessitat d’alguna persona.

La reactivació econòmica a través del Pla de Xoc ha estat un dels objectius principals de l’Ajuntament?

Sí. Inicialment, el vam establir per actuar amb immediatesa i donar l’ajuda necessària en aquell moment. Però, finalment, es va fer amb la voluntat de crear aquest pla de reactivació del present i també del futur. Aquest any 2021 hem pogut desenvolupar moltes de les accions del pla de reactivació i d’ocupació per dinamitzar, per exemple, el sector del comerç o desenvolupar programes específics a l’IMET. De caire més social, hem mantingut i ampliat els programes que ja teníem i hem donat resposta amb la rapidesa necessària a totes les urgències, fent activitat social en l’àmbit de la salut, sense deixar d’atendre a les persones amb necessitats i, fins i tot, anant a casa seva i no aturar cap necessitat urgent. A més, hem continuat treballant en aquest pla de reactivació també amb els barris.

En situacions com la pandèmia, s’ha pogut comprovar que els ajuntaments necessiten tenir més competències directes i més pressupost?

Durant la celebració del 40 anys de la Federació de Municipis de Catalunya, vaig dir que en 40 anys creia que havíem agafat amb escreix la majoria d’edat i que podíem tenir més competències directes. Ara tenim competències delegades, però realment infra finançades i aquest és el gran problema de les administracions locals. Hem de donar resposta a moltes necessitats de la ciutadania i hem vist com aquestes han incrementat i hem hagut de destinar més recursos per donar resposta a aquestes necessitats. Però, en aquest sentit, deixes de fer altres coses per a la ciutat. Crec que la Llei de finances locals necessita una actualització, perquè no té res a veure amb la situació de fa 40 anys.

Precisament, l’anunci de tancament de la Mahle ha tingut una repercussió directa en moltes famílies de la ciutat i de la comarca. Com s’ha gestionat aquest anunci des del Consistori?

Quan em va trucar el conseller de Treball i em va donar la notícia em vaig quedar en xoc i va provocar que haguéssim de treballar ràpid, perquè va ser un anunci sense marge de maniobra. A més, hem tenir en compte que Vilanova ha anat perdent d’en mica en mica aquesta indústria i que de cop perdis una d’aquestes línies d’indústria, va ser un xoc. Si et diuen que d’aquí a un any tanquen, et dóna temps a reestructurar però d’un dia a l’altre... Ara estem en un procés de re industrialització a veure si el podem fer viable i pensant sobretot en tot el personal de la Mahle.

La recuperació de l’activitat social i cultural de la ciutat ha servit per reinventar alguna d’aquestes activitats?

Aquestes festes de Nadal tenim de la re invenció de la celebració de l’any passat, l’Eliseu al Teatre Principal. En lloc de fer-ho a la plaça, repetim al teatre i amb la previsió que el Reis d’Orient arribaran a la plaça, ja que aquesta previsió es manté. La cavalcada la tenim ja preparada, perquè és un acte que no es pot fer d’una setmana a  l’altra, sinó que s’ha de fer amb una planificació. De la mateixa manera que va passar amb la Fira de Novembre. La licitació dels estands s’havia de fer el primer trimestre de 2021 i en aquell moment amb la cinquena onada, no la vam dur a terme i vam fer una fira diferent. Després amb la realitat del novembre vam veure que alguna cosa més es podria haver fet, però com no treballem d’una setmana per l’altra va ser pràcticament impossible planificar-ho més. Llavors, enguany hi ha una cavalcada normal, però per si de cas tenim un pla B i C.

Pel que fa a la mobilitat, els darrers mesos Vilanova i la Geltrú s’ha vist afectada per múltiples obres que ha patit la ciutadania i s’han col·lapsat diversos punts de la ciutat.

Sí, i s’ha d’explicar molt i amb això demanaré disculpes. Perquè teníem previst tot l’any 2021 fer aquestes obres i arrel d’un període administratiu aturat es va endarrerir tot. Es va haver de fer el que s’havia quedat pendent per aquesta aturada administrativa i agafar el ritme amb el que s’havia executat. Entre fer els plecs, les al·legacions i la planificació d’obres tothom anava cap al mateix temps. Però, a més, no podíem deixar-ho pel gener, perquè totes són obres cofinançades i havíem de tenir un tant per cent executat abans d’acabar l’any. D’altres com la rotonda del Far i el pont de l’avinguda Josep Coroleu havien d’estar executats perquè teníem un termini a complir. Demano disculpes. També he patit l’embús d’aquests dies.

Un balanç general d’aquest 2021?

Just acabar el carnaval de 2020 ens va venir una pandèmia, després d’haver passat pel Glòria, l’esclafit, etc. i el 2021 hem treballat, malgrat la situació sanitària, i hem vist que s’havia de desenvolupar el pla de reactivació sense renunciar als projectes que teníem per a aquest mandat. Ara ens toca continuar el 2022 amb projectes com la Casa de Cultura Popular, donar visibilitat a totes les oficines, com les de les entitats amb l’objectiu que siguin properes i que els col·lectius tinguin l’assessorament necessari. També volem apropar l’OAC (Oficina d’Atenció Ciutadana) als diferents centres cívics perquè la gent no hagi de venir sempre a l’Ajuntament.

Ens podria donar un missatge per al 2022, any preelectoral?

Espero i desitjo que sigui el moment de recuperar la celebració dels grans esdeveniments de la ciutat. Primer, ara amb la cavalcada dels Reis, després amb els Tres Tombs i que tornem a tenir un carnaval, que encara que haguem d’anar amb mascareta, però que puguem sortir i gaudir dels carrers; que es puguin tornar a celebrar els festivals sense haver d’estar asseguts, tornar a tenir un FIMPT com cal. En definitiva, que aquest any 2022 torni l’explosió d’aquest calendari festiu ple d’esdeveniments, que com alcaldessa me’ls he perduts tots. Hem hagut de gestionar amb molta incertesa i a dia d’avui ningú sap cap on anirem. Està clar que això ha vingut per quedar-se i a hores d’ara tornem a tenir la residència dels Josepets tancada i això significa patir. No m’hagués imaginat que a la vida es pogués patir tant com he pogut patir amb la Covid i amb la situació a Vilanova. No saber donar resposta a la necessitat que tenia una persona, això ha estat el més dur. Haver de dir remunteu, això ha estat molt dur i molt desgastant.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local