Els Comuns demanaran als ajuntaments crear ‘Aules Compartides entre gent gran, infants i joves’ a residències i escoles. Alzheimer Universal
Redacció |
Sant Pere de Ribes
09-02-2022 18:31
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els Comuns demanaran als ajuntaments crear ‘Aules Compartides entre gent gran, infants i joves’ per la cura, l’acompanyament, l’intercanvi als centres de dia, residències, llars d’infants i centres educatius. La formació proposa que durant el 2022 es faci l’estudi de necessitats i d’implantació del projecte amb la participació de la comunitat educativa dels centres educatius, els equips tècnics dels equipaments i de les regidories pertinents i entitats socials, culturals, de lleure i educatives interessades en participar.
El partit defensa que les activitats inter-generacionals afavoreixen un desenvolupament integral en les persones, sigui quina sigui la seva edat, gènere, situació social i grau de limitació funcional. Per tant és necessari fomentar l’intercanvi i la solidaritat entre generacions, incrementar la cooperació i compartir experiències, habilitats i coneixements. Les relacions inter-generacionals entre persones grans, infants, adolescents i joves dins del seu espai habitual garanteixen la proximitat, el coneixement i ajuden a la creació de xarxes socials comunitàries, augmentant de manera molt important l’autoestima de la gent gran i les aptituds socials dels més petits i joves.
Per aquest motiu volen que als municipis del Penedès siguin pobles i viles compromesos i capdavanters en el seu foment i que en els equipaments, en els espais i en les activitats municipals es vetlli per a garantir les relacions inter-generacionals. Per a garantir-ho proposen iniciar la posada en marxa de projectes d’aula compartida en l’horari escolar i/o extraescolar als centres de dia i grups classe dels centres educatius o llars d’infants del municipi, seguint el model i experiència d’èxit que es promou a Seattle, als EUA, a la residència de Mount St. Vincent que acull prop de 400 àvies i avis, a més, d’una escola de pre-escolar per a fomentar la convivència i l’aprenentatge mutu entre els infant i la gent gran, una experiència de cura, d’acompanyament i enriquidora formativa i educativament.
En aquesta línia el grup parlamentari d’ Comú Podem va registrar a la Mesa del Parlament, a petició del grup municipal de Sant Pere de Ribes, una proposta de transacció a la resolució presentada pel PSC, on demanem fer una prova pilot d'un projecte de centre de dia que incloga una llar d'infants a Sant Pere de Ribes. Des de l’executiva de les Comuns creuen que la posada en marxa d’aquestes iniciatives i experiències facilitaria i ajudaria a canviar el model actual d’atenció i cura que tenim a aquests equipaments i serveis, que sovint s’assimila a un espai de solitud. L’objectiu és rebutjar l’estereotip segons el qual la persona gran és una càrrega per a la societat que viu aïllada d’aquesta: "Les persones grans no han de ser només respectades per la seva contribució mitjançant unes pensions que han de dignificar les seves condicions de vida i recompensar les contribucions en la seguretat social en el passat, sinó que se les ha de reconèixer per la seva aportació com a ciutadans grans, amb experiència, actius dins l’àmbit familiar i en la vida comunitària. Les persones grans són, i han de ser reconegudes, com a ciutadans actius, i s’han de facilitar espais socials que els facin visibles i els permetin expressar-se com a tals. És per això, que entenem que tenim la necessitat d’explorar a la ciutat opcions socials avançades que ja s’estan explorant a altres llocs del món”.
Per altra banda afirmen que amb aquestes experiències els infants i joves tenen l’oportunitat de reconèixer i adquirir habilitats de relacions amb les persones grans, conèixer les històries de vida de veïns i veïnes, aprendre dels més grans, adquirir capacitat d’escolta i de conversa: "Entendre la importància de la cura entre les persones i de viure un acompanyament mutu, entre el que encara no ho ha conegut i el que està en la fase final de la vida. S’escurcen distàncies. Hi ha un enriquiment mutu i es trenquen mirades estereotipades entre uns i altres. També, és important el benefici que trasllada al conjunt de la comunitat. Amb la creació i consolidació de noves xarxes socials ciutadanes. Influint positivament en la cohesió social, cap a viles més inter-vinculades, afavorint l'impacte protector en els infants i gent gran i contribuint al benestar de la persona".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!