Agenda del Penedès

Fires i festes

25è aniversari de ‘La Volada del Drac’

Banyeres del Penedès | 13-07-2024 21:00 h.

25è aniversari de ‘La Volada del Drac’

El president de l’entitat, Javier Fernández, es mostra orgullós de l’efemèride i assegura que si s’ha pogut arribar a aquesta xifra “és per l’esforç i les ganes de totes les persones que han passat per la colla durant aquest temps”. Concretament, des del 1999, el primer any en què es van atrevir a tirar el drac des del campanar de l’Església “després d’haver-ho ideat a la taula d’un bar fent unes cerveses”, apunta el vicepresident Manolo Acosta.

Des d’aleshores, l’esdeveniment ha evolucionat i s’ha convertit en un espectacle “en què participen tant els components actuals com els que han deixat la colla”, destaca Acosta. El canvi més important es va incorporar el 2012 amb l’estrena dels nous vestits i les màscares dels personatges que representen els Déus, i que són els encarregats de fer aparèixer “l’ésser perfecte, el Drac”, com recita el discurs del gran protagonista, Alcides.

Fa dos anys, l’entitat va introduir una altra novetat per amenitzar l’espera d’aquells que arribaven amb temps a plaça i per convidar a fer-ho a tots els altres. Es tracta d’un espectacle previ en què un grup de bruixes, acompanyats d’altres personatges, realitzen un ritual per elaborar ‘La sang d’Alcides’, un beuratge refrescant, “que elles mateixes reparteixen entre els assistents”, explica Fernández.

Des del 2015, ‘La Volada del Drac’ és patrimoni local d’interès Festiu, Cultural i Folklòric Català, la qual cosa ha despertat la curiositat de ciutadans d’arreu de Catalunya i l’Estat. En aquest sentit, Fernández ha dit que “moltes persones repeteixen d’un any a l’altre, mentre que altres hi assisteixen per primera vegada i després hi tornen, inclús per passar les seves vacances o fer turisme”, assegura.

Durant aquests 25 anys de trajectòria, l’entitat només ha hagut de prescindir de l’acte en tres ocasions: el 2007, a causa de la pluja, i el 2020 i el 2021 per culpa de la pandèmia. Parlem, doncs, “de causes de força major contra les quals no es pot fer res”, diu Acosta, que recorda que a principis dels 2000 els van contractar per fer ‘La Volada del Drac’ a Tortosa. “Va ser l’única vegada que la vam representar fora del poble i també l’última, perquè des de fa alguns anys és patrimoni local i només la podem fer a Banyeres”.
 

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!