Vilanova presenta la plataforma SoCaTel a una delegació txeca que vol implementar aquest projecte d'èxit. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
30-03-2022 15:36
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Universitat Rovira i Virgili han rebut una delegació de Txèquia interessada en implementar el projecte SoCaTel a la regió d'Ustí, en una acció finançada pel programa Twinning de la Comissió Europea. La posada en marxa de la plataforma a Txèquia està emmarcada dins el programa de Foment de l'envelliment actiu i saludable mitjançant la col·laboració internacional. Durant el mes d'abril investigadors de la URV i professionals de l'Ajuntament de VNG es desplaçaran a Txèquia per formar els professionals del centre d'innovació ICUK, estudiants de la Universitat Jan Evangelista Purkyne (UJEP) i professionals del sector social i de les cures en el desplegament, aplicacions i resultats del projecte.
Què és SoCaTel
La plataforma de cocreació digital d'àmbit europeu SoCaTel reuneix usuaris finals i proveïdors de serveis per co-crear. Així, tothom hi pot participar identificant una necessitat, dissenyant i desenvolupant solucions, i acabar llançant el servei. Professionals d'àmbits com el treball social, la medicina o l'enginyeria, persones usuàries i ciutadans de diferents països han participat en grups de treball per dissenyar un software específic que contribueixi a millorar l'aplicació de les diferents lleis de dependència europees, tant des del punt de vista professional com des del punt de vista de les persones que necessiten cures de llarga durada.
Les previsions demogràfiques apunten que cap al 2050 el 25% de la població d'Europa tindrà 65 anys o més. Davant d'aquest escenari es va posar en marxa aquest projecte que busca millorar l'accés de les persones grans als serveis públics de cura de llarga durada europeus mitjançant la creació d'una plataforma tecnològica.
Amb aquest projecte es facilita l'envelliment en un entorn i comunitat amigables per a les persones grans, millorant la seva qualitat de vida. Promou la lliure elecció de serveis governamentals i/o privats que ofereixen cures de llarga durada, d'acord amb les necessitats dels ciutadans i ciutadanes, i permet que les seves veus siguin escoltades.
La plataforma SoCaTel va ser desenvolupada entre els anys 2017 i 2021 dins el programa Horizon 2020 de la Comissió Europea per un consorci format per 13 socis, entre ells la URV i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
El passat 15 de març una delegació txeca va mantenir una primera trobada amb professionals de la URV i de la Regidoria d'Acció Social de l'Ajuntament vilanoví, i ara serà la delegació catalana impulsora la que visitarà Txèquia.
D'altra banda, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha organitzat una presentació de la plataforma SoCaTel en línia per al proper 20 d'abril. Josep Maria Ranchal, investigador de SoCaTel i treballador social a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, juntament amb la doctora en Sociologia Blanca Deusdad, coordinadora de SoCaTel, oferiran la conferència “SoCaTel: una plataforma tecnològica per millorar l'atenció de les persones que necessiten cures de llarga durada”.
DIXIT és una iniciativa del Departament de Drets Socials que s'adreça als i les professionals de l'àmbit dels serveis socials per promoure la gestió i la difusió del coneixement en aquest àmbit, així com en el dels drets de ciutadania, la promoció de l'autonomia personal i l'atenció a la dependència.
Per donar a conèixer a aquests professionals el projecte i el balanç que se'n fa, s'ha organitzat aquesta conferència que es transmetrà de forma gratuïta per internet fent servir la plataforma Zoom.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!