Memòria històrica

Prop de 300 joves de tot Catalunya participaran a la trobada de joves de la Xarxa Mai Més a Vilanova i la Geltrú

L'objectiu és seguir avançant en la coordinació i l'expansió de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme

Prop de 300 joves de tot Catalunya participaran a la trobada de joves de la Xarxa Mai Més a Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova

Prop de 300 joves de tot Catalunya participaran a la trobada de joves de la Xarxa Mai Més a Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilanova i la Geltrú acollirà aquest divendres la IX Trobada de joves de la Xarxa Mai Més. Organitzada per l'Ajuntament, l'Amical de Mauthausen i l'Associació Buchenwald, la trobada de joves d'aquesta Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme vol ser el punt de contacte entre tots els nois i noies que participen dels diferents projectes de memòria, i també l'espai d'intercanvi de reflexions al voltant de l'exili i la deportació als camps nazis.

Prop de 300 nois i noies d'una desena de centres educatius del país compartiran experiències de les activitats desenvolupades als centres educatius i als viatges als camps, així com les experiències artístiques de reflexió sobre la situació actual a Europa i el rebrot dels partits neonazis.

Després d'acollir la primera trobada l'any 2013, Vilanova recupera enguany el format presencial de les trobades de joves de la Xarxa, i es desenvoluparà a diferents espais de la ciutat, amb un acte central a l'Auditori Eduard Toldrà.

La primera part del matí, conduïda per l'alumnat de l'institut Lluch i Rafecas, es farà a la plaça del Mercat, amb una benvinguda a càrrec del president de l'Associació Buchenwald, Enric Garriga Elies. Tot seguit es farà una activitat a l'espai públic, una ruta per les llambordes Stolpersteine de la ciutat a través d'una nova app de rutes de la memòria: L'Avi, de l'Agència dels Secrets.

L'app L'Avi

L'aplicació mòbil l'Avi és una de les propostes guanyadores de la beca europea MedGaims amb implementació a Vilanova i la Geltrú. L'empresa Ludi Artis, especialitzada en productes de gamificació turística, ha estat la responsable del desenvolupament d'aquesta rigorosa aplicació que pretén vincular la descoberta de la ciutat amb els dramàtics fets de la Guerra Civil i les deportacions de vilanovins als camps d'extermini nazis.

Aquells qui acceptin aquest cas de l'Agència dels Secrets, estaran seguint les últimes voluntats de la Valentina, una dona combativa que va viure aquells durs temps de guerra i postguerra. Els jugadors emprendran un viatge, tan físic com emocional, pels carrers de Vilanova i la seva línia costanera tractant d'esbrinar quin és el llegat ocultat per la Valentina. Un llegat silenciat per anys de dictadura.

L'Avi és molt més que un joc on haurem de cercar indrets i resoldre enigmes, és un història colpidora on les nostres decisions seran fonamentals per determinar-ne el final.

Neàpolis, en col·laboració amb I2cat, està executant el projecte europeu Medgaims de gamificació en destinacions turístiques. El projecte de l'Agència dels Secrets és un conjunt d'experiències gamificades a Vilanova i la Geltrú que permeten explorar la ciutat i la seva història a través de diferents jocs de ciutat.

Els i les joves participants a la trobada de divendres, després de fer aquest jov interactiu, es concentraran a la plaça de la Peixateria per fer una cantada conjunta del “Bella Ciao”, acompanyats pels músics del Cor de la Turuta, i faran una performance amb triangles contra el feixisme.

La segona part del matí es farà a l'Auditori Eduard Toldrà, amb una visita a les exposicions i treballs exposats al hall: les fotografies del Premi Marcel·lí Garriga “Els camps de concentració, la mirada del jovent”, els cartells de la IX Trobada de joves que ha elaborat l'alumnat de l'institut Dolors Mallafré, i altres treballs i fotografies de la resta d'instituts participants.

Allà es farà el lliurament del VIII Premi Marcel.li Garriga de fotografia, es podrà visionar una explicació de l'Agència dels Secrets, i intervindran els diferents instituts participants: Jonqueras, de Sabadell; Escola El Cim, de Vilanova; Andreu Sempere, d'Alcoi; Lluch i Rafecas, de Vilanova; Cubelles, de Cubelles; Alexandre Galí, de Sant Pere de Ribes; XXV Olimpíada, de Barcelona; i Dolors Mallafré, de Vilanova.

La cloenda anirà a càrrec de Joan M. Calvo, president de l'Amical de Mauthausen i altres camps; i d'Enric Garriga Ubia, regidor de Memòria Històrica.

La Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més

La Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més és un projecte de l'Amical de Mauthausen i altres camps que vol incidir en el món municipalista. Treballa amb els ajuntaments, les associacions i entitats i amb els instituts per implicar els joves, i fer-ho a través de les històries dels deportats i deportades de cada localitat.

Els objectius són recuperar i defensar la memòria de la deportació republicana, els valors republicans i sensibilitzar i educar contra el feixisme, i a favor dels Drets Humans.

Des del 2013, la Xarxa reuneix cada any joves de tots els centres que en formen part. Enguany la trobada tindrà un especial significat perquè se celebra en el marc del 60è aniversari de la fundació de l'Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d'Espanya, per part de supervivents de diferents camps nazis que van decidir defensar plegats els seus drets i la memòria dels companys morts als camps, i servirà també per commemorar els deu anys del projecte Buchenwald.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local