Neàpolis

Vilanova i la Geltrú posa en marxa un laboratori de tecnologies immersives, pioner a Catalunya

L'espai desenvolupa aplicacions amb 3D, realitat virtual, augmentada i mixta

Vilanova i la Geltrú posa en marxa un laboratori de tecnologies immersives, pioner a Catalunya. ACN

Vilanova i la Geltrú posa en marxa un laboratori de tecnologies immersives, pioner a Catalunya. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilanova i la Geltrú acaba d'estrenar un laboratori de tecnologies immersives. L'espai, pioner a Catalunya, acull el desenvolupament d'aplicacions basades en 3D, realitat virtual, augmentada i mixta, amb previsió testar les tecnologies però també rebre usuaris que hi experimentin. En tots els casos, es pretén traçar col·laboracions entre desenvolupadors i organismes públics o empreses privades, per tal de tirar endavant "infinites" aplicacions relacionades amb la tecnologia immersiva. L'espai s'ha posat en marxa de la mà de l'Ajuntament i la fundació i2Cat. "Ha de servir per generar un nou atractiu a la ciutat i posicionar-la amb visió de futur", ressalta el director de Tecnologia i Innovació d'i2Cat, Sergi Figuerola.

Ara fa un any, Vilanova estrenava el centre Crea & Play, un espai de desenvolupament de jocs en realitat virtual des d'on la ciutat es proposava reinventar l'oferta turística. Amb un primer projecte centrat en el Museu Víctor Balaguer, la iniciativa ha avançat fins posar en marxa un laboratori global de realitats immersives, l'Immersive Experience Lab.

Treballen amb propostes tridimensionals, i especialment amb la realitat virtual i augmentada. La primera, recorden els responsables, crea un espai totalment fictici però realista a través d'unes ulleres. La segona, es basa en l'entorn real en què es troba l'usuari però hi afegeix elements a través d'ulleres especials o d'una app al telèfon. També hi ha casos, precisen, en què la realitat virtual i l'augmentada treballen de forma mixta.

Figuerola apunta que la voluntat del nou laboratori és "generar experiència, contingut i innovació". "És una gran aposta que pot generar un retorn econòmic per la ciutat molt alt, gràcies a l'atracció de talent i a l'impacte social", afegeix. Actualment, i2Cat compta amb cinc investigadors exclusivament dedicats a aquest nou laboratori, però hi ha prop de 150 desenvolupadors de la fundació que hi participen de forma indirecta.

Des d'i2Cat destaquen també la importància de "capil·laritzar" els projectes, "i que no tot es quedi a Barcelona". Per a Figuerola, és cabdal "identificar pols diferents" i aplaudeix que Vilanova, mica en mica, s'estigui fent un forat en el món de les tecnologies immersives "i sigui capaç de fer un salt qualitatiu".

El laboratori s'ha presentat en el marc de la Mobile Week. La seva responsable, Cristina Colom, celebra que l'espai no sigui només un estudi creatiu, sinó que també estigui pensat per acollir visitants que vulguin experimentar. Colom subratlla que això permet "trencar moltes bretxes digitals" que a dia d'avui allunyen bona part de la ciutadania de les realitats immersives.

Per ara, el projecte més consolidat que té el laboratori és la visita virtual al Museu Balaguer, així com una sèrie de jocs que inicialment eren analògics i s'han digitalitzat coincidint amb les obres de l'equipament, per mantenir en actiu la proposta. Els investigadors, però, treballen en altres iniciatives, com la creació d'avatars per ser utilitzats després en el conegut com a metavers -univers tecnològic per a experiències immersives-.

El camp educatiu és un altre dels àmbits on el laboratori hi veu un ampli recorregut. Ho destaca l'alcaldessa de Vilanova, Olga Arnau, que celebra les aptituds 2.0 que ja tenen bona part dels infants, alhora que veu el nou espai com una "oportunitat" per a tota la societat.

El Project Manager de Neàpolis, Jordi Romero, assegura que les tecnologies immersives obren un ampli ventall d'opcions per a nombrosos àmbits, tant sanitari, com social, i també empresarial. Assenyala, per exemple, la possibilitat d'aliar-se amb la realitat virtual per millorar els tractaments de les persones amb estrès post traumàtic, "perquè es pot disposar de recursos que permetin aproximar-se amb el desencadenant del trastorn".

Escurçar la distància de persones que viuen lluny de familiars dependents, el desplegament de projectes formatius o el desenvolupament de prototips virtuals en el camp de la indústria són altres exemples pràctics d'aplicació de les tecnologies que es treballen des del nou laboratori de Vilanova.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local