Treball comunitari

El procés de transformació veïnal de l'edifici de Fuensanta al Tacó, al Congrés estatal de Treball Social

La iniciativa de treball social comunitari per empoderar el veïnat ha estat escollida com a exemple de bones pràctiques

El procés de transformació veïnal de l'edifici de Fuensanta al Tacó, al Congrés estatal de Treball Social. Ajuntament de Vilanova

El procés de transformació veïnal de l'edifici de Fuensanta al Tacó, al Congrés estatal de Treball Social. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Ciudad Real el Congreso Estatal de Trabajo Social, un espai de trobada entre professionals per reflexionar sobre l'estat del treball social i debatre sobre propostes que orientin el futur de la professió.

És en aquest marc que les treballadores i educadores socials que duen a terme el treball comunitari als barris de Tacó i l'Armanyà han participat amb una presentació del projecte d'èxit que ha impulsat l'Ajuntament: “Fuensanta: de la invisibilitat a l'organització veïnal”, i que es duu a terme conjuntament amb la Coordinadora d'Equipaments Cívics i la directora del Centre Cívic del Tacó.

La intervenció a l'edifici del carrer de la Fuensanta, al Tacó, s'ha desenvolupat els darrers mesos en el marc del projecte Teixint Barri, de treball social comunitari, que lideren les regidories d'Acció social i Participació Ciutadana. Un projecte subvencionat per la Diputació de Barcelona en 13 municipis dins un programa d'intervenció integral en àrees urbanes complexes, per reduir les desigualtats socioeconòmiques i promoure la convivència inclusiva, la participació i la cohesió social a través de l'enfortiment comunitari, l'apoderament del veïnat i el reforç de les aliances socials.

Teixint Barri ha de servir per implementar i definir projectes comunitaris als barris del Tacó, l'Armanyà i una part del Llimonet Nord. Són intervencions centrades a espais i equipaments públics, i també a comunitats veïnals. El treball a Fuensanta implica la comunitat veïnal i diverses regidories de l'Ajuntament en un treball transversal: salut, el servei de mediació ciutadana, acció social, participació, convivència i equitat, i altres agents.

S'intervé en famílies amb drets vulnerats en relació a aspectes com l'habitatge, la regularització de la seva situació administrativa, el sistema de protecció social, el treball precaritzat,... sumant-hi la pèrdua de la feina, la soledat, el desarrelament, o la falta de pertinença a grups socials.

Cap a l'organització veïnal

El març de 2020 l'equip bàsic d'atenció social va dissenyar una acció grupal dirigida a dones dels barris del Tacó i l'Armanyà amb l'objectiu de crear un espai de relació entre famílies on compartir experiències i construir una xarxa de suport veïnal. El grup Teixint Barri segueix actiu, fent trobades i acollint des de l'escolta activa les demandes, il·lusions i projectes d'aquestes dones. Un espai de confiança, cura i relació que genera vincles de cooperació que s'exporten fora del grup, al veïnat. Dones que estaven aïllades, sense xarxa de suport, tenen ara un grup de referència en el que es poden ajudar a recollir els fills a l'escola, acompanyar-se al metge, o simplement parlar.

Teixint Barri va ser el grup on es va gestar l'acció de transformació veïnal de Fuensanta. I també va ser la intervenció des de la que es va fer visible la necessitat urgent d'establir un equip de desenvolupament comunitari en un espai amb unes característiques molt concretes: allunyat del nucli urbà, alta fragmentació social, greu precarietat, o més de un 12% de famílies en situació d'exclusió residencial. Per això el novembre de 2021 es va establir al centre cívic del Tacó un equip format per dues treballadores socials i una educadora social.

El treball transversal que s'està fent al barri és una feina col·lectiva, on la protagonista és la comunitat que reconeix les problemàtiques comunes, i que s'organitzen per cercar solucions i executar acords consensuats. Un treball que requereix temps, i en el que ja es poden identificar com a resultats inicials l'augment d'intercanvi i coneixement mutu, i la disminució de l'aïllament. També s'ha produït un apropament de la comunitat a l'administració local, que ha guanyat presència al barri i amb la comunitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local