Abusos a menors

Neix una entitat per ajudar víctimes d'abusos sexuals infantils i fer més visible la problemàtica a docents i familiars

Carme Diaby vol arribar a víctimes de tots els orígens i conscienciar la societat davant dels primers indicis

Neix una entitat per ajudar víctimes d'abusos sexuals infantils i fer més visible la problemàtica a docents i familiars. ACN

Neix una entitat per ajudar víctimes d'abusos sexuals infantils i fer més visible la problemàtica a docents i familiars. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Carme Diaby és una jove veïna de Granollers d'origen senegalès que va patir abusos sexuals quan era petita. Durant un temps ho va callar, després va acceptar els fets, els va superar i va voler explicar la història com a supervivent perquè altres menors i els adults que els envolten estiguin previnguts. Ha fet nombroses xerrades en instituts i escoles, però ara formalitza aquesta formació i conscienciació. Ho vol fer donant la veu a les víctimes i supervivents i també ajudant al seu entorn familiar, visibilitzant el problema perquè deixi de ser tabú. Per això ha creat amb els seus pares l'associació Carme Diaby contra els abusos sexuals i pretén fer campanyes i actes públics per acostar-se a totes les víctimes i ajudar-les.

En conversa amb l'ACN, la Carme Diaby diu que vol transmetre un missatge positiu, de supervivent en comptes de víctima. "Clar que ho he passat malament, però he fet teràpia i a dia d'avui he pogut transformar el silenci en paraules, i això em permet acompanyar altra gent; tots tenim dret a parlar i que ens escoltin", sentencia. Per això, vol "empoderar" i "donar força" a les víctimes perquè siguin capaces de "trencar el silenci", sentir-se lliures, sense ser jutjades ni assenyalades.

La seva intenció és diferenciar-se una mica d'altres entitats similars amb el fet d'apropar-se al màxim de víctimes possibles de tots els orígens més diversos, tant de procedència com de nivell cultural i socioeconòmic, ajudant gratuïtament les víctimes que no puguin pagar. També es vol acompanyar molt l'entorn familiar, que sol patir conseqüències importants quan es revelen els abusos i no sap com reaccionar. El fet de trobar-se amb altres famílies que ja han superat situacions similars els ajuda molt, assegura per pròpia experiència la Carme.

Diaby remarca que la intenció és evitar els abusos, prevenir-los abans que passin o quan tot just s'hagin iniciat. Per això, creu que cal formar els menors en detectar comportaments anòmals dels adults que els envolten. De fet, actualment ja s'ha constatat que els infants revelen els abusos en una edat inferior a fa uns anys, cosa que els atura i fa aflorar altres possibles víctimes. També cal formar els adults, com familiars, docents o sanitaris, en detectar comportaments indiciaris de les potencials víctimes. De fet, segons Diaby, això permetria fer aflorar tots els abusos, que es calcula que han patit un 20% de les criatures, denunciar-los molt més que ara i evitar la retirada de denúncies, que ara suposa un 70% del total.

La Mònica Santiago, directora executiva de Vosseler Advocats, explica que des del despatx legal han volgut ajudar l'associació a legalitzar-se, acollir la seva seu en un dels seus espais i donar-li suport jurídic. També ajudaran legalment a les víctimes que s'apropin a l'entitat. L'associació també tindrà convenis amb despatxos de psicòlegs per atendre les víctimes abusades.

Telèfon fàcil de recordar per a víctimes

Santiago explica que l'associació té cinc grans reptes a curt termini. Un és la creació d'un número de telèfon molt fàcil de recordar per als infants víctimes d'abusos. Hauria de ser un telèfon gratuït, que no deixi rastre a les factures, que tingui pocs dígits i, si pot ser, de xifres baixes, de l'1 al 5, perquè algunes criatures potser no saben comptar més. També volen aconseguir estadístiques fiables i actualitzades sobre abusos a infants, com per exemple l'edat, el territori o la classe social. La tercera iniciativa és la formació a les escoles i instituts, tant a alumnes com a docents. La quarta pota del projecte és el suport a les famílies que han patit els abusos al seu interior. I la cinquena proposta és l'enduriment de les penes per als abusos abans de l'accés carnal. L'accés carnal té penes molt altes però no pas els tocaments i altres abusos, cosa que volen canviar.

Un dels objectius fonamentals de l'entitat és donar visibilitat al problema, que se'n parli públicament perquè la població estigui conscienciada i estigui més atenta a possibles indicis d'abusos al seu entorn. Per això, com fan entitats d'altres sectors com els d'afectats per algunes malalties o altres causes solidàries, es volen fer campanyes públiques o actes solidaris per recaptar fons.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local