Curs 2022/23

Les escoles públiques de Vilanova es posen al dia per al nou curs amb una inversió de 360 mil euros

El nou curs ha estrenat la reforma de les cuines al Margalló i Cossetània i la nova coberta de l’Arjau

Les escoles públiques de Vilanova es posen al dia per al nou curs amb una inversió de 360 mil euros. Susana Nogueira

Les escoles públiques de Vilanova es posen al dia per al nou curs amb una inversió de 360 mil euros. Susana Nogueira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el departament d’Educació de la Generalitat han destinat per aquest 2022 un pressupost de 360 mil euros, 20 mil euros més que l’anterior, en diverses intervencions de reforma als centres educatius de la ciutat. Destaquen les intervencions de reforma i millora de les cuines a l’Escola El Margalló i Escola Cossetània i l’actuació als lavabos de l’edifici d’educació infantil de l’Escola l’Arjau. Uns projectes duts a terme per l’IMET i coordinats des dels serveis tècnics de la Regidoria de Projectes i Obres de l’Ajuntament. A més, el Departament d’Educació de la Generalitat ha fet importants intervencions a l’Escola l’Arjau, amb l’arranjament de la coberta de l’edifici principal i de diverses obres de l’edifici d’infantil. A l’Escola Llebetx s’han substituït els tancaments exteriors de les aules d’educació infantil, gimnàs i aula Timó, per millorar l’aïllament.

La regidora de Cultura, Mercè Mateo, ha explicat que “el pressupost invertit de 360 mil euros inclou la despesa de reparacions, manteniment i millores de tot l’any, les aportacions directes als centres per a l’autogestió de petites reparacions i les obres que s’han fet durant l’estiu, com la reforma dels lavabos infantils de l’Escola l’Arjau, aprofitant que l’alumat no hi és. També assumeix una despesa de 400 mil euros que correspon als consums de llum, aigua i gas i els contractes anuals de les instal·lacions i el servei de neteja”. Mateo ha dit que les obres dels centres educatius de la ciutat ja estan acabades, menys la cuina de l’Escola Cossetània a causa de l’avançament de l’inici del curs escolar.

La principal novetat d’aquest curs escolar 2022-2023 és l’avançament de l’inici del nou curs, que en el cas d’infantil i primària han començat el 5 de setembre i per l’alumnat de secundària el 7 de setembre. En Vilanova i la Geltrú, un total de 5.695 alumnes faran estudis als cicles d’infantil i primària i 3.238 ho faran a secundària.

El director de l’Escola l’Arjau, Cristian Carandell, ha confessat que “el fet de començar el dia 5 de setembre, ha fet que ens hagi faltat dies per organitzar-nos, ja que estàvem acostumats a treballar durant una setmana per preparar el curs i enguany ho hem hagut de fer en dos dies intensos perquè totes les famílies estiguin bé ateses. L’equip directiu ha vingut uns dies abans de començar i el juliol vam haver d’estar deu dies per poder començar en bones condicions. Tot i això tot ha funcionat correctament”.

Una de les novetats en tota Catalunya i per tercer any consecutiu a Vilanova i la Geltrú, és la baixada de les ràtios a I3 (antic P3). Una ràtio que aquest curs serà en 20 alumnes per aula i no afectarà l’oferta de grups que es manté en 18 grups a l’escola pública i 9 a la concertada.

Carandell ha manifestat que “la baixada de ràtios era una acció que portàvem reivindicant des de fa molt de temps. Es nota moltíssim, perquè els alumnes de P3 entren molt més tranquils. L’Escola l’Arjau ha posat en terme un projecte nou, no definim dos grups des del principi, sinó que creem tres espais i tenen lliure circulació, és un ambient més còmode i el professorat coneix millor a l’alumnat per formar els grups més tard”.

La regidora de Cultura, Mercè Mateo, que ha estat present el primer dia del curs escolar 2022-2023 a l’Escola l’Arjau de Vilanova i la Geltrú, ha afirmat que “aquest inici de curs és com qualsevol altre, està marcat per l’alegria de retrobar els amics, els mestres i les famílies. Però, comença un curs amb total normalitat, els centres educatius poden tirar endavant els seus projectes pedagògics amb tranquil·litat, sense estar pendents de les restriccions sanitàries que posen límits”.

Mateo ha valorat la feina dels equips directius i el personal docent dels centres educatius per la feina feta per posar en marxa un nou curs en poc temps a causa de l’avançament de l’inici de les classes. “Els equips directius i el personal docent han fet un gran esforç perquè estigui tot preparat perquè nou mil infantils comencin el curs escolar. Ha estat poc temps, però ho han fet amb molta professionalitat”.

La regidora també ha destacat que “la decisió d’avançar el calendari escolar, quan es parla d’obres sempre és necessari tenir temps, ja que sempre surten imprevistos, com per exemple, la cuina de l’Escola Cossetània que encara la renovació no està acabada. A causa del moment social que estem vivint, els transports triguen més i la pujada de preus de materials, són variables que compliquen les obres, però de totes maneres en general totes les obres dels centres educatius estan acabades per poder començar un curs amb bones condicions”.

La regidora també ha compartit que el curs presenta altres canvis pel que fa als cicles d’educació infantil en l’etapa d’I2. “El Consell Rector de l’Institut Municipal d’Educació i Treball, l’IMET, va aprovar la modificació dels preus de les llars d’infants municipals per al curs 2022-2023, aplicant la gratuïtat a la quota del servei d’escolarització al tercer curs del primer cicle d’educació infantil, que abans era P2. En el cas dels infants dels grups de zero i d’un any els preus es mantenen”.

L’alumnat de cicles formatius també iniciarà les classes el 7 de setembre. Enguany s’ha ampliat l’oferta formativa a Vilanova i la Geltrú amb cinc cicles de Grau Mitjà i un nou Programa de Formació i Inserció.

- Tres cicles d’Ensenyament esportiu, en règim especial, en les modalitats de Salvament i Socorrisme, Vela i Bàsquet, a l’Institut Manuel de Cabanyes.
- Un cicle de Farmàcia i Parafarmàcia a l’Institut F.X.Lluch i Rafecas.
- Un cicle d’Auxiliar d’Infermeria a l’Escola Pia.
- Un curs PFI Auxiliar en centres sanitaris a l’Institut F.X.Lluch i Rafecas.

Per altra banda, la regidora ha afegit que Vilanova i la Geltrú acollirà el desplegament d’un nou Servei Territorial d’Educació, que estableix la creació de dos nous serveis territorials, entre els quals hi ha el Penedès. “La posada en marxa permet una gestió més directa en el territori de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Anoia. El desplegament dels serveis serà gradual i de moment s’ubicarà a les oficines de l’Auditori Eduard Toldrà. Dona capitalitat a la ciutat de Vilanova i la Geltrú, donant exemple que en l’àmbit d’educació és una ciutat inclusiva”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local