Salut mental

El Vendrell posarà en marxa a l'octubre el servei gratuït d’atenció psicològica per a joves

L’objectiu serà l’elaboració d’una estratègia de millora de la salut mental i també la creació de la Taula de la Salut Mental del Vendrell

El Vendrell posarà en marxa a l'octubre el servei gratuït d’atenció psicològica per a joves. Ajuntament del Vendrell

El Vendrell posarà en marxa a l'octubre el servei gratuït d’atenció psicològica per a joves. Ajuntament del Vendrell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una de les conseqüències de la pandèmia de la COVID-19 que s’ha constatat com a permanent és l’afectació a la salut mental de la ciutadania; en especial, entre la gent més jove.  Hi ha dades preocupants que ho corroboren: per exemple, la segona causa de mort d’entre joves d’entre 15 i 30 anys és el suïcidi o bé que el 35% del joves ha tingut idees suïcides en algun moment de la seva vida.

És per això que l’Ajuntament del Vendrell s’ha fixat com a objectiu prioritari en la seva agenda de polítiques públiques treballar en la protecció de la salut mental de la població i en la millora del seu benestar emocional, aportant recursos i esforços a través de diverses actuacions.

En concret, aquestes es vehicularan a través d’un projecte transversal, anomenat “Escolta’m”, que tindrà dos grans eixos:

D’una banda, la creació del Pla estratègic municipal de Salut mental del Vendrell, que redactarà la Fundació Congrés Català de la Salut Mental, i en el qual hi participaran activament experts acadèmics, professionals de la psicologia i la psiquiatria, treballadors socials, etc. L’objectiu serà l’elaboració d’una estratègia de millora de la salut mental i també la creació de la Taula de la Salut Mental del Vendrell, de la qual en formaran part experts, entitats i associacions.

Aquests objectius s’assoliran amb un treball en què s’identificaran els factors de risc (laboral, emocional, social), ja siguin  els indicadors generals de salut de necessitats i es plantejaran recursos i estratègies de protecció psicosocial.

I d’altra banda, l’actuació més immediata de l’Escolta’m serà la posada en marxa, el proper mes d’octubre, del servei gratuït d’atenció psicològica per a joves entre 15 i 30 anys del Vendrell.

Aquest té l’objectiu d’acabar amb l’estigma social que envolta la salut mental i, al mateix temps, fer que el servei psicològic sigui accessible per a tothom sense importar el nivell de renda.

El primer tinent d’alcalde, Christian Soriano, ha manifestat que amb aquesta acció “des del govern del Vendrell posem sobre la taula un dels principals reptes que tenim sobre a taula com a municipi i com a país. Tenim clar que el que la persona jove té a la butxaca no pot determinar si pot o no accedir a un servei d’atenció psicològica; el que busquem, en definitiva, és ampliar un dret fonamental com és l’accés a la salut mental”.

Per tal d’accedir al servei,  a partir del dilluns 26 de setembre, només caldrà que els i les joves que ho necessitin, (amb autorització dels pares o tutors en cas dels menors d’edat) contactin per WhatsApp (629 08 65 44) o per correu electrònic escoltam@elvendrell.net i puguin concertar així una visita.

El servei es planteja amb un paquet de cinc sessions anuals per usuari (una al mes màxim), prorrogables en cas que es consideri necessari.

Les sessions de l’Escolta’m es duran a terme a les instal·lacions del Casal Jove (c/Isidre Ribas, 5) i aniran a càrrec de Neus Navarro, psicòloga i coach del Vendrell. En el cas de que la demanda d’usuaris sigui molt alta, s’estudiarà l’ampliació dels professionals del servei.

Neus Navarro s’ha felicitat per la posada en marxa d’aquesta iniciativa en favor de la salut mental dels més joves ja que, segons ha explicat, la joventut “és una etapa crucial, un moment de molts canvis físics, psicològics i socials”. En aquest servei, ha dit, “pretenem també donar resposta a les seqüeles que ha deixat la pandèmia de la COVID-19 en aquestes franges d’edat, que són vulnerables per tots els canvis que hem comentat anteriorment. Enfortir la seva autoestima, empoderar-los i potenciar les seves habilitats socioemocionals, donant-los eines per desenvolupar la seva educació emocional que és la que ens assegura l’èxit a la vida”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local