Salut mental

Vilanova impulsa una campanya per promoure la salut mental

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Taula de Salut Mental del Garraf oferiran recursos a la ciutadania per millorar l’estat de salut mental i emocional

Vilanova impulsa una campanya per promoure la salut mental. Susana Nogueira

Vilanova impulsa una campanya per promoure la salut mental. Susana Nogueira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Taula de Salut Mental del Garraf han posat en marxa la campanya “El teu benestar també és salut. Cuida’t” per conscienciar la ciutadania de la importància de tenir cura del seu benestar emocional i per donar a conèixer els recursos i serveis que hi ha al territori. La iniciativa comença el 26 de setembre i s’allargarà durant tot el mes d’octubre i s’inclou en el marc de la celebració del Dia Mundial per la Salut Mental, el 10 d’octubre. És una campanya gràfica i audiovisual on a partir de banderoles i cartells distribuïts per la ciutat i informació al web https://www.vilanova.cat/salut/, es farà referència dels diferents recursos existents al territori sobre la salut mental.

A través d’aquesta campanya es donarà a conèixer la xarxa de serveis comunitaris, on ajuden i donen eines per gestionar les emocions de les persones. Estan integrats en la Taula de Salut Mental del Garraf. Tothom que ho necessiti pot trobar associacions i entitats en l’àmbit de la salut mental, diferents projectes comunitaris d’abast comunitari i comarcal per donar suport i acompanyament a les persones, centres d’atenció primaris i serveis especialitzats en salut mental i addiccions.

Per tal d’atendre la necessitat de fomentar la salut mental a la població jove, el dijous 27 d’octubre de 2022 al parc de Baix-a-Mar de Vilanova i la Geltrú, se celebrarà la primera Fira BEC (Benestar Emocional i Comunitari). Abans de la Fira es farà una sèrie de tallers amb els instituts, adreçats a tercer i quart d’ESO, per treballar tot el benestar emocional i, posteriorment, la Fira consisteix en un espai on hi haurà diferents àrees temàtiques (tecnologia, cultura, activitat física, entitats, cooperació...) per intentar que els joves puguin conèixer i provar els recursos locals del territori i puguin millorar el seu benestar emocional. Serà una estratègia perquè el jovent, els professionals i les famílies d’alguna manera coneguin que s’està fent al territori en l’àmbit de salut mental. La Fira està subvencionada per la Diputació de Barcelona.

Al Diagnòstic de Salut de Vilanova i la Geltrú (2018), el trastorn per ansietat i la depressió es trobaven entre les sis patologies cròniques més freqüents a l’atenció primària. El regidor de Salut i Acció Social, Oriol Huguet, ha dit que “enguany hem apostat per generar una campanya sobre la salut i benestar emocional que té la voluntat de potenciar i donar valor a què és la salut i benestar emocional i, per altra banda, fer conèixer recursos i apoderar les persones perquè coneguin que buscar els recursos a la xarxa comunitària on viu, millora la salut mental i emocional”.

1 de 4 persones al llarg de la seva vida ha patit o patirà un problema de salut mental: “L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú fa anys que està sensibilitzat amb la salut mental, ja que la salut és tot allò que ens permet tenir una vida joiosa i solidària amb la comunitat on vivim. Per tant, la salut emocional, és tot el que ens permet gaudir d’aquesta vida i relacionar-te amb la comunitat on convius. La salut i benestar emocional és l’antesala de poder prevenir l’aparició les patologies en salut mental i s’ha de valorar les diferents activitats de promoció i prevenció en aquest entorn”, ha afirmat Huguet.

El regidor ha compartit que el novembre del 2021 es va aprovar el Pla Local de Salut de la ciutat, que parla sobre accions concretes en l’àmbit de la salut mental. A més de les accions de difusió i prevenció de l’estigma, també va sorgir la idea d’oferir recursos adreçats als joves, com és l’espai Parla’n que s’ofereix a l’Oficina Jove. “Un servei on el jovent pot accedir de manera gratuïta. Un psicòleg que determinarà quin és el recurs que s’ha d’emprar en un determinat cas. Hi ha diferents programes que intenten que els joves tinguin capacitat per poder accedir a algú per explicar-li el problema que tenen. L’estratègia és donar eines per poder entendre que tots tenim dret a no trobar-nos bé i reflexionar sobre tots aquests àmbits”, ha destacat Huguet.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local