Associacions de veïns

Estela González: "Vilanova ha d'abordar de forma urgent les escombraries, neteja viària, mobilitat i enllumenat"

La Federació d’Associacions Veïnals es reactiva per solucionar les problemàtiques enquistades a la ciutat

La Federació d’Associacions Veïnals es reactiva per solucionar les problemàtiques enquistades a la ciutat. EIX

La Federació d’Associacions Veïnals es reactiva per solucionar les problemàtiques enquistades a la ciutat. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les associacions veïnals de Vilanova han reactivat la Federació d’Associacions Veïnals de la ciutat. La missió principal de la nova junta “constructiva i plural” és treballar per solucionar les problemàtiques enquistades a la ciutat. La Federació ha decidit aprofitar les sinergies generades durant dos anys i mig, per treballar conjuntament entre totes les entitats veïnals en aquelles temàtiques transversals que afecten a tots o a la majoria dels barris. En els pròxims dies es conformaran comissions de treball i estudis per abordar aquelles temàtiques que estimen com a urgents, com ara la deficient recollida d’escombraries, la neteja viària, la mobilitat i l’enllumenat. La nova etapa compta amb el suport de quinze de les disset associacions de veïns i veïnes, que representen un conjunt de barris que plegats sumen més del 95% de la població de Vilanova i la Geltrú.

La presidenta de la Federació, Estela González, explica a l’Eix Diari el funcionament de la reactivació de l’òrgan.

Quin ha estat l’impuls per reactivar la Federació d’Associacions Veïnals de Vilanova?

La Federació feia molts anys que estava adormida, hi havia un president, però no era del tot operativa i només es tocaven alguns temes. Ha estat entre sis i vuit anys sense activitat. El tema que ens ha posat a tots a treballar conjuntament és la mobilitat, ja que és el que preocupa més a tota la ciutadania. Fa tres anys, quan va sortir la polèmica dels carrils de circulació de la Ronda Ibèrica, volíem reactivar la Federació. Però, va ser una època dolenta per tirar-la endavant perquè amb la Covid-19 no hi havia  oportunitats de trobar-nos i fer les coses ben fetes.
Finalment, després de parlar-ho moltes vegades, la segona setmana del setembre de 2022 la nova Junta va posar en marxa la Federació. El fet que ha marcat el punt de sortida ha estat la polèmica que ha sorgit respecte al carril bici de l’avinguda de Francesc Macià. Aquesta problemàtica, que ha afectat a tota la ciutat, ha fet que totes les entitats de veïns de la ciutat ens poséssim a treballar conjuntament i renovéssim la Federació per resoldre totes les problemàtiques que estan enquistades, com és les escombraries, la neteja viària, la mobilitat i l’enllumenat.

Quin ha estat el primer pas de la Federació?

Per fer front a les incidències, vam fer una Assemblea General Extraordinària de la Federació per deixar clar quina era la funció de la Junta i com treballaríem a partir d’ara. Les associacions de veïns no som una eina per confrontar-nos amb l’Ajuntament, sinó per anar plegats i donar les opinions dels veïns, ja que som la seva veu. És el moment de cooperar per apostar per la nostra ciutat, hem d’estar sempre, no només a vegades, perquè els veïns ens tinguin en compte.

Quina és la funció principal de la nova etapa?

La funció principal és portar la veu, les inquietuds i les idees a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. La Federació ha de deixar els personalismes de costat i ser els representats i portaveus de la ciutadania. S’ha de buscar solucions a tots els malestars de la ciutat, però sobretot als més urgents i els que ens afecta de manera col·lectiva.

Cada barri té la seva problemàtica i després són temes comuns. Cada associació s’ha de dedicar a les coses seves en l’àmbit particular; però, si el tema és comú, es deriva a la Federació.

Quina serà la manera de treballar de la Junta?

A base de comissions analitzarem totes les problemàtiques enquistades a la ciutat i altres noves que sorgeixin. En la Federació  no només treballa els membres de la Junta, si no treballem entre tots i totes. Per aquesta raó, s’ha de buscar col·laboradors que vulguin treballar aquests temes, perquè nosaltres el que analitzarem són les veus de tota la ciutadania. Les trobades es faran una vegada al mes com a norma.

En les reunions presentarem temes i proposarem les estratègies que siguin necessàries per solucionar-los. Primer de tot hem de fer un primer estudi de quins són els més urgents que hem de tractar, després demanarem entrevistes amb el regidor qui pertoca i els hi suggerirem una sèrie de solucions i idees. És important construir i mai destruir.

La Federació és una eina de participació ciutadana. Els veïns han de portar la reclamació a l’entitat veïnal del barri i aquesta aportarà la informació a la Federació. A més, tindrà un web i estarà en les xarxes socials, perquè les persones sàpiguen que està viva i que poden comptar amb l’entitat quan vulguin i necessitin.

Per altra banda,  també volem que els consells municipals de la ciutat funcionin, sobretot els de les associacions de veïns.

Quin seria el següent pas si el problema no se soluciona?

En el cas que el transcurs d’un tema no sigui favorable, plantejarem altres solucions, però si continuem igual, s’ha de recórrer a la mobilització ciutadana. No és la finalitat, però és una eina. El diàleg va per davant de tot.

També penso que els ciutadans tenim la mania de donar-li totes les culpes a l’Ajuntament, quan hi ha coses que no els hi pertoca al 100%. És a dir, les problemàtiques que tenim a la ciutat no totes són de l’Ajuntament, sinó d’altres entitats o de les mateixes persones. Per això, hem de cooperar entre tots i totes per poder solucionar-les. Per exemple, el tema de les escombraries, hi ha persones que llencen la brossa a indrets que no els hi pertoca o llencen la brossa al matí, sent més viable a la tarda.

Ha dit que la Federació abordarà primer els temes més urgents. Quins són i per què?

Considerem que hi ha diferents temes que no s’acaben de resoldre i és molt important que les associacions de veïns comencin a treballar totes juntes per donar-los solució. Els primers que s’han de posar sobre la taula són: escombraries, neteja viària, mobilitat i enllumenat.

El tema d’escombraries i neteja viària, és un tema molt polèmic que s’ha de solucionar molt aviat. El projecte “porta a porta”, de moment no es farà perquè estan pendents de la nova licitació. Pensem que no s’ha d’implementar de cop a tota la ciutat, ja que tenim barris molt heterogenis.

Per exemple, s’hauria de fer proves pilot en diferents barris per veure si el projecte és viable. Però, sobretot és necessari que surti la licitació i que la nova empresa es posi a treballar; no podem tenir una Vilanova amb els carrers com els tenim. Per altra banda, també considerem que és important fer-ne una campanya per conscienciar que la ciutat és de tothom i tots i totes hem de cooperar.

Amb el tema de la mobilitat sempre és important veure que les transformacions dels carrers siguin coherents i viables, no es pot fer les coses sense comprovar-les, perquè després hi haurà molt afectats.

Un altre tema és l’enllumenat, la ciutat està molt fosca, hi ha persones que surten de treballar al vespre o a la nit i han d’anar a les fosques fins a casa seva. Solucionar aquesta problemàtica és una urgència, no podem tenir els carrers sense llum o poc il·luminats.

Què espera a curt-mitjà termini de la Federació?

Esperem fer-ho bé i que a curt-mitjà termini els problemes de la ciutat se solucionin i es vegi que estem visibles, actius i funcionem. L’entitat ha de ser una eina que estigui dins de la societat i per solucionar els conflictes. Només desitjo que sigui un mecanisme útil per la ciutat, tant per l’Ajuntament com la ciutadania.

La Junta de la Federació

Al capdavant de l’òrgan de govern de l’entitat pels quatre anys vinents està Estela González, de l’AV Molí de Vent. El vicepresident és Alfons Pérez, de l’AV l’Aragai; el secretari, Jesús Seguido, de l’AV Prat de Vilanova; la tresorera, Immaculada Almirall, de l’APV Santa Maria i els vocals són Lluís Amaré, de l’AV Centre Vila; Enric Garriga, de l’AV Bai-a-Mar; Rubén Domènech, de l’AV Prat de Vilanova; Saro Dipollina, de l’AV Sant Joan; Maria José Feria, de l’APV Santa Maria i Marc Segarra, de l’AV Molí de Vent.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local