Sanitat

El Col·legi de Metges reconeix la tasca dels professionals sanitaris del Garraf i recorda la lluita contra la covid

La 3a edició dels premis Dr. Josep Antoni Grífols i Roig ha reunit professionals de l'atenció primària, hospitalària i sociosanitària

El Col·legi de Metges reconeix la tasca dels professionals sanitaris del Garraf i recorda la lluita contra la covid. Susana Nogueira

El Col·legi de Metges reconeix la tasca dels professionals sanitaris del Garraf i recorda la lluita contra la covid. Susana Nogueira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Junta del Garraf del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) ha convocat aquest dijous la professió mèdica de la comarcal en la 3a edició dels premis Dr. Josep Antoni Grífols i Roig. Els premis s’han dividit en tres categories: atenció primària, hospitalària i sociosanitària.

El premi ex aequo en categoria d’atenció primària ha estat per al metge especialista en medicina familiar i comunitària David Vega pel treball “Satisfacción de la atención percibida por los pacientes de forma telemática durante la pandemia de COVID-19 en dos áreas básicas de salud” i la metgessa i especialista en pediatria Anna Gatell pel treball “Transmissió del SARS-CoV-2 en la població pediàtrica a Catalunya. Resultats en la comarca del Garraf - Alt Penedès”.

L’accèssit en la categoria d’atenció primària ha estat per al metge especialista en medicina familiar i comunitària Josep Maria Benet pel treball “Anàlisi de les reclamacions mèdiques en les visites a les consultes dels metges de família”.

En la categoria d’atenció hospitalària  el premi ha estat per a la metgessa especialista en geriatria, Marta Arroyo, pel treball “Test de Olfato UPSIT® & Encefalopatía hepática encubierta (Covert Hepatic Encephalopathy)”.

El Premi en la categoria d’atenció sociosanitària, ha estat pel metge Husein Alkasab, pel treball “Análisis de los efectos de la pandemia sobre las capacidades físicas en población geriátrica institucionalizada”. L’accèssit en la categoria d’atenció sociosanitària ha estat per al metge especialista en geriatria, Óscar Macho, pel treball “Percepción por los profesionales sanitarios de las barandillas como medida de sujeción física”.

La presidenta de la Junta Comarcal del Garraf, la metgessa Maria Lluïsa Calvet, ha recordat que "els premis Dr. Josep Antoni Grífols i Roig són guardons que es donen per recerca a metges i metgesses que treballen o viuen al nostre territori. Durant la pandèmia ho hem celebrat amb un format molt limitat i ara tornem a fer un acte més lluït. Molts dels treballs premiats se centren en temes relacionats amb la Covid-19. Els premis tenen en compte que els treballs estiguin centrats en la comarca i l’objectiu principal és premiar a les persones que s’esforcen a fer recerca i així incentivar a un futur a altres a fer el mateix”.

Calvet ha destacat que a la comarca del Garraf hi resideixen 650 col·legiats i col·legiades, 48% homes, i 52% dones, sobretot rangs inferiors de 55 anys. Ha recordat que “la campanya “El CoMB actua”, ha estat una iniciativa que en els darrers dos anys ha demostrat la força de la institució en els moments més complicats en l’àmbit professional de la nostra història”. També, ha agraït especialment les donacions de materials de protecció a la comarca en la primera onada de la pandèmia i el treball constant dels professionals sanitaris enfront del virus.

El president del CoMB, el metge Jaume Padrós, ha estat l’encarregat de fer la conferència “I després de la pandèmia què? Lliçons apreses”, una reflexió a partir de l’experiència que tothom ha viscut amb la Covid-19, aquelles lliçons que s’han après i el que ha funcionat a la societat arran de la pandèmia: “La pandèmia ha deixat clar que és molt important tenir un sistema sanitari fort. Els professionals sanitaris han treballat diàriament per protegir a totes les persones i sobretot a les més vulnerables”.

Padrós ha dit que el sistema sanitari a Catalunya "és el servei que fusiona més socialment; genera treballs directes i indirectes; és una font de coneixement, que augmenta el nivell de vida del país, ja que és un coneixement aplicable tant en l’àmbit tecnològic, de recerca com de docència. Funciona a partir d’uns valors, universalitat, no fa distinció de classes ni d’orígens, té accessibilitat i és de qualitat". Per aquests motius, el metge afirma que ha “d’estar ben dotat, no podem tenir un sistema de qualitat, tenint els professionals pitjors pagats de la Unió Europea. Tant el sistema sanitari com els professionals que hi treballen, tenen el seu codi d’ètica i enfront de les incerteses i de les crisis, tenim un sistema basat en valors, que transmet confiança i esperança”.

Jaume Padròs ha qüestionat si la societat i l’àmbit polític són conscients què s’ha après durant la pandèmia: “Com a societat ens hem de plantejar si les persones i els nostres representants polítics som conscients del que hem après en aquesta pandèmia. Creieu que els responsables polítics han après que el que s’ha de fer és muscular el sistema sanitari?, la crisi sanitària ens ha ensenyat que si tenim un sistema sanitari enfortit, podem fer front a la pandèmia i oferir serveis de qualitat”.

Durant l’acte s’ha recordat a totes les persones que malauradament no han pogut superar la infecció per Covid-19 i a tots els professionals sanitaris que s’han contagiat i han arribat a morir mentre intentaven ajudar als pacients.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local