Trastorn de l'Espectre Autista

Famílies d'una escola del Vendrell denuncien "desatenció" dels infants amb necessitats especials per falta de cuidadors

El suport de l'única vetlladora del centre per atendre diversos alumnes ha passat de 25 a 20 hores setmanals

Famílies d'una escola del Vendrell denuncien

Famílies d'una escola del Vendrell denuncien "desatenció" dels infants amb necessitats especials per falta de cuidadors. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Famílies de l'Escola Marta Mata del Vendrell denuncien públicament que aquest curs disposen de menys hores del servei de vetlladora per a infants amb necessitats educatives especials. Si fa un any la cuidadora treballava 25 hores setmanals a repartir entre tot l'alumnat que ho requeria, ara en són 20. Una reducció que les famílies van conèixer divendres i que les ha deixat perplexes. "Em van prometre que en aquesta escola el meu fill amb autisme estaria atès tota la jornada però les seves necessitats no estan cobertes", explica la mare d'un infant d'I3, que critica que el nen està especialment "desatès" durant el menjador. Les famílies han començat a recollir signatures per instar el Departament d'Educació a ampliar el servei de cuidadors.

La Sara Leyenda i en Francesco Buonvensiero són pares d'un alumne d'Infantil 3 diagnosticat de Trastorn de l'Espectre Autista, amb un grau 2 de dependència reconegut. "El nostre fill no parla i necessita ajuda en gairebé tots els aspectes bàsics", expliquen, mentre apunten que a l'Escola Marta Mata hi hauria prop de 20 infants amb necessitats educatives especials que també requereixen el suport d'una vetlladora.

Aquesta parella recorda que, a l'hora de matricular el seu fill l'estiu passat, l'EAP (Equip d'Assessorament Psicopedagògic) del Baix Penedès els va recomanar fer-ho a l'Escola Marta Mata perquè disposa d'aula SIEI (Suport Intensiu d'Escolarització Inclusiva). En Francesco assegura que els van garantir "tots els mitjans" per vetllar per la integració del nano. Ara no comprèn que els comuniquin que les hores de vetlladora al centre s'han reduït. "Ens sentim enganyats", lamenta.

La Sara puntualitza que, de les 20 hores setmanals de vetlladora de què disposa l'escola, hi ha 30 minuts diaris assignats de forma fixe a una nena que requereix d'una atenció especial durant l'estona del menjador. Queden, doncs, 17,5 hores setmanals per a tota la resta d'alumnat que necessita el suport de la cuidadora.

"El meu fill sap agafar una forquilla, però això no vol dir que sàpiga menjar sol", apunta, i afegeix que l'infant "s'aixeca, marxa i no vol tastar el menjar" de forma sistemàtica. Aquesta mare conclou que el seu fill està "desatès" per la manca de recursos, "ja que no hi ha vetlladora i els monitors del menjador ja no poden fer més del que fan". Apunta que l'empresa que presta el servei de menjador preveu contractar una monitora especialitzada com a "pedaç" per completar on no arriba la cuidadora. "Però aquesta no és la solució", recalca.

En Francesco lloa la feina dels docents, dels monitors de menjador i de la vetlladora, "que fan molt més del que haurien de fer". "Arriben a fer favors personals per atendre els nens i nenes perquè tenen vocació de cura dels infants", afegeix, mentre apunta que senten "por" quan veuen que no hi ha els recursos suficients per desplegar tota l'atenció que necessita l'alumnat.

Aquesta família urgeix el Departament d'Educació a ampliar les hores del suport de la vetlladora, i retreu a la Generalitat "que es vanti de fomentar l'escola inclusiva, quan és un projecte que no és real". La Sara ressalta que "l'escola inclusiva no és tenir els nens a l'aula per a què facin bony en un racó, sinó que els acompanyin dia a dia".

Unes reflexions que comparteix una altra mare amb un nen de 5 anys amb dependència severa i un altre infant de 7 anys amb Síndrome de DiGorge, una malaltia minoritària. Aquesta afectada considera una "broma" els mitjans de què disposa l'escola per atendre els seus fills i la resta d'alumnat en situació similar "quan hi ha informes mèdics i de la mateixa Generalitat que indiquen que són infants que necessiten un suport constant".

Per pressionar a la Generalitat a l'hora d'ampliar els recursos, les famílies han obert aquesta setmana una recollida de signatures a través de la plataforma Change.org. En dos dies n'han reunit prop de 500. També han demanat el suport del govern del Vendrell. Si el ressò a les xarxes i als mitjans de comunicació no dona resultats, no descarten endurir la protesta amb manifestacions al carrer.

Educació defensa l'ajust d'hores però s'avé a revisar-les

Per la seva part, fonts del Departament d'Educació consultades per l'ACN apunten que enguany hi havia assignades un total de 15 hores setmanals de vetlladora a l'Escola Marta Mata, però que aquestes s'han incrementat fins a 20 degut a les necessitats especials d'una alumna durant l'estona del menjador. Pel que fa a la reducció respecte les 25 hores de l'any passat, Educació sosté que la planificació s'ha avaluat amb l'EAP "tenint en compte el grau de maduresa de l'alumnat" d'un curs a l'altre.

Les mateixes fonts asseguren que l'alumnat amb necessitats educatives especials té coberta la seva atenció gràcies a l'aula SIEI -on hi ha assignades una mestra i un educador-. Amb tot, el Departament també obre la porta a revisar l'assignació de les hores de vetlladora amb la direcció del centre "per si és necessari fer algun ajustament". Des de l'escola, al seu torn, han declinat fer declaracions.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local