Els psicòlegs confirmen un augment de casos d'obesitat durant la pandèmia per canvis d'hàbits alimentaris i sedentarisme. ACN
ACN |
Barcelona
07-10-2022 19:42
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els psicòlegs confirmen un augment de casos d'obesitat durant la pandèmia pel canvi d'hàbits alimentaris i el sedentarisme. El psicòleg clínic i coordinador del grup de treball de la societat espanyola d'estudi de l'obesitat, Antonio Alcántara, diu que els últims dos anys ha crescut el consum d'aliments calòrics i precuinats així com el temps davant de les pantalles. "Això ha provocat la tempesta perfecta per fer créixer la pandèmia de l'obesitat", ha dit. El president del Col·legi Oficial de Psicologia de Lleida, Jaume Celma, alerta que els trastorns alimentaris poden causar estrès i depressió i que falta consciència i formació. El Caixafòrum de Lleida ha acollit aquest divendres la III Jornada 'Psicologia en el tractament de l'Obesitat'.
Segons ha explicat Alcántara, als Centres de Salut Mental infanto-juvenils, s'han doblat les primeres visites "de cop" en acabar la pandèmia i estan "desbordats", perquè durant la pandèmia "no s'han tractat aquests casos i a més s'han agreujat". El coordinador del grup de treball de la societat espanyola d'estudi de l'obesitat, qualifica els trastorns de conducta alimentària de "problema de salut pública" i també de problema econòmic pels estats perquè "hi ha una indústria alimentària i de dietes que no ajuda a baixar el percentatge d'obesitat".
A més, alerta que "moltes persones que no eren obeses han començat amb ser-ho amb la pandèmia i les que ja ho eren, han empitjorat". Per fer-hi front, comenta, "s'ha de treballar conjuntament, canviant hàbits alimentaris, fent més esport i fent prevenció, com ara tractant aspectes emocionals des de l'àmbit de la psicologia i també des de l'escola".
Per la seva banda, Celma, destaca la importància del tractament psicològic en casos de trastorns alimentaris. "L'obesitat no és només un problema de salut física, sinó que també ho és a nivell psicològic", assegura, i es mostra especialment preocupat en els casos juvenils. "Vivim en la cultura de la imatge i dels cossos perfectes a través de les xarxes socials i això crea un estigma que pot causar depressió i estrès en aquestes persones".
És per això que demana controlar més les rutines dels infants. "No hem de caure en la sortida fàcil de portar crusants o donuts cada tarda per berenar", apunta, si no, limitar els dolços a dies concrets i apostar més per la fruita i aliments més saludables. "Les famílies n'haurien de ser més conscients i caldria des de l'escola donar formació als pares", proposa.
La III Jornada 'Psicologia en el tractament de l'Obesitat' ha tingut lloc aquest divendres al CaixaFòrum de Lleida. Ha estat organitzada per la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat (SEEDO), en col·laboració amb la delegació territorial de Lleida del COPC i la Universitat de Lleida.
La jornada ha comptat amb la participació, a més d'Alcántara i Celma, d'Andrea Arroyo, membre del GT TCA i tractament psicològic de l'obesitat del COPC .
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!