L’hort terapèutic de Masia Nova: una eina per millorar el benestar emocional . Susana Nogueira
Susana Nogueira |
Vilanova i la Geltrú
10-10-2022 21:09
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’associació Salut Mental Garraf AFAMMG ha celebrat el Dia Mundial de la Salut amb un acte obert a l’hort terapèutic de la Masia Nova de Vilanova per sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals i lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones amb problemes de salut mental. L'entitat ha organitzat un taller, “Què faig per sentir-me millor” i la lectura del manifest del Dia Mundial de la Salut Mental.
L’any 2014, set nois i noies van iniciar el projecte de l’hort terapèutic de la Masia Nova de Vilanova, per tal de millorar el benestar emocional de les persones. La presidenta de l’associació Salut Mental Garraf AFAMMG, Carme Montaner, ha destacat que “avui, en l’hort de la Masia Nova de Vilanova, una vegada més, treballem per una visió comunitària de salut mental amb l’objectiu de donar visibilitat que les persones amb problemes de salut mental també són persones socials, necessiten participar en la societat i viure en una ciutat acollidora amb oportunitats en tots àmbits: educació, feina, participació en actes, entre altres activitats. També és necessari que les associacions, entitats i empreses siguin capaces d’acollir aquestes persones i trencar l’estigma”. La presidenta explica que a l’associació informen, assessoren i acompanyen a les persones que pateixen un problema de salut mental i a les seves famílies i el projecte de l’hort terapèutic és un bon exemple.
Montaner recorda que quan es va impulsar el projecte de l’hort terapèutic es va comprovar els beneficis de treballar en un hort: millora el benestar de les persones amb problemes de salut mental, fa que aquestes tinguin motivació i objectius, els usuaris i les usuàries treballen les seves habilitats, com és la puntualitat i la socialització i sobretot és una eina molt important perquè totes les persones amb malalties de salut mental puguin sentir-se part de la comunitat.
L’espai de l’hort compta amb una aula de formació, una sala d’eines i uns vestidors. Es cultiven tomàquets, enciams, carabassons i albergínies, entre d’altres. Es cultiva sota els criteris del programa municipal Xarxa d’Horts Socials d’agricultura ecològica i respecte pel medi ambient. Els divendres, hi ha una paradeta dels productes, oberta a tot el públic per poder fer una aportació voluntària: “L’hort terapèutic és molt divers i inclusiu, hi ha 25 usuaris i usuàries de diferents edats i condicions amb un objectiu conjunt, sentir-se millor treballant amb la natura, amb les seves mans i els beneficis que comporta. Hi venen persones amb problemes de salut mental, altres que volen millorar el seu estat emocional o simplement tenir contacte amb la natura”, ha explicat Montaner.
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, amb el lema “Som comunitat, fem salut mental”, vol valorar la tasca del moviment associatiu de Catalunya en pro de la salut mental i el model de salut mental comunitària. El regidor de Salut, Oriol Huguet, ha manifestat que “avui volem donar visibilitat a la salut mental i eliminar l’estigma i l’etiqueta. Hi ha dues maneres d’afrontar l’atenció a la salut mental, una és la que depèn de recursos sanitaris i una altra línia, complementaria aquesta, és la xarxa d’atenció comunitària dintre de diferents problemes de salut. L’hort terapèutic és un sistema d’atenció comunitària on s’intenta donar sortida i millorar el benestar de les persones a través d’un projecte comunitari amb el contacte a la natura, treballant en les tasques d’un hort i responsabilitzar-se d’un àmbit concret”.
Huguet ha reflexionat que la xarxa pública d’atenció comunitària està començant a transitar en el camí de l’atenció comunitària. Les noves figures de benestar emocional i comunitària que han aparegut en els centres d’atenció primària, van en aquesta línia, pensant com dinamitzar els espais d’atenció comunitària per intentar crear una xarxa.
“Cada dia més de la meitat de consultes, estan relacionades amb problemes de salut mental, ja sigui per un tema d’una patologia concreta o tema de malestar emocional relacionats amb la vida. S’ha de tenir en compte que una de cada quatre persones té o tindrà un problema de salut mental i, per tant, és un problema de salut de primer ordre. S’ha d’invertir, buscar recursos i ser rupturista”, ha afirmat Huguet.
Una de les usuàries de l’associació i de l’hort terapèutic ha declarat que “tots sabem que cuidar-nos ens ajuda a afrontar les situacions quotidianes; el nostre equilibri emocional és clau per descobrir les estratègies de salut mental; és important que les persones que tenim un diagnòstic de salut mental no ens suposi un impediment portar una vida normal, ja que un diagnòstic no defineix a una persona. Darrere de les xifres hi som nosaltres, hem de continuar trencant barreres i apostant per una societat més inclusiva i, per fer-ho possible, és necessari el suport de tothom”.
Un dels usuaris de l’associació i de l’hort terapèutic ha destacat que “un any més volem reivindicar una atenció sanitària més propera, que acompanyi des de l’empatia i no només es quedi des de l’atenció assistencial; una educació que creixi de la mà de la salut mental, aposti per incloure a totes les persones en una societat amb respecte i que un món laboral obri portes a tothom. És important agrair a totes les persones que procuren garantir que tothom sigui igual. L’hort terapèutic ens ajuda a ser protagonistes, ens impulsa a sortir de casa, relacionar-nos, crear habilitats socials, tenir coneixements i sentir-nos relacionats dintre de la comunitat”.
L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha afegit que “el primer que hem de fer les persones és promoure una mirada positiva i comunitària de salut mental. Hem de continuar treballant per solucionar la incomprensió, l’estigma i les etiquetes. Cal fer visible que tots tenim dret a no estar bé i quan no ho estem, hem de dir-ho i necessitem que ens acompanyin. Des de la regidoria de Salut i la Taula de Salut Mental del Garraf s’ha treballat en una campanya de prevenció i per donar a conèixer diferents recursos que hi ha a la ciutat i que encara hi ha d’haver més”.
Arnau ha volgut agrair la feina de l’associació Salut Mental Garraf AFAMMG, per garantir un espai per acompanyar a les persones amb malalties mentals i a les famílies i “promoure diferents iniciatives, com és l’hort, per donar visió i eliminar els estigmes de la salut mental”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!