Fira de Benestar Emocional i Comunitari

Vilanova mostrarà els recursos per millorar el benestar emocional del jovent a la primera FiraBEC

L’esdeveniment se celebrarà el 27 d’octubre al Parc de Baix-a-mar durant tot el dia on hi haurà tallers i activitats

Vilanova mostrarà els recursos per millorar el benestar emocional del jovent a la primera FiraBEC. Ajuntament de Vilanova

Vilanova mostrarà els recursos per millorar el benestar emocional del jovent a la primera FiraBEC. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilanova celebrarà la FIRABEC, la primera fira de benestar emocional i comunitari adreçada als i les joves de la ciutat, el 27 d’octubre, amb la finalitat principal de donar a conèixer els recursos i serveis que tenen a l’abast en la ciutat per millorar el seu benestar emocional. El regidor de Salut, Oriol Huguet, ha explicat que durant el matí hi haurà tallers i activitats amb inscripció prèvia per l’alumnat dels instituts de la ciutat i a la tarda la fira estarà oberta a tota la ciutadania, especialment als joves i a les seves famílies. “Per una banda, hem creat uns tallers dirigits a instituts de la ciutat, per explicar en dues setmanes prèvies a la fira, que és el benestar emocional i comunitari i així vincular-ho a la fira.

A l’esdeveniment hi haurà diferents estands que explicaran els diferents recursos que hi ha a la ciutat, des d’entitats i regidories, espais com oficina jove, espai Parla’n, etc. També hi ha tallers més pràctics enfocats a l’activitat física, una eina molt important per la salut mental; hi haurà una zona de concerts per poder treballar temes culturals i tallers artístics de pintura. A més, a la tarda diferents entitats difondran les seves funcions”. Huguet ha remarcat que la idea és que el jovent interactuï amb espais locals de la ciutat, la majoria gratuïts, que poden accedir de manera voluntària per reforçar el benestar emocional.

Huguet ha compartit que la idea de la FIRABEC sorgeix perquè “cada dos anys es realitza una enquesta de salut als alumnes de 4 d’ESO de la ciutat i una de les coses que vam detectar en l’última és que hi havia una necessitat molt important d’actuar en la salut mental dels més joves.

D’alguna manera, a partir d’aquí, s’han posat en marxa diferents actuacions, però creiem que és necessari fer algun tipus d’actuació comunitària massiva; és a dir, incidir de forma important en el benestar dels més joves. Va sorgir l’oportunitat en el treball transversal que estem fent en la Taula de Salut Mental del Garraf, concretament en la comissió de programes per a joves, on es crea una bona forma de poder actuar sobre el seu benestar i conèixer els recursos que hi ha al territori i vam pensar fer una proposta de benestar emocional i comunitari”. El regidor ha afegit que la fira també té la intenció de crear una xarxa entre els professionals i les persones, per conèixer necessitats i aportar solucions.

La referent de benestar, emocional i comunitari del cap Jaume I, Eila Orts, ha manifestat que la “nostra tasca principal és fer funcions de prevenció i promoció del benestar emocional de la població. Arran de la pandèmia s’ha detectat encara més problemàtiques de caire emocional i psicològic, com és l’ansietat. La nostra missió és escollir els casos que tenen més risc d’acabar desenvolupant un problema psicològic, per tal de donar eines i que no arribi a passar. Ho portem a terme en format grupal i ho intentem portar a la ciutat perquè sigui accessible a tothom”.

Eila Orts ha exposat que en la Fira han participat fent la formació dels tallers a les escoles de Vilanova, les quals els seus alumnes posteriorment aniran a la fira: “Hem fet formacions de tallers als tutors i psicopedagogs dels centres educatius del municipi, per poder dotar-los amb petits consells per fer el taller a les escoles. S’ha mostrat el vídeo de la campanya emocional de l’Ajuntament, que els hi explica que hi ha recursos comunitaris al seu abast i, després, els hi vam proposar quatre dinàmiques de les quals els professors podien escollir una per generar debat i reflexió entre els alumnes sobre que és el benestar emocional. A continuació, s’han fet quatre diapositives de teoria, recalcant que el benestar emocional no és sempre estar alegre i feliç, sinó que hem de tenir eines i recursos tant personals com interpersonals per fer font aquelles dificultats del dia a dia. En aquest taller posàvem de context la Fira, perquè el jovent pugui conèixer els recursos interpersonals que hi ha a la ciutat i que poden ajudar-los”.

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha destacat que “la Fira vol fer front a totes les conseqüències de problemes de salut emocional que ha comportat la Covid-19. També hem de ser molt conscients de la crisi econòmica i social que vivim, de la pèrdua de seguretat i confiança en els nostres joves. Per això hem de donar a conèixer molt més els recursos i espais d’atenció que la ciutadania té a l’abast per millorar la salut mental i el benestar emocional”. Arnau ha fet saber que la Fira compta amb el finançament de la Diputació de Barcelona.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local