Suara

L'Ajuntament de Piera ordena el tancament de dos centres "sense llicència" on hi vivien una vintena de joves tutelats

El consistori també ha imposat dues sancions a la parròquia i a la cooperativa que gestiona l'equipament

Façana de l'Ajuntament de Piera. Ajuntament de Piera

Façana de l'Ajuntament de Piera. Ajuntament de Piera

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Piera ha ordenat el tancament de dos centres de la parròquia on hi viuen 20 joves tutelats per la Generalitat. Segons avança 'El Periódico' i ha confirmat l'ACN, ha posat dues sancions de 6.002 euros a la parròquia i a Suara, la cooperativa que gestiona el centre. L'alcalde, Josep Llopart (Junts), diu que ha pres aquesta decisió perquè "no tenen llicència" i recorda que els fets es remunten al 2019 quan el consistori els va fer el primer requeriment per "regularitzar" el centre. De la seva banda, des del Departament de Drets Socials asseguren que s'han anat fent "totes les actuacions necessàries" per solucionar les mancances del local i diu que estan esperant un informe de l'Ajuntament per poder iniciar les obres.

Llopart recorda que la parròquia va acollir la vintena de joves durant l'any 2018 i, en aquell moment, ja se'ls va posar la condició de legalitzar el centre. Assegura que el 2019 el consistori va fer un "requeriment" perquè actualitzessin la llicència d'activitats, però lamenta que a dia d'avui "encara no s'hagi fet". L'alcalde, però, admet que tot el procés es va accelerar el mes de febrer passat quan es va produir una violació a una casa ocupada "que estava molt a prop del centre", tot i que desconeix si els presumptes violadors havien passat pel centre de menors. "El consistori es va posar molt nerviós perquè hi havia un centre no legalitzat i vam obrir un expedient perquè el centre es posés al dia", explica.

Després d'aquest episodi, relata que els joves es van traslladar a un altre equipament propietat de la parròquia, però l'alcalde explica que "aquest espai tampoc admet l'activitat d'acollida de joves". A més, diu, el 2019 els Bombers van fer un informe on deien que "el centre no és apte per a fer-hi activitats perquè calia posar-hi hidrants".

Des del Departament de Drets Socials constaten que el centre on es van allotjar els joves el 2018 "no complia tots els requeriments necessaris" quan es va posar en marxa, però asseguren que "d'acord amb l'Ajuntament i la parròquia es van anar fent totes les actuacions necessàries per solucionar les mancances". Recorden que el 2018 va ser l'any amb més arribades de joves migrats sols a Catalunya i que es tractava d'un context "d'emergència humanitària que obligava a prioritzar la posada en marxa de recursos per atendre aquests nois".

Sobre l'informe dels Bombers al qual es refereix l'alcalde de Piera, des del Departament de Drets Socials expliquen que la instal·lació d'un hidrant suposava un cost molt alt i, per això, des de la cooperativa Suara es va presentar un projecte tècnic alternatiu. La nova proposta, asseguren "ha estat acceptada pels Bombers" i, de fet, el cos va emetre un informe favorable al projecte el 27 de juny de 2022.

Asseguren que per iniciar les obres per adequar el local només queda pendent rebre els permisos per part de l'Ajuntament. "Tot i els informes tècnics favorables, l'Ajuntament ha denegat el permís", lamenten. En el comunicat, expressen que en els darrers mesos han estat en contacte amb el consistori per resoldre qualsevol qüestió tècnica i burocràtica "amb la major celeritat" possible amb la voluntat "d'enllestir les obres tan aviat com sigui possible perquè els nois puguin tornar al centre, que és casa seva".

Des del Departament de Drets Socials se sorprenen que, un cop els joves es van traslladar a un altre local de la parròquia a l'espera de poder iniciar les obres per regularitzar la situació, l'Ajuntament "va emetre de nou un decret de suspensió de l'activitat en aquest nou espai". Davant d'això, la cooperativa Suara ha presentat un recurs contenciós administratiu, ja que considera que és un espai "adequat per acollir temporalment l'equip professional i els nois".

Per la seva banda, des del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat expliquen que la vintena de menors no acompanyats estan instal·lats de forma "transitòria" a la casa de la parròquia de Piera, coneguda popularment com 'La Moreneta'. Inicialment aquests menors s'allotjaven a una altra infraestructura eclesial coneguda com la Llar Santa Maria, però que per "deficiències administratives" va quedar clausurat per part de l'Ajuntament de Piera.

Davant d'aquesta situació de precarietat d'habitatge, la comunitat parroquial de Piera explica que "per motivacions religioses i per posar en pràctica les actituds evangèliques de l'acolliment i l'hospitalitat, va decidir donar un sostre a aquests menors que es van trobar de manera sobtada sense un espai on pernoctar". El Bisbat de Sant Feliu de Llobregat espera que "s'arribi a una situació estable i segura pels menors el més aviat possible", ja que són "els veritables protagonistes d'aquesta situació i els més vulnerables". "Posem al centre aquestes persones i el seu bé", aclareixen.

També deixen clar que la línia del Bisbat i la parròquia de Piera ha estat sempre la del "diàleg" entre les parts implicades i la de "posar en pràctica i difondre unes actituds d'acolliment i hospitalitat vers els més vulnerables". "L'únic interès de la Parròquia de Piera i del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat és el de trobar solucions per als menors en aquest afer i, en general, que les administracions públiques treballin coordinadament per situacions similars, en bé de la societat", conclouen.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local