El Servei d'Atenció la Dona de Vilanova ha atès 350 persones, des de l'1 de gener. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
25-11-2022 20:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Vilanova i la Geltrú se suma als actes de commemoració del Dia Internacional contra la Violència vers les dones, que se celebra aquest divendres 25 de novembre. Una data que té com a objectiu donar visibilitat i conscienciar la societat d'una problemàtica que, lluny d'erradicar-se, continua incrementant en nombre víctimes.
A Vilanova i la Geltrú existeix l'Espai d'Equitat. Un servei municipal d'atenció i assessorament a les dones i a lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals i el seu entorn. Integrat pel Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD) i el Servei d'Atenció Integral LGTBI (SAI) ofereix informació, assessorament, suport i formació en temes derivats de la desigualtat i la discriminació per raó de gènere, identitat i sexualitat.
Des de l'1 de gener el SIAD ha atès 353 persones i ha fet 2774 actuacions. Les intervencions majoritàries se situen dins l'àmbit psicològic (928), seguit de les acollides (298) i del servei d'assessories jurídiques (226). La resta són de caràcter informatiu i orientació sociocomunitària.
Pel que fa a les formes de violència detectades per l'equip de professionals, o expressades per les persones que han estat ateses, la majoria són principalment psicològiques, seguides de les violències físiques, les sexuals, que augmenten en els darrers anys, i les violències econòmiques.
El treball que es fa a l'Ajuntament per abordar les violències masclistes s'articula mitjançant un circuit, liderat per la Regidoria de Convivència i Equitat, en el que hi prenen part responsables d'altres àmbits com els cossos de seguretat, sanitat, serveis socials o salut mental, entre d'altres. En aquest sentit, la regidora de Convivència i Equitat, Conxi Martínez ha explicat que l'abordatge dels casos ha de ser sempre en xarxa. Cada àmbit té les seves competències, però cal treballar de manera coordinada per poder donar totes les eines possibles a la víctima de qualsevol classe de violència.
Per Martínez, cal valorar tots els serveis que es presten en l'àmbit municipal, i també des de les entitats, per tal d'erradicar aquests tipus de conductes, que malauradament no deixen d'augmentar. Dies com el d'avui ens donen l'oportunitat de detallar més a fons quins són els nostres programes, les campanyes i les formacions que fem durant tot l'any. La regidora ha afegit que actes com el 25N permeten que la gent ens identifiqui, que sàpiga quins són els nostres serveis, i això és bo per a tothom.
Durant tot l'any, l'equip de professionals realitza accions continuades en l'abordatge de les Violències Masclistes, com les campanyes de sensibilització i prevenció: Truca a la Carme i Espais Segurs. La prevenció i abordatge de les violències sexuals en l'espai públic gràcies al Punt Lila i a la Campanya lliures i segures. Activitats grupals i comunitària amb la Xarxa d'iguals joves LGTBI, el programa DID i Teatre en Femení, així com els tallers de Resiliència i de Criança corresponsable. També forma part d'aquest treball anual la publicació de l'Àgora o les formacions i els programes PAEs.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!