Justícia

Els ciutadans ja poden presentar demandes i escrits en línia als jutjats

Des de novembre els ciutadans poden accedir al nou servei mitjançant la Seu judicial electrònica de Catalunya 

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els ciutadans ja poden presentar demandes, per reclamar diners, i escrits en línia sense necessitat de desplaçar-se físicament als jutjats. Des del passat novembre és possible fer-ho a través de l’Àrea privada de la Seu judicial electrònica de Catalunya, que gestiona el Departament de Justícia, Drets i Memòria.

Així la ciutadania pot aportar demandes de forma directa als tribunals en dos tipus d’assumptes: als judicis monitoris –quan es tracta de presentar reclamacions econòmiques i es disposa d’un document que ho acredita– i als judicis verbals –quan la quantia reclamada és igual o menor a 2.000 euros. Per a reclamacions superiors cal la representació d’un advocat i/o un procurador.

Pel que fa a la presentació d'escrits, es podrà fer en el procediment on el ciutadà consti com a part i sempre que no hi hagi advocat o procurador. Els escrits poden ser d’oposició, de finalització del procediment, d’aportació de proves, de presentació d’esmenes, de recurs, etc.

El Departament treballa per incorporar-hi nous tràmits. En aquest sentit, està previst que al març de 2023 el ciutadà pugui rebre les notificacions judicials relacionades amb les demandes i els escrits que hagi tramitat i, a l’abril, consultar l’estat de tramitació de l’expedient d’assistència jurídica gratuïta.

La Seu judicial electrònica de Catalunya

És la plataforma que el Departament de Justícia, Drets i Memòria posa a l’abast de la ciutadania i dels professionals jurídics per facilitar l’accés a diferents serveis i tràmits de l’Administració de justícia. Està disponible 24 hores tot l’any, amb un funcionament senzill i ràpid.

Per accedir-hi, cal anar a la pàgina seujudicial.gencat.cat. Es pot demanar informació a través d’un cercador o d’un menú de navegació intuïtiu basat en un mapa web a partir de necessitats vitals, Què cal fer si..., que orienta el ciutadà en qüestions relacionades amb la justícia però que no són estrictament competència del Departament i dona accés a l’Àrea privada. Quan el ciutadà s’hi ha identificat, mitjançant l’idCAT Mòbil, a la pestanya Tràmits es troba l’opció de presentar una demanda i els escrits.

La Seu judicial també ofereix la informació més rellevant i els tràmits que cal fer per a totes les situacions relacionades amb l’Administració de justícia, com ara demanar dia i hora per al registres civils, atorgar un apoderament, demanar un certificat d'antecedents penals, fer una denúncia, o sol·licitar un advocat quan no el podem pagar, entre d’altres.

 

L’Àrea privada, l’eina per accedir a l’expedient judicial i a tots els tràmits

L’Àrea privada –situada a la part superior de la pàgina d’inici de la Seu– conté la vida judicial de les persones, on es recullen els expedients judicials des de l’any 2000 fins a l’actualitat, dels àmbits civil, social i contenciós, com ara divorcis, tuteles, acomiadaments, etc. S’hi pot accedir amb contrasenya d’un sol ús o certificat digital.

Des de l’Àrea privada es pot fer el tràmit d’al·legacions per a les persones seleccionades per formar part d’un jurat popular i consultar l’expedient judicial actual i els assenyalaments dels judicis. Ara s’hi ha incorporat la presentació de demandes per reclamació dinerària (procediments verbal i monitori de l’àmbit civil), i la presentació d’escrits.

 

Un sistema pioner a l’Estat, amb més de 12 milions de visites

Catalunya ha estat l’únic territori de l’Estat que ha fet un pas més al servei de la ciutadania en incorporar totes les qüestions jurídiques que no són pròpiament de la seva competència en un sol espai a l’abast dels ciutadans.

Des de finals de 2018 la Seu judicial electrònica s’integra dins dels portals de serveis del Govern. D’ençà de llavors, la Seu ha rebut més de 12 milions de visites, de les quals 9 milions eren peticions de cita prèvia als registres civils catalans. L’apartat de professionals, on tenen accés els advocats i els procuradors, va rebre més de 374.000 visites. L’Àrea privada ha tingut prop de 140.000 visites des de 2019, i la ciutadania ha consultat 191.000 expedients judicials, 65.000 assenyalaments i ha descarregat 89.000 PDF.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local