Prova pilot

L’estudi sobre l’hepatitis C fet a Sitges desmenteix que el col·lectiu gai sigui de risc

El resultat dels cribatges del 2022 és molt important perquè amb base científica contradiu la hipòtesi inicial a partir de la qual partia l’estudi

L’estudi sobre l’hepatitis C fet a Sitges descarta que el col·lectiu gai sigui de risc. Ajuntament de Sitges

L’estudi sobre l’hepatitis C fet a Sitges descarta que el col·lectiu gai sigui de risc. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

 

L’estudi sobre l’hepatitis C fet a Sitges descarta que el col·lectiu gai sigui de risc. L’Ajuntament de Sitges ha presenta els resultats de l’estudi científic sobre el virus després de realitzar tres cribatges massius a la vila durant el 2022. La prevalença d’Hepatitis C al col·lectiu d’homes que tenen sexe amb homes (HSH) és molt menor a la hipòtesi inicial. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi científic sobre el virus de l’Hepatitis C que lidera la doctora Sonia Albertos, del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha explicat que “volem que Sitges sigui un referent del món científic. Cal apostar per la investigació i aportar el nostre granet de sorra amb estudis com el que avui presentem, és important per a l’avenç de la medicina i també del benestar de la població”. 

El cribatge massiu d’hepatits C es va realitzar a 1.249 persones, situant-lo com un estudi innovador i més gran a nivell internacional utilitzat aquesta metodologia. Del total de participants, 1.197 van ser identificats com a homes que tenen sexe amb homes, i  de 49 nacionalitats diferents, (dels quals el 24% eren espanyols). La mitjana d’edat dels participants a l’estudi és de 44 anys. De tots els participants al cribatge, només hi va haver 4 tests positius (3 del col·lectiu estudiat) però tots amb RNA indetectable.

La doctora Sonia Albertos conclou que “tot i que la majoria dels participants van ser homes que tenen sexe amb homes i que van ser exposats a les ITS (infeccions de transmissió sexual), només hem trobat una prevalença serològica (el 0,32% tenen anticossos que indica contacte amb la malaltia) i cap virèmic (ningú tenia el virus). És a dir, no s’ha trobat cap pacient amb Hepatitis C activa (virèmia positiva) i, per tant, que transmeti aquesta malaltia”.

La metgessa també assegura que “aquesta malaltia no presenta símptomes, en la majoria de casos és assimptomàtica. Hi ha un terç de malalts que no saben que estan infectats i van contagiant el virus de l’hepatitis C. A través del test de saliva es podrà curar el pacient i també prevenir nous contagis”. Per a la doctora Sonia Albertos és molt important destacar que aquest tipus de cribatge és “totalment innovador perquè aconsegueixes “cribar” molta gent en poc temps a través del test en saliva. Aquest disseny de cribatge és molt eficaç ja que els resultats per detectar el virus es tenen després d’uns 20 minuts i, en canvi, a través de les analítiques de sang, el mètode tradicional, comporten esperar hores o dies per obtenir els resultats”. Alhora la doctora Sonia Albertos remarca que “primer fèiem l’estudi en saliva, però quan es van detectar 4 casos positius, es va fer una altra anàlisi en una gota de sang, que en menys d’una hora, va concloure que ningú tenia el virus actiu, és a dir, era una infecció passada i curada, però que tenien anticossos que queden per sempre, tot i que no impedeixen que es puguin tornar a contagiar”.

La regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament de Sitges, ha impulsat l’estudi que ha comptat amb els departaments de Digestiu i Medicina interna de l’Hospital Sant Camil i amb el Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les HV (PCAVIHV) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el servei d’Hepatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Associació LGTBIQ+ Colors Sitges Link, i Creu Roja.
Sitges va acollir tres cribatges, gratuïts i confidencials, durant el 2022 per a un estudi científic sobre el virus de l’Hepatitis coincidint amb tres esdeveniments: Bears Wekend (30 d’abril), Pride Sitges (10 11 i 12 de juny) i Bears Week (9, 10 i 11 setembre) per a persones del col·lectiu. Els cribatges, gratuïts i confidencials.

La regidora de Salut Pública, Elisabeth Pérez, ha recordat que “Sitges parteix de l’experiència prèvia quan es va fer la prova pilot de cribatge de Covid-19 per a la reobertura de l’oci nocturn” i ha afegit que “es va plantejar la necessitat de fer un estudi, amb un aval científic per poder obrir el sector, i després es va decidir fer un nou estudi científic al voltant de l’Hepatitis C”. La regidora valora també positivament el fet “que és un model que es pot exportar a altres poblacions i amb el que es poden estudiar altres malalties.”

Fins ara hi havia poques dades de cribatge massiu d’homes que tenen sexe amb homes. L’equip impulsor d’aquest estudi va considerar que Sitges era el lloc per realitzar aquest estudi  ja que s’organitzen festes i esdeveniments d’aquest col·lectiu que atrauen un gran nombre de persones. A partir dels resultats, l’equip investigador conclou que aquesta estratègia cal explorar-la amb altres grups d’alt risc amb difícil accés com són persones addictes a les drogues o persones sense llar. 

La investigació científica, realitzada a Sitges, partia també del fet que a Espanya s’ha detectat que el 0.2% de la població té hepatitis C activa i que existeixen grups considerats de més risc entre els quals hi ha els homes que tenen sexe amb homes, als quals se’ls atribueix una taxa d’infecció 4-5 vegades superior a la població general. Així en un estudi realitzat l’any 2017 a l’àrea metropolitana de Barcelona a 653 homes que tenen sexe amb homes es va observar una prevalent d’hepatitis C activa del 0,75%. 

L’estudi compta amb el finançament a través de la beca oferta per Gilead Sciences i està patrocinat per la Sociedad Española para el Estudio del Hígado (AEEH). També s’ha comptat amb voluntaris tant sanitaris com de l’Associació Colors Sitges Link.


OMS marca com a repte l’eliminació de l’Hepatitis C

L’OMS ha indicat com un dels seus objectius l’eliminació de l’hepatitis C per a l’any 2030. Això requerirà d’una acció multidisciplinària en la identificació de l’hepatitis C en les poblacions, en què són més prevalents. Dins d’aquestes poblacions, els homes amb conductes sexuals de risc constitueixen un grup amb una prevalença 4-5 vegades superior a la població general. En concret, en aquest col·lectiu s’ha descrit una prevalença d’infecció pel virus d’hepatitis C que varia entre 2,9% i un 13% (4%). Els motius pels quals és més present en aquest col·lectiu és pel tipus de relació sexual, ja que l’hepatitis C es transmet per sang.

Actualment es disposa de tests ràpids en saliva que determina en només 20 minuts si s’ha estat en contacte amb el virus, és a dir, la presència d’anticossos contra el virus. Un resultat positiu no sempre indica que es té la malaltia activa. Fins a un 25-35% de casos els individus han eliminat el virus de manera espontània i només tenen anticossos davant el virus de l’hepatitis C.

Per això, en els casos que la prova d’anticossos sigui positiva, es va oferir l’opció de realitzar una segona prova per determinar si el virus de l’hepatitis C està actiu.  Aquesta segona prova es realitza obtenint una gota de sang del dit. En el cas de positius, l’equip mèdic s’encarregà de comunicar el resultat a les persones implicades de forma confidencial, mitjançant un informe al seu e-mail i/o missatge (SMS).


Tests durant tot l’any a la seu de l’associació Colors Sitges Link

Durant tot l’any, a la seu de l’associació LGTBIQ+ Colors Sitges Link (C. Joan Tarrida, 1, 1r 2a) s’ofereix la possibilitat de realitzar els tests d’hepatitis C, sifilis i VIH tots els dimecres i divendres de 17 a 20 h amb cita prèvia al whatsapp 649 91 20 44 o vih@colorssitgeslink.org.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local