Salut mental

Sitges presenta el Pla Local de Prevenció de Conductes Addictives

La primera acció serà una campanya adreçada al públic en general per prevenir sobre el consum de substàncies i fomentar el bon ús de les tecnologies de la informació i les pantalles

Sitges presenta el Pla Local de Prevenció de Conductes Addictives. Ajuntament de Sitges

Sitges presenta el Pla Local de Prevenció de Conductes Addictives. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

 

La Regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat ha presentat el Pla Local de Prevenció de Conductes Addictives (PLPCA). El Pla planteja un programa integral per prevenir sobre el consum de substàncies i fomentar el bon ús de les tecnologies de la informació i les pantalles. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha explicat que “aquest Pla és important perquè Sitges aposta per les polítiques preventives i per ajudar a totes les persones que tinguin qualsevol necessitat i perquè és important la informació per gaudir d’un oci i d’una vida saludable”.

El Pla Local de Prevenció de Conductes Addictives recull diferents propostes com una campanya amb missatges distesos i diversos per convidar a un consum responsable i posar en valor la diversió sense substàncies, així com incidir en el consum d’aigua en els espais de festa. ‘Amb drogues no moles’, ‘Soc fiestero i 0,0’, ‘El millor festival és el d’aigua mineral’, ‘El seny és sexy’, ‘Menys fums caputxeta’ o ‘Quina alegria, estic sense bateria’ són algunes de les propostes de la campanya s’adreça a la ciutadania en general, però conté accions específiques adreçades als instituts.

La regidora de Drets Socials, ciutadania i Igualtat, ha subratllat que “el Pla, tot i que es presenta públicament ara, coincidint amb l'exposició i la posada en marxa de la campanya, porta un any de vigència, període en què, entre altres, hem posat en funcionament el Servei d'Informació i Assessorament en Conductes Addictives (SIACA), que presta servei els dimarts cada quinze dies a l'oficina ubicada a la plaça de l'Ajuntament, cantonada amb el carrer Major”.

La previsió de la Regidoria és donar visibilitat a tots aquests suports a l’espai públic, principalment, en entorns festius i durant les celebracions locals. Així mateix, els missatges es transformaran també en targetes informatives, que inclouran missatges explicatius sobre els riscos i les conseqüències que pot provocar el consum. Un equip de professionals impartirà tallers als instituts, on es desenvoluparan també altres accions per conscienciar sobre els diferents tipus d’addiccions. El gerent de Serveis Socials de la Diputació de Barcelona, Josep Muñoz, ha explicat que “el Pla és un pas molt important en la lluita contra aquestes addiccions, amb la prevenció i la detecció des de l’àmbit local i el treball intersectorial amb tots els actors implicats, així com perquè incideix també en l’addicció a les pantalles, agreujada per la pandèmia”.

Per finalitzar la presentació del PLPCA s’han distribuït unes paperines amb xurros entre les persones assistents, seguint un dels missatges de la campanya: ‘Millor si em convides a uns xurros’.

Inauguració de l’exposició Controles?

La presentació del PLPCA s’ha emmarcat en l’acte d’inauguració de l’exposició itinerant Controles?, un programa de la Diputació de Barcelona que ofereix informació sobre drogues i com prevenir-ne el consum, així com per fomentar el bon ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

La mostra ofereix la possibilitat que adolescents, joves, famílies i professionals de Serveis Socials realitzin visites presencials i virtuals, amb metodologies participatives. La finalitat és oferir informació sobre les riscos de les drogodependències i les pantalles, promoure bons hàbits i actituds responsables i saludables, a partir de la interacció en tres espais diferenciats, els quals proposen una reflexió crítica i constructiva entorn alguns dels elements relacionats amb les drogues.

La mostra, instal·lada al Mercat Vell, es pot visitar fins al 6 de febrer, de dilluns a divendres de les 17 a les 19 hores i ofereix visites concertades per centres escolars, instituts i professionals del sector. L’exposició respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local