El Centre de Mediació de Sant Pere de Ribes rep el premi ADR Jstícia i celebra 20 anys amb 8.400 atencions . Ajt Sant Pere de Ribes
Redacció |
Sant Pere de Ribes
01-02-2023 15:51
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Centre de Mediació i Convivència Ciutadana de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes enguany fa 20 anys de la seva creació, sent pioner a Catalunya i a Espanya. És un servei que ha anat evolucionant en aquests 20 anys d’existència, adaptant-se a les necessitats de cada moment i de la ciutadania. El passat 19 de gener va rebre el premi ADR Justícia 2021, que atorga la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya, per la campanya de suport emocional durant l’estat d’alarma.
L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, ha remarcat que la posada en marxa d’aquest centre de mediació “va ser unes de les millors decisions que es van prendre, sobretot pensant que la convivència és un pilar fonamental del nostre municipi i volem que la gent visqui en pau i pugui resoldre els seus conflictes i els seus problemes d’una manera dialogada”.
Al llarg d’aquests 20 anys, el servei ha atès a 8.400 persones “amb motivacions diferents, que han estalviat en molt casos processos judicials costosos i poden acabant tenint conseqüències molt complicades”, ha afirmat l’alcaldessa. La tipologia de casos més freqüents han estat els veïnals, de consum, familiars, jovent i de l’àmbit escolar. A més, ofereix “un programa d’alternatives a les sancions per incivisme o per no respectar les normes comunitàries que provoquen malestar en el veïnat”, ha detallat l’alcaldessa.
La regidora de Civisme, Convivència i Mediació Comunitària, Antònia Pulido, ha explicat que el servei “s’ofereix no només a les persones individuals, sinó també a les associacions o a les comunitats de veïns que ho necessitin”. “És un espai segur on realment la gent pot explicar els seus conflictes i trobar una solució”, ha assegurat la regidora. En aquest sentit, el Centre de Medicació és un espai per a la prevenció de la violència i per la millora de la cohesió social, responent al dret de la ciutadania a tenir un espai adequat, neutral, confiable i segur per resoldre els problemes entre privats. Cal tenir en compte que en el 80% dels casos les parts han acceptat mediar (es tracta d’un procés voluntari) i, d’aquests, el 85% ha finalitzat amb un acord.
El director del Centre de Mediació i Convivència Ciutadana de Sant Pere de Ribes, Javier Wilhelm, ha indicat que fa 20 anys “poques persones coneixien què era un centre de mediació i teníem entre 40 i 50 casos l’any; després això va anant creixent i teníem una mitjana, fins la pandèmia, al voltant de 150 casos/anys i ara estem superant els 400 (420), això vol dir que la pandèmia ens ha fet mostrar que és un canal d’escolta, de contenció i de tractament de conflictes en la convivències amb altres persones”.
Wilhelm també ha destacat que el centre compta amb una sèrie de professionals que poden ajudar a les persones a trobar “una solució a mida, que sigui realista i possible”. “Asseure’s a escoltar a l’altre no compromet a res, però només és començar a escoltar i a vegades s’entén que l’altra persona té coses a dir, i això és recíproc, perquè obrim un canal de diàleg i això sempre és una aposta per una democràcia més participativa”, ha dit.
Premi ADR Justícia 2021
El Centre de Mediació de l’Ajuntament de Sant Pere Ribes va començar a fer, arran del confinament decretat durant l’estat d’alarma, una campanya de suport emocional. Va donar una atenció de dilluns a diumenge per via telefònica i a través de la plataforma Zoom i va dur a terme una campanya a les xarxes socials amb consells sobre la convivència a casa i a les comunitats, en relació amb el tancament, la por, la incertesa i els processos de dol traumàtics.
El jurat del Premi ADR Justícia 2021 ha reconegut la resposta immediata i encertada de l’Ajuntament davant un context de confinament total, tot acompanyant la ciutadania en un moment tan complex. En aquell moment, les demandes de mediació i suport emocional van créixer en un 74% en relació a l’any anterior.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!