Pobresa infantil

Més de 240.000 infants catalans viuen en llars que no poden mantenir la temperatura adequada, segons Save the Children

L'entitat alerta que la pobresa energètica està relacionada amb problemes de salut i pitjor rendiment a l'escola

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Save the Children ha alertat que un 17,2% dels infants de Catalunya, uns 241.088, viuen en llars que no poden mantenir una temperatura adequada a l'hivern, segons dades de al darrera Enquesta de Condicions de Vida. El director de l'organització a Catalunya, Antoni Pérez, ha explicat que aquests casos no paren de créixer: llars en situació de vulnerabilitat que no posen la calefacció perquè no poden pagar la factura o que la posen menys del que haurien per evitar factures que no poden assumir. L'entitat ha criticat que el bo social no està arribant a totes les famílies que el necessiten. Les conseqüències d'aquesta situació són problemes de salut i respiratoris, però també de salut mental, absentisme escolar i pitjor rendiment a l'escola.

Segons Save the Children, viure una situació de pobresa energètica també pot estar associats a situacions d'estigma i aïllament. "Un nen que no té cobertes les necessitats bàsiques, que té fred o té calor està més nerviós, més neguitós", explica Mar Pujol, mestra i directora d’una escola a Barcelona.

L'organització ha alertat també que la pobresa energètica exposa aquestes famílies a risc d'accidents i incendis a casa per l'ús d'espelmes o estufes per escalfar-se o veure-hi.

Entre les famílies més afectades destaquen les llars monoparentals i les famílies nombroses.

Davant d'aquesta situació, l'organització proposa mesures com convertir en permanents les ajudes temporals d'emergència, reformar el bo social perquè aquest s'atorgui automàticament a les famílies que es troben per sota el llindar de la pobresa i que en el llindar d'accés per a les famílies amb fills a càrrec es tingui en compte el cost de vida en cada territori. També que es creïn espais per tramitar totes les qüestions informatives i de prestació relacionades amb la provisió d'energia, apostar per la rehabilitació d'edificis amb un criteri d'equitat i accessibilitat i una perspectiva d'infància.

Per últim, l'entitat veu marge perquè siguin els actors del mercat elèctric els que assumeixen, almenys en part, el cost de l'ampliació del bo social a una tarifa progressiva de llum i gas.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local