Dia Internacional de les Dones

L’assemblea feminista La Ruda celebra 10 anys amb un ventall d’activitats

El proper 8 de març el col·lectiu feminista La Ruda celebrarà la seva primera dècada, i per aquest motiu han organitzat diversos actes

L’assemblea feminista La Ruda celebra 10 anys amb un ventall d’activitats. La Ruda

L’assemblea feminista La Ruda celebra 10 anys amb un ventall d’activitats. La Ruda

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El col·lectiu feminista La Ruda, assemblea no mixta penedesenca que centralitza la seva activitat a la capital de l’Alt Penedès, celebra aquest 2023 deu anys de la seva creació. L’assemblea, que segueix uns principis anticapitalistes i està vinculada a l’Esquerra Independentista, forma part de la coordinadora de Feministes Anticapitalistes dels Països Catalans des de la seva creació el passat 2018.

L’aniversari

Per tal de celebrar la primera dècada aquest 2023 La Ruda organitza diverses activitats, la majoria mixtes i obertes a tothom. Els actes arrencaran el divendres 3 de març a les 20h amb una exposició de cartells de La Ruda al Casal Popular La Gueralda, seu del col·lectiu. Més endavant també es farà un sopar multitudinari obert a totes les membres actuals i antigues de l'assemblea, un vermut, una campanya i parada en el marc de Sant Jordi, el sorteig d’una panera amb més d’una desena de regals, s'impulsarà una taula rodona feminista, es crearà un calendari solidari pel 2024 i també es farà una jornada no mixta pel 25 de novembre, entre altres. A més, per aquesta primavera hi ha previst un llançament de marxandatge per garantir la sostenibilitat, autogestió i independència del col·lectiu. Tant el marxandatge com la imatge dels 10 anys són obra de la il·lustradora penedesenca Cristina Gallardo Cendra.

L’assemblea feminista La Ruda

La Ruda es va crear el 2013 al Baix Penedès, amb l’objectiu d’organitzar la jornada del 8 de març i, alhora, anar més enllà en l’impuls feminista al territori. Des de l’inici, l’objectiu del col·lectiu ha estat la militància feminista, però durant aquests primers deu anys s’ha consolidat com un espai també antiracista, anticapitalista, antifeixista i que defensa el col·lectiu LGTBI+ des d’una assemblea no mixta, buscant un feminisme interseccional. L’assemblea feminista La Ruda celebra 10 anys amb un ventall d’activitats El proper 8 de març el col·lectiu feminista La Ruda celebrarà la seva primera dècada, i per aquest motiu han organitzat diversos actes.

Algunes de les accions destacables del col·lectiu són la campanya “Jo també vull ser diable”, que denunciava la manca de presència i possibilitat d’accés de les dones als balls de diables centenaris de l’Arboç (Baix Penedès) i Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès) i que va aconseguir la reacció dels diables de Sant Quintí i el suport de més de 200 firmes de grups folklòrics catalans, entitats i partits polítics; una campanya de rebuig a la contrareforma del Partit Popular en la llei de l’avortament el 2014 (que va suposar la denúncia i persecució política d’algunes integrants del col·lectiu), la publicació de calendaris solidaris el 2019 i 2020 que van aportar més de 2.000 euros a persones refugiades i agricultores palestines, una campanya massiva per apostatar, suport i acompanyament a víctimes de violència mascilsta i sexual, un documental contra la precarietat elaborat conjuntament amb el col·lectiu Endavant, formacions i xerrades al voltant del propi cos, la repressió o la violència masclista, la redacció i posada en pràctica de protocols de prevenció i actuació davant les agressions masclistes en espais d’oci, suport a companyes encausades o les jornades anuals relacionades amb el 25 de novembre, Dia Contra les Violències Masclistes, o el 8 de març, Dia de la Dona Treballadora.

La Ruda també s'organitza per aportar una mirada feminista a altres col·lectius i a les institucions del Penedès, per crear espais de formació i debat feminista, i per visibilitzar i denunciar la violència masclista i l’opressió del sistema cisheteropatriarcal. Amb aquests primers deu anys, el col·lectiu ha treballat per demostrar que el feminisme és essencial i una peça clau per un desenvolupament sa de la societat, i pretén seguir creixent per mantenir aquesta línia i per reforçar la convicció que el feminisme és indiscutible en tots els àmbits socioeconòmics i tota agenda política.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local