Intercanvi

El programa Erasmus+ acosta escoles portugueses a l’escola Baltà i Elias

Aquesta setmana l’escola de Vilafranca del Penedès ha acollit la visita d’una representació portuguesa de l’Agrupamiento de Escuelas de Cristelo

El programa Erasmus+ acosta escoles portugueses a l’escola Baltà i Elias. Eix

El programa Erasmus+ acosta escoles portugueses a l’escola Baltà i Elias. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest intercanvi sorgeix en el marc del programa europeu Erasmus+ en el qual al curs passat una delegació vilafranquina va fer la primera visita a Portugal. 

De dilluns a divendres la delegació lusitana, formada per dues professores d’educació primària i una psicòloga, han viscut el dia a dia de l’escola per tal de nodrir-se de la forma de treballar, innovadora i vinculada amb el nou currículum d’Educació, que té el Baltà i Elias. Aquesta visita té una finalitat bidireccional ja que a part de conèixer com treballa una escola d’un altre país també és una oportunitat per compartir coneixements i experiències. 

A les aules del Baltà veus els nens abans que als mestres

Tânia Nunes, psicòloga de l’Agrupament d’Escoles de Cristelo, reconeix en positiu la filosofia del centre: “És una escola on quan entres a les aules no veus els mestres, veus als alumnes, confirmant així que el model d’ensenyament-aprenentatge està centrat en l’alumnat. El fet que no s’utilitzin llibres fa que aflori la creativitat i el pensament crític”. 

Pel què fa a l’organització del centre, Nunes reconeix que “els passadissos estan humanitzats, veure els lavabos sense diferències de gènere és molt positiu, a Portugal els diferenciem per nens i nenes, però sobretot destaquem la flexibilitat dels espais i el mobiliari ja que faciliten el treball cooperatiu”. Tot això ho han vist traduït a P3 on “l’alumnat entra i es troba diferents propostes d’aprenentatge i al cap d’una estona que ja hagin arribat tots arrenquen amb la rotllana i les rutines”.

Descobreixen la proposta del centre i de Vilafranca

Durant aquests dies han participat de les propostes d’espais que el centre realitza tant en Petits com en Mitjans i Grans. Han conegut a fons el treball per projectes i el treball que es fa des del SIEI des de P3 fins a 6è. També, han pogut presenciar els projectes educatius de Vilafranca com el projecte d’Emprenedoria o el +Música, les tècniques de Mindfulnes incorporades al centre després de la visita feta l’any passat a Portugal o l’aposta del centre pels racons o l’ activitat d’speaking en anglès de 4t, 5è i 6è amb alumnat de l’ Alt Penedès. 

La setmana també ha servit per acostar a la comitiva de l’escola de Cristelo a la vida i cultura vilafranquina visitant tant l’entorn històric com els museus del Vi, de la Festa Major o el mateix Cal Figarot per viure un assaig de castells. 

Voluntat de continuïtat

Aquesta és una grata experiència sorgida i finançada pel programa Erasmus+ que ha estat valorada molt positivament pels dos centres. S’espera que tingui continuïtat en el temps per poder seguir nodrint-se d’experiències educatives d’arreu, alhora que s’està començant a gestar futures col·laboracions entre els alumnes de les dues escoles.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local