Salut mental

Recerca i Universitats estudia per primera vegada l'estat emocional de la població universitària a Catalunya

La investigació busca detectar col·lectius d'alta vulnerabilitat i adoptar noves estratègies de prevenció i intervenció

Recerca i Universitats estudia per primera vegada l'estat emocional de la població universitària a Catalunya. ACN

Recerca i Universitats estudia per primera vegada l'estat emocional de la població universitària a Catalunya. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Recerca i Universitats ha posat en marxa per primera vegada un estudi per avaluar l'estat emocional de la població universitària a Catalunya. El departament ha anunciat que, a partir d'aquest dilluns, s'enviarà una enquesta a tota la comunitat universitària, que inclou els estudiants, el personal d'administració i serveis (PAS) i el personal docent i investigador (PDI), que avaluarà aspectes de benestar emocional, salut mental i qualitat de vida. Amb la investigació, es busca detectar col·lectius d'alta vulnerabilitat i adoptar noves estratègies de prevenció i intervenció. Segons el departament, es tracta del primer estudi "d'aquestes característiques i de gran abast" que es fa a les universitats catalanes.

En un comunicat, el departament afirma que la salut entre la població universitària és "una qüestió que preocupa", i admet que en els darrers anys "s'ha evidenciat" un agreujament del benestar emocional en una part de la comunitat.

"Aspectes com la competitivitat, la pressió social, les jornades d'estudi intensives, la falta de conciliació o les dificultats per adoptar un estil de vida saludable es combinen amb característiques personals i sociodemogràfiques que incrementen el risc de problemes psicològics", asseguren des de la conselleria.

En aquest sentit, defensen que la informació obtinguda a partir dels resultats de l'estudi serà "crucial" per conèixer l'estat de la salut mental a les universitats, ajudar a facilitar la detecció de col·lectius d'alta vulnerabilitat, i orientar les estratègies d'intervenció més urgents.

Segons ha detallat Recerca i Universitats, a partir d'aquest dilluns les universitats enviaran un correu electrònic als estudiants, PAS i PDI dels seus centres respectius, amb una enquesta diferenciada per a cada col·lectiu. En una segona fase, una petita mostra de persones voluntàries representatives dels tres col·lectius participarà en un estudi qualitatiu basat en grups focals.

Amb l'objectiu d'arribar a més públic, el departament també ha anunciat que engegarà al mateix temps una campanya a les xarxes socials, en coordinació amb les universitats, per incentivar la participació en l'enquesta.

L'estudi és un encàrrec del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) i està avalat científicament pel CEEAH-UAB (Comitè d'Ètica en Experimentació Animal i Humana de la UAB). Així mateix, es farà de la mà de 21 experts en salut mental i amb la col·laboració de dotze universitats catalanes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local