El curs escolar començarà el 6 de setembre per a infantil, primària i ESO i el dia 12 per a l’FP. ACN
ACN |
Barcelona
30-03-2023 15:26
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El curs escolar començarà el 6 de setembre en les etapes d’infantil, primària i ESO i el dia 12 per a la Formació Professional. La resta d’ensenyaments començaran el 18 de setembre, i pel que fa a les tardes de setembre seran lectives, a diferència del curs passat. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat que es tracta del “camí del mig” entre els interessos dels sindicats i les famílies. D’altra banda, el Departament ha fixat “un criteri estable” pel que fa als cursos vinents que començaran el quart dia laborable de setembre per l’educació bàsica, i el primer dia laborable després de la Diada per a la postobligatòria.
Cambray ha apuntat que la concreció del calendari escolar ha estat “fruit d’un procés de diàleg obert” amb representants de tota la comunitat educativa, assegurant que l’avaluació de l’avançament d’aquest curs s’ha fet a partir d’un debat amb el Consell Escolar i un procés de treball amb la Junta Central de Direccions. El conseller també ha defensat que començar la primera setmana de setembre és una bona mesura per a l’alumnat, especialment per al més vulnerable, “ja que redueix la desconnexió a l’estiu i garanteix la igualtat d’oportunitats”.
“Sempre és difícil posar d’acord per una banda les famílies, que volen començar abans possible, i els sindicats, que deien que s’havia de començar el dia 8 de setembre, hem agafat on hi havia màxima confluència”, ha apuntat Cambray, subratllant que ja s’havia dit que es faria això després d’avaluar durant aquest curs el funcionament de l’avançament.
De fet, el titular del departament ha anat més enllà i ha fixat ja la base pels pròxims cursos, afirmant que ja es disposa de “suficient informació” per donar “seguretat, certesa i garanties” per els anys següents.
D’altra banda, “per millorar la qualitat de l’educació i de la tasca docent”, Educació ha explicat que les tardes del mes de setembre seran lectives i que no hi haurà compensacions extraordinàries pel que fa als dies, ja que n’hi haurà un total de 178 lectius. Ho ha concretat la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, que ha assenyalat que la proposta “s’adequa a la normativa”.
“Estem en el marc dels dies que determina la norma, i quedarà mirar dies concrets com les vacances de Nadal, Setmana Santa i els quatre dies de lliure disposició”, ha insistit. L’ordre de calendari serà el que detallarà la resta d’informacions relatives al curs 2023-2024, després que se n’hagi fet la tramitació preceptiva a la mesa sindical i al Consell Escolar.
Pel que fa al final de curs, acabarà el 21 de juny per a infantil, primària, ESO i FP bàsica i el 17 per a batxillerat, FP i ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny. En aquest últim cas, del 18 al 21 hi haurà les avaluacions extraordinàries.
Les dades s’han fet públiques aquest matí a través d’un comunicat que s’ha fet arribar a les juntes de direccions de centres, als docents, a la mesa sindical, als representants de les famílies, a les patronals de lleure i a les entitats municipalistes.
Protesta d'USTEC al Departament
Prèviament a la compareixença de Cambray, representants del sindicat USTEC han irromput al Departament d’Educació per queixar-se del fet que el conseller hagi anunciat la data de l’inici de curs abans de negociar-ho a la mesa sectorial amb els representants dels treballadors, que se celebrarà demà a les 9 del matí.
El conseller ha insistit que a primera hora “s’ha informat a tothom” i ha recordat que els sindicats van participar en els debats. “Escoltem els sindicats, però no són els únics, hi ha moltes altres veus a la comunitat educativa”, ha dit. Cambray també ha afirmat que s’ha donat resposta a les seves demandes i que estan oberts a mantenir les reunions que facin falta.
Preguntat pel “desgast” que li poden generar les protestes sindicals, el conseller ha determinat que és “zero”. “Jo el que faig és prendre decisions que són bones per l’alumnat, amb tothom”, ha insistit, “no podem tenir la mateixa escola que fa quinze o vint anys, fer coses diferents de com es feien fins ara”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!