Curs 2022/23

Educació instal·larà un centenar d'aires condicionats en espais comuns dels centres educatius en les properes setmanes

Més d’una cinquantena d’ajuntaments ja s’han interessat en posar-ne, com és el cas de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, El Prat de Llobregat, Torres de Segre o Sitges

Educació instal·larà un centenar d'aires condicionats en espais comuns dels centres educatius en les properes setmanes. ACN

Educació instal·larà un centenar d'aires condicionats en espais comuns dels centres educatius en les properes setmanes. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament d’Educació ha anunciat que instal·larà un centenar d’aires condicionats en espais comuns dels centres educatius en les properes setmanes per fer front a les altes temperatures. Ho ha dit el seu conseller, Josep González Cambray al Ple del Parlament, on ha explicat que 539 edificis ja en tenen en bona part per iniciativa d’ajuntaments, de les pròpies escoles o les AFA. D’altra banda, a mitjans d’aquest mes de maig es farà arribar una segona tramesa de 2.500 ventiladors als centres, que se suma a una primera en la qual es van repartir 2.424 aparells. A més, durant les onades de calor, les direccions dels equipaments afectats rebran un avís del Meteocat i podran aturar les classes però hauran de mantenir l’horari d’obertura.

Cambray ha admès que tot i que s’han pres mesures a curt, mitjà i llarg termini “no n’hi ha prou” per donar resposta a la demanda dels centres, i per això ha obert la porta a canviar “una política històrica” respecte a la instal·lació d’aires als equipaments educatius. El conseller ha deixat clar que aquestes es faran a partir de “criteris de sostenibilitat”, acompanyades de plaques, i ha posat en valor que serviran per “climatitzar alguns dels espais comuns per compensar les altes temperatures”.

De fet, ha insistit que alguns centres ja disposen d’aquests aparells i que ja hi ha més d’una cinquantena d’ajuntaments que s’han interessat en posar-ne, com és el cas de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, El Prat de Llobregat, Torres de Segre o Sitges. “Acompanyarem els ajuntaments que vulguin climatitzar els espais comuns en centres de la seva titularitat”, ha afegit.  El titular d’Educació ha insistit que es tracta d’un tema que no se soluciona d’un dia per l’altre, però que els “ocupa i preocupa” i ha recordat que durant els darrers anys s’han pres altres mesures com transformacions de patis i aïllaments, instal·lació de cobertes, així com millores de ventilació i protecció, entre d’altres.

La mesura anunciada pel conseller s’engloba dins del pla d’adequació al canvi climàtic als entorns escolars, que se centra en tres eixos diferenciats. Un d’ells passa per traçar un pla d’eficàcia, sostenibilitat i confort de les infraestructures educatives. Tal com ha explicat el conseller, actualment un total de 539 centres – 287 instituts i 252 escoles – ja disposen d’algun espai comú climatitzat.

Pel que fa al centenar d’aires condicionats que s’instal·laran les pròximes setmanes, s’han decidit les seves ubicacions a partir de diferents criteris, com la identificació d’un major nombre d’alumnat vulnerable, criteris constructius i arquitectònics dels edificis, així com la diferenciació de zones climàtiques. Es farà en llars d’infants, centres d’educació especial, instituts i instituts-escola. L’actuació comporta una inversió de 5 milions d’euros (MEUR).

En quant a les escoles de primària, tal com ha indicat Cambray, “s’acompanyarà” els consistoris que, segons el departament, ja han mostrat un gran interès. Segons Educació s’han mantingut diferents comissions on s’han parlat d’aquests canvis i en les quals el Govern s’ha compromès a estar al costat dels ajuntaments per ajudar-los a prioritzar aquesta qüestió.

Segons fonts de la conselleria, es preveu que en cinc anys els 800 centres de titularitat patrimonial de la Generalitat tinguin almenys una sala de tipus polivalent amb aire condicionat. També confia que la resta de llars i escoles, que no són de la seva propietat, portaran a terme actuacions en aquest sentit. Això sí, aquells que vulguin fer instal·lacions hauran de demanar permís al Departament via serveis territorials.

Nous canvis organitzatius

Paral·lelament, els altres dos eixos del pla d’Educació, passen per diversos canvis en matèria climàtica als currículums i diverses iniciatives en xarxa per afrontar canvis organitzatius. En aquest sentit, s’ha elaborat una guia d’actuació per als centres en ocasió d’altes temperatures. El document, proposa flexibilitzar l’activitat lectiva dins del manteniment de l’horari d’obertura del centre, així, les direccions poden decidir si fer o no fer classes, però en cap cas escurçar la jornada. Sí que es permetrà recollir alumnat sempre que es garanteixi la seva custòdia.

Tot plegat s’organitzarà a través d’un nou sistema d’alertes que els centres rebran a través de l’aplicació Telegram – articulades pel Meteocat - perquè sàpiguen que hi ha un episodi de risc per altes temperatures en la seva àrea climàtica i puguin activar. Els centres també hauran de localitzar espais interiors i exteriors amb millors condicions de benestar tèrmic.

Intervencions durant els pròxims mesos

Finalment, el pla contempla l’inici d’un pla pilot en 15 centres amb tecnologia ‘Free-cooling’, un sistema de climatització del qual s’avaluarà l’eficiència segons les característiques climàtiques. Totes les intervencions previstes per Educació es duran a terme aquest mes de maig i fins abans de començar el curs escolar 2023-2024.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local