Salut Pública demana extremar la prudència en el bany arran dels 18 ofegaments mortals a platges i piscines aquest estiu. ACN
ACN |
Barcelona
25-07-2023 08:36
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El departament de Salut, a través de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, ha fet una crida a extremar la precaució i la vigilància en el bany arran de l'elevat nombre d'ofegaments a platges i piscines d'aquest estiu. Des de començament d'any 29 persones han perdut la vida a dins de l'aigua. 18 d'aquestes, més de la meitat, han mort durant els mesos de juny i juliol, segons dades de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses. Paral·lelament, el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) ha reanimat el 84% de les persones que s'han ofegat a Catalunya durant aquest període. La major part de les víctimes s'han registrat a la platja (72), tot i que també se n'han comptabilitzat 39 a piscines. El 37% dels atesos han estat menors.
Les recomanacions de Salut i l’Agència de Salut Pública de Catalunya arriben coincidint, aquest 25 de juliol, amb el Dia Mundial per a la Prevenció dels Ofegaments d’acord amb l’Organització de les Nacions Unides.
Les últimes dades registrades, corresponents als set primers mesos d’aquest 2023, mostren 29 casos de mort per ofegament, dels quals 20 són homes i 9 són dones. D'aquests, 18, més de la meitat, corresponen als mesos de juny i juliol.
L’edat mitjana és de 56,8 anys, amb un interval entre els 2 i els 86 anys, i són majoritàriament de nacionalitat espanyola (17 casos), francesa (4 casos) i anglesa (2 casos). Pel que fa a la distribució territorial, la demarcació de Girona és la que més casos ha registrat (10 casos), seguida de Tarragona (8 casos), Barcelona (6 casos) i Lleida (4 casos).
El SEM reanima vuit de cada deu ofegats aquest estiu
Des de l’1 de juny fins el 23 de juliol, el SEM ha atès 120 persones per ofegaments produïts a les platges, piscines, rius i embassaments d’arreu de Catalunya. En el 84% dels casos atesos, els serveis d'emergències han pogut revertir l’ofegament a través de la posada en pràctica de reanimació cardiopulmonar, cosa que ha permès salvar la vida de la persona.
De les 120 assistències per ofegament, el 34% (40) han ocorregut a la Regió Sanitària de Barcelona; el 30% (36) a Tarragona; el 28% (34) a Girona; el 3% (4) a la Catalunya Central; el 2% (dues) a les Terres de l’Ebre; un altre 2%, amb dues més a Lleida, i un 1%, que correspon a una sola assistència a l’Alt Pirineu.
El lloc on se n'han produït més és a la platja, amb 72 casos, seguit de les piscines, on se n’han registrat 39. A data d’avui, el 37% de les persones ateses per aquesta causa són menors de 18 anys.
65 ofegaments mortals cada any, majoritàriament homes majors de 75 anys
Entre els anys 2019 i 2022, s’han enregistrat un total de 260 defuncions per ofegaments no intencionals produïts a Catalunya, que representen una mitjana anual de 65 ofegaments mortals.
De manera semblant al que s’observa en altres causes de mort per lesions no intencionades, el nombre d’ofegaments mortals entre els homes gairebé quintuplica el que s’enregistra entre les dones. Així, entre 2019 i 2022 van morir ofegats a Catalunya 211 homes amb una edat mitjana de 55 anys, davant d’un total de 49 dones amb una edat mitjana de 60 anys. Un 10% d'aquests episodis mortals es van produir entre infants de 0 a 14 anys, mentre que un 28,5% dels afectats tenien 75 anys o més.
Tot i que el major nombre d’ofegaments mortals es va produir a platges i aigües naturals (176 defuncions, 67,7%), els que van tenir lloc a piscines van ser particularment freqüents en el cas dels infants de 0 a 14 anys. En concret es van comptabilitzar quinze dels 47 ofegaments mortals a piscines enregistrats en el període d’estudi. A banda, el 57,7% de les defuncions corresponen a aquest grup d’edat.
El període que va de maig a setembre i, especialment els mesos de juliol i agost, acumula 111 defuncions, una dada superior a la de la resta del període examinat. Aquesta xifra representa el 42,7% dels casos acumulats.
Extremar les precaucions
Sota el lema 'Tothom pot ofegar-se, a ningú hauria de passar-li' el departament de Salut, a través de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, ha recordat que tothom hi està exposat, especialment quan el cos experimenta canvis sobtats de temperatura al entrar en contacte amb l’aigua freda, al submergir-se bruscament o si es realitza una activitat física excessiva.
En aquest sentit, han emès una sèrie de recomanacions que passen per nedar en companyia d’altres persones; banyar-se en platges amb socorristes sempre que sigui possible; no entrar al mar si hi ha bandera vermella i respectar els advertiments dels professionals; evitar consumir begudes alcohòliques abans del bany; no entrar de cop a l’aigua després de menjar, d’haver pres el sol molta estona o d’haver fet un exercici físic intens; i en cas de patir una malaltia, especialment si és cardíaca o circulatòria, consultar els professionals sanitaris sobre la idoneïtat de la pràctica del bany, la natació o altres activitats aquàtiques.
En relació amb els infants, han alertat que la supervisió per part de les persones adultes és un factor fonamental per prevenir els ofegaments. Així, han indicat que fins i tot quan els nens i les nenes saben nedar o estan familiaritzats amb l’aigua, cal una supervisió contínua per part d’una persona adulta durant el bany o el joc a la platja o la piscina. A més, en el cas dels lactants i els infants més petits, cal mantenir-se sempre a una distància que permeti agafar-los allargant el braç.
D’altres consells fan referència a prendre consciència del risc, sobretot en piscines privades on es tendeix a pensar que hi ha menys perill; ensenyar els petits a nedar; respectar les normes de seguretat de les instal·lacions i evitar que els joves i nens juguin a empentar-se; no consumir begudes alcohòliques mentre es supervisa un infant; no confiar la seguretat dels nens a les joguines inflables o instal·lar una tanca al voltant de l'espai aquàtic per evitar que cap petit pugui entrar-hi sense l’acompanyament d’un adult.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!