Salut mental

Les entitats que treballen per prevenir el suïcidi creuen que cal un abordatge "multifactorial” d’aquesta xacra social

Demanen que s’impulsin “projectes transversals i interdisciplinaris”

Les entitats que treballen per prevenir el suïcidi creuen que cal un abordatge

Les entitats que treballen per prevenir el suïcidi creuen que cal un abordatge "multifactorial” d’aquesta xacra social. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les associacions i entitats que treballen en la prevenció i suport a la conducta suïcida reivindiquen que és una “realitat multifactorial”. En el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, expliquen que no es pot simplificar aquesta xacra social i que calen "projectes transversals i interdisciplinaris” per poder-la erradicar. Una crida que han fet en el marc de l’exposició fotogràfica 'Silencis trencats. Parlem del suïcidi, vencem el tabú', de Jordi Otix i Manu Mitru, que s’ha ubicat aquest diumenge al barri de Sants. Una mostra al mig del carrer per arribar al màxim de persones possibles per contribuir en la lluita contra l’estigma.

Els factors i les causes que condueixen a la conducta suïcida són complexes i cada cas és “únic i particular”. Per això, les persones que treballen en associacions i entitats per a la seva prevenció consideren que cal parlar de la “confluència de tots els factors”. “Es parla més del problema que de la base del problema”, diu la presidenta de l'Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi i supervivent, Clara Rubio. A més, afegeix que el suïcidi s’acostuma a "simplificar".

En la mateixa línia, des de l’Associació per a la Prevenció del Suïcidi i Atenció al Supervivent, Glòria Iniesta, creu que hi ha una visió molt "reduccionista del suïcidi" quan hi ha “diversos motius que el desencadenen”.

Precisament, atribueixen aquesta situació al tabú que, encara avui dia, continua sent aquesta xacra social. Iniesta assegura que el 10 de setembre “és important per a poder-ne parlar”. Afegeix, “si en parlem, eliminem estigmes, vergonyes i tabús”.

Per la seva banda, la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat de l’ajuntament de Barcelona, Marta Villanueva, ha volgut destacar que han detectat que “el 30% de conductes suïcides corresponen a persones joves.”

Un pla de prevenció

Diverses entitats han signat un manifest conjunt en el qual proposen un pla d’acció basat en sis propostes: que l’atenció al benestar emocional ocupi l’agenda política i pressupostària, projectes de sensibilització, projectes transversals i multidisciplinaris, més atenció sanitària, suport a les famílies i reduir l’accés a mitjans letals.

'Silencis trencats'

Un dels actes per commemorar el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi a Barcelona ha estat l’exposició ‘Silencis trencats. Parlem del suïcidi, vencem el tabú’, de Jordi Otix i Manu Mitru. Una mostra fotogràfica a través de del testimoni d’onze persones que han viscut el suïcidi de prop. L’exposició intenta transmetre el fenomen i els sentiments que estan vinculats amb una experiència com aquesta.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local