Curs 2023/24

Les famílies d’una escola rural de l’Alt Penedès denuncien falta de personal i males condicions del centre

L’AFA de La Fassina de Sant Joan de Mediona acusa Educació de fer-se enrere en la designació d’un nou mestre

Les famílies d’una escola rural de l’Alt Penedès denuncien falta de personal i males condicions del centre. ACN

Les famílies d’una escola rural de l’Alt Penedès denuncien falta de personal i males condicions del centre. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les famílies de l’escola rural La Fassina de Sant Joan de Mediona, al terme municipal de Mediona, denuncien públicament la manca de personal docent per atendre els més de 90 alumnes matriculats, alhora que reclamen un millor manteniment d’un centre que “es cau a pedaços”. Segons ha fet públic l’AFA (Associació de Famílies d’Alumnes) en una carta, el Departament d’Educació va garantir la incorporació d’un nou mestre per atendre els sis grups classe en què s’estructura l’escola, però fa pocs dies els el van denegar. L’AFA lamenta que el Departament se n’ha desdit “a l’últim moment abans de l’inici de curs, sense donar cap explicació”.

La portaveu de l’AFA, Sira Ruiz, explica que fa aproximadament 20 anys que el centre “cau a pedaços” però que “gràcies a la bona voluntat de l’equip docent i no docent” han pogut tirar endavant els darrers cursos. Ara, però, “la situació és insostenible”, assegura, ja que l’escola s’ha anat fent gran i necessita més personal.

El centre ja supera els noranta alumnes i, segons la normativa, això els permet “guanyar un mestre més”, explica Ruiz. En aquest sentit, al juny van celebrar l’aprovació per part d’Educació d’una nova plaça docent de cara a aquest curs escolar. El problema ha arribat quan, a l’inici de curs, aquest nou mestre no s’ha incorporat. Segons la portaveu, l’equip directiu va rebre una resposta del departament dient que la incorporació s’havia denegat, “sense cap tipus d’explicació”.

Les famílies asseguren que Educació els insta a refer i barrejar els grups, inicialment plantejats en sis classes organitzades per cicles educatius. Aquesta opció no els satisfà, perquè suposa  “trencar amb el decret d’Educació, que marca treballar de forma cíclica”.

Ruiz lamenta que haver de refer els grups comporta “replantejar tot el projecte educatiu” i obliga el personal docent a fer més hores per suplir l’absència del nou mestre. “Això provoca tensions i posa en perill la qualitat educativa dels infants”, asseguren des de l’AFA. Les famílies temen que el 30 de setembre Educació doni les plantilles per tancades i ja no hi hagi marge per aconseguir el nou docent.

Tant les famílies com l’equip directiu estan intentant dialogar amb diferents responsables territorials, sense èxit. Al seu torn, el Departament d’Educació no s’ha pronunciat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local