Robòtica

L'estudiant vilanoví Quim Moran, guardonat en els Premis de Recerca Jove 2022 de Catalunya

El treball de recerca es titula “RoboQuim: disseny, construcció i programació d’un robot amb forma humana” i pretén, mitjançant el control per veu, ajudar a persones amb problemes de mobilitat

L'estudiant vilanoví Quim Moran, guardonat en els Premis de Recerca Jove 2022 de Catalunya. EIX

L'estudiant vilanoví Quim Moran, guardonat en els Premis de Recerca Jove 2022 de Catalunya. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'estudiant de Vilanova i la Geltrú Quim Moran Monfort va ser guardonat aquest passat divendres 29 d’octubre de 2023 en els Premis de Recerca Jove (PRJ) 2022, que en aquesta edició han distingit un total de 79 treballs d’investigació científica realitzats per alumnes de 3r i 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà o superior el curs 2021/22. El treball de recerca que Quim Moran va defensar quan feia 2n de batxillerat, anomenat “RoboQuim: disseny, construcció i programació d’un robot amb forma humana” pretén, mitjançant el control per veu, ajudar a persones amb problemes de mobilitat, intentant que la seva vida sigui més fàcil.

Durant aquest acte, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reivindicar que “el jovent extraordinari” de Catalunya “està apassionat per la recerca i que és autoexigent”. “Catalunya pot estar molt contenta dels seus joves i crec que vosaltres en sou un exemple”, va afegir. Per la seva banda, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, qui precisament va fer una menció al treball del Quim Moran, va afirmar que “l’objectiu d’aquests premis és despertar interès per la ciència, per la curiositat i per la investigació en tots els àmbits de la vida”. I va afegir que “la quantitat de temes que afloren des de la vostra imaginació i interès, i amb l’estímul dels vostres professors i professores, és una font de riquesa que comença a preparar el futur perquè els científics del futur sou aquí”.

Els Premis de Recerca Jove

Creats el 1981, els PRJ tenen com a objectiu distingir els millors treballs de recerca fets, de forma individual o en grup, durant més d’un any per estudiants de tot Catalunya que fan recerca d’excel·lència, demostrant un esperit científic. Els guardons són atorgats pel Govern, a través del Departament de Recerca i Universitats i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), i estan dotats amb 850 euros, en el cas dels alumnes.

Els PRJ en xifres

En aquesta edició s’hi van presentar 198 treballs de 102 centres educatius distribuïts al llarg de 28 comarques d’arreu del país ( l’edició del 2021, van ser 184 treballs i als premis del 2020 es van presentar un total de 195 treballs). S’han guardonat 11 centres i 79 treballs de recerca, que han estat elaborats per 98 alumnes. El 65% dels premiats han estat noies (64 noies premiades) i el 35%, nois (34 nois premiats).

En referència a la distribució territorial, la comarca amb més alumnes premiats és el Barcelonès amb un total de 12 guardons. La segueixen el Maresme amb deu guardons i el Segrià, el Vallès Oriental, el Baix Llobregat i el Gironès amb sis. La comarca amb més recerques presentades és novament el Barcelonès (34), seguida del Maresme (22), el Baix Llobregat (17), el Segrià (12) i el Gironès (11).

Per branques de coneixement, se n’han premiat 14 de Ciències Socials i 14 d’Enginyeria, Tecnologia i Arquitectura; 11 de Ciències naturals i agroalimentàries; 10 de Ciències; 9 de Biomedicina; 8 d’Arts i humanitats; 7 de Ciències Mèdiques i de la Salut; 4 de Biotecnologia mèdica; 1 de Ciència i tecnologia de dades i 1 de bioinformàtica.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local