Pla d'Igualtat de Gènere

El Govern destinarà 10 MEUR a una xarxa de 100 professionals que vetllaran per la igualtat de gènere

L’executiu aprova un pla d’igualtat que preveu reduir la bretxa salarial a l’administració

El Govern destinarà 10 MEUR a una xarxa de 100 professionals que vetllaran per la igualtat de gènere. ACN

El Govern destinarà 10 MEUR a una xarxa de 100 professionals que vetllaran per la igualtat de gènere. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Govern destinarà un centenar de professionals a vetllar per la igualtat de gènere entre els empleats públics, ens locals, empreses i entitats. És una de les mesures anunciades coincidint amb la presentació del nou Pla d'Igualtat de Gènere de la Generalitat, aprovat aquest dimecres a la mesa general de la negociació de funció pública, on tenen representació els sindicats -IAC-CATAC, CCOO i UGT-. El document actualitza el pla del 2016 i inclou un total de 177 mesures i es desplegarà de manera progressiva fins al 2027. Preveu, entre altres, reduir la bretxa salarial a l'administració, que es troba sis punts per sota la del sector privat.

"És un pla d'igualtat que vol ser referent, suposa un canvi de paradigma perquè no va només d'oportunitats i que entén el gènere en tota la seva magnitud i complexitat", ha defensat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha ressaltat que respecte de l'anterior document enguany s'incorpora la perspectiva LGTBI+. En aquesta línia, el nou pla inclou, per exemple, un protocol per garantir l'acompanyament en l'entorn laboral de les persones trans que estan en procés de canviar de gènere.

Més personal que vetlli per la igualtat de gènere

El Govern també ha anunciat aquest dimecres que destinarà més personal a vetllar per la igualtat de gènere. Així, es crearà la figura d'un Agent d'Igualtat de l'Administració de la Generalitat, com a part del pla.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat que es prioritzarà personal funcionari per aquest rol per agilitzar processos. "No ens imaginem un concurs que triguem massa temps a fer la selecció", ha detallat.

En paral·lel, i fora d'aquesta figura interna a l'administració i com a element extern al pla d'igualtat, el departament d'Igualitat i Feminismes crearà una Xarxa de Professionals d'Equitat en els Treballs.

Aquests professionals ajudaran a desenvolupar auditories i registres salarials i valoracions dels llocs de treball amb perspectiva de gènere. A més, també impulsaran i ajudaran a elaborar els plans d’igualtat de les diverses empreses, ens locals o entitats de Catalunya. L'executiu hi destinarà 10 milions d'euros, en una mesura per ajudar a desplegar els plans d'igualtat arreu del territori.

Els complements salarials poden generar desigualtat

En relació amb la bretxa salarial, el pla d’igualtat proposa fer un estudi retributiu dels diferents llocs de treball per detectar on s'estan produint diferències. Segons les últimes dades publicades per l'Observatori del Treball i Model Productiu del Departament d'Empresa i Treball, corresponents al 2020, de mitjana els homes van cobrar 5.907 euros més a l'any que les dones i la bretxa salarial es va situar en el 19,7%. En el sector públic la taxa és sis punts inferior, sobretot pel fet que en l'administració està regulat que els càrrecs han de tenir el mateix salari independentment del gènere, però les diferències es poden "escolar" pels complements salarials, per exemple.

"El plus de toxicitat es paga en mineria, un sector altament masculinitzat, i no es paga en neteja o centres de bellesa, on s'està en contacte permanent amb lleixius o acetones altament contaminants", ha exemplificat Verge en relació amb el sector privat. "No hi ha hagut una voluntat directa de contaminar, però l'efecte indirecte hi és, perquè es paga només en aquells sectors més masculinitzats", ha afegit. L'objectiu del nou pla és estudiar casuístiques com aquesta en l'administració pública.

Igualtat de gènere en sentit ampli

El nou pla d'igualtat remarca que entén el gènere "en el sentit més ampli" i s'estructura en set àmbits. Ressalten també les mesures relacionades amb la formació i l'erradicació de l'assetjament i de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques. També pretén garantir la "igualtat efectiva" en tots els nivells de presa de decisió. Verge ha ressaltat que es tracta d'un document "viu, innovador i dinàmic" que s'anirà revisant cada any.

El document també contempla estudiar per què en determinats càrrecs s'hi presenten menys dones, establir mesures de prevenció de riscos laborals que incorporin la perspectiva de gènere i garantir que els espais siguin inclusius (lavabos sense gènere o sales de lactància). A més, preveu crear un 'Índex d'igualtat de gènere a l'administració de la Generalitat', que pretén poder mesurar al llarg del temps com s'evoluciona en aquesta matèria. 

Al seu torn, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, també ha destacat que en la reunió de la mesa general de la negociació de funció pública d'aquest dimecres també s'ha aprovat l'acord marc que estableix per primera vegada un marc comú i fixa les directrius generals que han d'orientar els nous plans d'igualtat que afectin l'Administració de la Generalitat però que facin referència a col·lectius concrets (els Mossos d'Esquadra, per exemple, tenen el seu propi pla d'igualtat).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local