Dia Mundial contra el càncer de mama

Els hospital del Garraf i l'Alt Penedès van fer l'any passat 2.946 ecografies mamàries, que van permetre diagnosticar 198 tumors

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf compta amb la col·laboració de l’Associació Marinada i l’Associació Ginesta per donar suport a les dones del territori que han patit un càncer de mama

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf compta amb la col·laboració de l’Associació Marinada i l’Associació Ginesta per donar suport a les dones del t

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf compta amb la col·laboració de l’Associació Marinada i l’Associació Ginesta per donar suport a les dones del t

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El càncer de mama és el més freqüent en les dones a Catalunya. Durant el 2022 es van diagnosticar 4.722 nous casos. La detecció precoç permet detectar el càncer de mama en una etapa molt inicial, quan encara no produeix molèsties i la possibilitat de curació és més alta. Per això, el Departament de Salut, d'acord amb les recomanacions de diversos organismes internacionals, convida les dones d’entre 50 a 69 anys a fer-se una mamografia cada 2 anys. En aquest sentit, el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf va realitzar, l’any 2022, 13.452 mamografies, de les quals 10.066 es van realitzar derivades del programa de cribratge de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), i 2.946 ecografies mamàries, que van permetre diagnosticar 198 neoplàsies malignes de mama. Des del CSAPG incideixen en la importància de la detecció precoç per poder detectar el càncer en fases inicials i augmentar l’èxit dels tractaments.

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) compta amb la col·laboració de l’Associació Marinada del Garraf i l’Associació Ginesta del Penedès, per donar suport a les dones que han estat sotmeses a una cirurgia degut a un càncer de mama.

L’Associació Marinada del Garraf col·labora amb l’Hospital Residència Sant Camil (HRSC) entregant cada any 150 coixins en forma de cor, que serveixen per protegir la cicatriu de l’aixella o del pit que queda després d’una cirurgia de mama, i permeten que la dona pugui baixar el braç sense fer-se mal. També fan donació de 80 bosses que serveixen per posar els drenatges, que habitualment encara queden posats un cop els donen l’alta. Aquestes bosses faciliten la mobilitat de la dona. Per últim, també entreguen 40 braçalets que es posen al braç per cobrir les vies per on s’administra el tractament de quimioteràpia. Totes aquestes peces estan confeccionades a mà pel Grup Dona de l’Ajuntament de Canyelles. En un futur, està previst que la Marinada imparteixi tallers a demanda a l’Hospital Residència Sant Camil.

D’altra banda, l’Associació Ginesta també col·labora amb el CSAPG fent donacions de coixins, bosses i proteccions per les persones que porten la via permanent i són tractades a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès (HCAP). Fan una entrega anual 50 coixins en forma de cor per donar suport físic a la mobilitat del braç i de 20 bosses per als drenatges. L’Associació també realitza xerrades a l’aula de formació de l’hospital.

El CSAPG agraeix molt la col·laboració de les dues associacions ja que contribueixen a la cura i recuperació de les dones que han estat sotmeses a una cirurgia a causa d’un càncer de mama.

Associació Marinada

L’Associació Marinada va néixer al Garraf l’any 2014 per donar suport i acompanyar a les dones afectades de càncer de mama. L’objectiu era crear un lloc de trobada, on les dones que han patit aquest tipus de càncer o altres se sentissin acollides, acompanyades i compreses.

La Marinada ofereix diferents serveis destinats a cuidar, estimar i augmentar la qualitat de vida d’aquestes dones. Es fan cursos d’estiraments i marxa nòrdica, tallers d’alimentació, risoteràpia, xerrades culturals i d’autoestima. També compten amb un banc de perruques i fulards, per contribuir a augmentar l’autoestima de les pacients que els cau el cabell, ja que la majoria s’han de sotmetre a tractaments de quimioteràpia que els produeix pèrdua de cabell, celles i pestanyes.

Es pot contactar amb l’associació a través del compte de Instagram @marinadavng, a través del seu web corporatiu o trucant al 672243984.

Associació Ginesta

L’Associació Ginesta és un grup d'ajuda mútua que té l’objectiu d’ajudar, informar, recolzar i donar eines per superar els problemes derivats d’haver patit un càncer de mama i aconseguir una plena integració a la vida laboral, familiar i quotidiana.

Formen part d’aquesta associació persones afectades de càncer de mama o d'altres càncers o patologies. També hi participen persones afins a la filosofia de Ginesta, que no pateixen cap tipus de patologia però que volen participar en les tasques que fa l'associació.

L’Associació ofereix diversos serveis com: sessions de psicooncologia, sessions amb un professional que fa el tractament de limfedema, tallers de ioga, consciència corporal,  i tonificació, art teràpia i dansa teràpia. També imparteixen xerrades informatives.

Qualsevol persona afectada o familiar pot contactar amb l’Associació Ginesta a través del web corporatiu, el telèfon 934 272 167 o presencialment els dijous de 17:30 a 19:30 hores.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local