El nou edifici de pediatria del CAP Anoia tindrà una dotzena de consultes i entrarà en funcionament al gener de 2024. ACN
ACN/ Mar Martí |
Igualada
30-10-2023 16:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El nou edifici modular del CAP Anoia (Igualada) que acollirà els serveis de pediatria de l'ICS amb una dotzena de consultes estarà llest al gener de 2024. Així ho ha anunciat la gerent de la Regió Sanitària del Penedès, Irene Abad, en una visita d'obres. Arran de la pandèmia el servei es va traslladar al CAP de Vilanova del Camí i ara es tornarà a portar a Igualada. Abad ha dit que el model de pediatria territorial té "molts avantatges" perquè "garanteix l'accés a una atenció pediàtrica de qualitat de 8 del matí a 8 del vespre". D'altra banda, ha anunciat que Salut vol, en un futur, unificar a Igualada els serveis de pediatria del CAP Nord -gestionat per un consorci- i els del CAP Anoia -gestionats per l'ICS- en un mateix edifici.
Les obres per construir els nou edifici modular del CAP Anoia avancen a bon ritme i, en aquests moments, ja s'han acabat de fer els fonaments i està previst que en les properes setmanes ja s'instal·lin els plafons modulars. La idea és enllestir les obres a finals d'aquest any i que el nou edifici ja estigui en funcionament a partir del gener de 2024. D'entrada hi haurà uns 25 professionals treballant-hi. L'edifici, que té una superfície de 357 metres quadrats i comptarà amb 12 sales de consulta pediàtrica, concentrarà els serveis de pediatria que ofereix l'ICS a la zona de la Conca d'Òdena -Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí-.
La gerent de la Regió Sanitària del Penedès, Irene Abad, ha explicat que arran de la pandèmia es va decidir traslladar els serveis de pediatria del CAP Anoia al CAP de Vilanova del Camí. Ara, però, s'ha decidit retornar-los a Igualada i, per això, s'ha posat en marxa la construcció del nou edifici modular. En total, el cost del projecte serà de poc més d'un milió d'euros i compta amb fons europeus REACT.
Abad ha volgut posar en valor els beneficis que comporta la concentració dels serveis de pediatria en un únic municipi, com en el cas d'Igualada que prestarà aquest servei als pobles de la vora. De fet, la gerent ha avançat que aquest és un model que estan posant en marxa a diferents indrets del país, sempre fora de l'àrea metropolitana de Barcelona. "El model de pediatria territorial garanteix una accessibilitat a una atenció pediàtrica de qualitat de 8 del matí a 8 del vespre, també en període de vacances", ha destacat Abad, que també ha afegit que aquest model és més atractiu pels professionals, ja que "hi ha una massa suficient de pacients que permet que els pediatres puguin seguir estan especialitzats". Això, explica la gerent de la regió, amb el model antic de tenir un pediatra per a cada CAP "és difícil de complir".
Amb tot, Abad ha aclarit que als CAPs o als consultoris locals de la resta de municipis de la Conca d'Òdena se seguiran oferint alguns serveis vinculats amb la pediatria com ara les vacunacions o el programa del nen sa.
Avançar cap a un únic edifici de pediatria a Igualada
Amb la posada en marxa del nou mòdul de pediatria del CAP Anoia a Igualada hi haurà dos espais on s'ofereixen aquests serveis, ja que la ciutat també compta amb el CAP Nord, que està gestionat pel Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA), que també és el titular de l'Hospital Universitari d'Igualada. Abad ha avançat que estan treballant de manera conjunta amb l'Ajuntament per trobar un edifici que pugui englobar tots els serveis de pediatria i, per tant, que no estiguin repartits en dos llocs diferents.
L'objectiu és, segons la gerent, "que els pediatres de primària del CAP Nord, del CAP Anoia i també de l'hospital puguin treballar de manera conjunta i això repercuteixi en una millor qualitat del servei". En aquest sentit, assegura que no és cap impediment que uns professionals estiguin contractats per l'ICS i uns altres per un consorci: "Que tinguin contractes diferents no ha d'impedir que puguin treballar de manera coordinada i en un mateix projecte. Els contractes al sistema sanitari català han de ser en unes condicions molt similars o, fins i tot, les mateixes a llarg termini".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!