Policia local de Vilanova

Sebastià Rodríguez: "Vilanova i la Geltrú demanda una autèntica policia de proximitat i per això calen més agents"

El nou inspector en cap de la policia local de Vilanova defensa un model que recupera els guàrdies de barri i el desplegament d'un grup d'atenció a la víctima: 'hem de fomentar el treball transversal'

Sebastià Rodríguez, inspector en cap de la policia local de Vilanova. EIX

Sebastià Rodríguez, inspector en cap de la policia local de Vilanova. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb més de tres dècades d'experiència professional, l'inspector Sebastià Rodríguez ja ha assumit oficialment la direcció de la Policia Local de Vilanova i la Geltrú. Llicenciat en Criminologia, Rodríguez és des del mes de juliol el nou inspector en cap del cos municipal, on va començar a treballar fa 32 anys. No és el primer cop que assumeix el comandament d'una policia local, ja que l'any 2009 va dirigir la de Cubelles. Professor de l'Escola de Policia de Catalunya, Sebastià Rodríguez és un defensor del model de policia de proximitat i ha estudiat els moviments i tribus urbanes i la xacra de la violència masclista.

La policia local de Vilanova i la Geltrú inicia una nova etapa amb un nou comandament. Quins són els objectius que es marca a mig termini?

Els objectius són molt diversos, però sobretot m'agradaria poder tenir una autèntica policia de proximitat. Crec fermament en aquest model i és el que ens demana la ciutadania. I a partir d'aquí, trobar estratègies per arribar i adaptar-nos a les necessitats de la ciutat.

L'ampliació de la plantilla i la nova prefectura són els reptes més inmediats?

Si entenem la proximitat com el guàrdia de barri -que no és exactament això-, evidentment necessitem un augment de la plantilla per poder tenir el personal com teníem antigament amb agents passejant per zones del municipi i que es dediquin prioritàriament a aquella zona. Però la policia de proximitat va més enllà del patrullatge de barri, i també implica el desplegament d'un grup d'atenció a la víctima, que hem posat en marxa a principis d'any, i buscar estratègies per estar més aprop de la ciutadania. El ventall és molt ampli. Ens hem de modernitzar una miqueta perquè la delinqüència i la mateixa societat avancen i hem de tenir els recursos necessaris. Ara hi ha molts policies que s'estan dotant de drons per fer la seva tasca, d'aplicacions per tenir un contacte directe amb la ciutadania, etc... Hem de fomentar el treball transversal i aquesta és la idea bàsica de la policia de proximitat: treballar amb la comunitat comptant amb ella per donar solucions a problemes reals.

I això com es fa?

Intentar ser transparents dins de la nostra tasca, que de vegades no és agradable perquè s'han de fer detencions o posar denúncies. Hem de donar cobertura a la llei, però això no vol dir que la policia s'hagi de separar de la societat, perquè en formem part i ens necessitem per solucionar problemes que tenim i en tenim uns quants en determinades zones del municipi, a les zones d'oci... És important que treballem conjuntament.

Per tot això calen més policies?

Fa molts anys que estem en una ràtio que no supera els 2 agents per 1.000 habitants. Les millores laborals han anat progressant, afortunadament, però la plantilla no acaba d'arrencar. Aquest mandat tenim més de 20 agents que marxen per jubilació i la voluntat política és que la plantilla augmenti, i a més és una necessitat si volem arribar. Som un municipi de 70.000 habitants i no arribem ni als 100 agents.

Les dependències també s'han d'actualitzar.

Una de les bases per poder tirar endavant el Pla Local de Seguretat que acabem d'aprovar és la nova prefectura. Si s'ha d'augmentar la plantilla, al lloc on estem ara ja no és viable. Tot està condicionat al nou edifici per poder treballar en unes condicions mínimes i òptimes no només per nosaltres, sinó per tothom que pugui venir a fer una gestió. Ara no tenim dipòsit de detinguts, l'edifici està que es cau, els vestuaris són pèssims, no tenim un espai per poder atendre una víctima en condicions, no és una dependència segura,... és una necessitat imprescindible.

La criminalitat ha augmentat un 6% a Vilanova i la Geltrú, segons les dades del Ministeri d'Interior.

Vilanova és un municipi segur, les dades estan dins de la normalitat, però hi ha determinades tipologies delictives que de tant en tant afloren perquè hi ha delinqüents que aterren al municipi o han sortit de presó. Aquests dies s'han disparat els robatoris a l'interior de vehicle i és una dada que ens té molt alertats. Feina hi ha molta, és un municipi molt viu amb moltes activitats totes les setmanes, però els nivells són òptims.

L'oci nocturn i la convivència són un dels problemes de la ciutat.

Tenim un problema al nucli antic i no estrictament delinqüencial, sinó de civisme, per això s'ha de treballar transversalment i intentar trobar solucions.

La mobilitat i la seguretat viària són l'assignatura pendent de Vilanova i la Geltrú?

Hem tingut molts canvis en poc temps, però cal recordar que tenim una llei estatal que parla de les ciutats 30 i crec que Vilanova i la Geltrú va una mica tard en aquest tema. La pacificació del trànsit s'ha notat a la zona del centre, que la gent pugui gaudir d'un espai lliure de vehicles és una bona notícia, però tenim determinades parts amb molta intensitat de trànsit i estem treballant per trobar solucions amb canvis d'itineraris. Està bé que hi hagi una zona sense vehicles, però la gent ha de poder arribar a casa seva i no es pot trigar el mateix en creuar la carretera general que en arribar a Barcelona. Ens cal seure i trobar solucions: s'ha de garantir la seguretat de les persones a les rondes i fer una combinació entre vehicles, bicicletes i vianants.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local