Acollida

El departament de Drets Socials presenta al Vendrell la campanya 'Acollir és fer família'

El departament de Drets Socials presenta al Vendrell la campanya 'Acollir és fer família'. Generalitat de Catalunya

El departament de Drets Socials presenta al Vendrell la campanya 'Acollir és fer família'. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament de Drets Socials ha presentat aquest dimarts a la tarda al Vendrell la campanya Acollir és fer família que té per objectiu aconseguir més famílies d’acollida. L’acte ha comptat amb la presència del director de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), Josep Maria Forné, i diversos testimonis que han explicat la seva experiència al voltant de l’acolliment.

En el transcurs de l’acte, el director de l’ICAA ha explicat fan falta més famílies acollidores per aportar un entorn familiar a infants i joves que han viscut situacions complicades. Josep Maria Forné també ha agraït la presència de les famílies que han intervingut a l’acte per contribuir a sensibilitzar a la ciutadania amb els seus exemples.

A l’acte, que estava ple de gom a gom, també ham intervingut diversos testimonis que han explicat la seva experiència. És el cas, per exemple del Francesc i la Patrícia, família d’acollida d’urgència i diagnòstic. Han parlat sobre el moment en què l’infant acollit ha de marxar. “Sents una muntanya russa d’emocions, estàs trist i content alhora i sobretot tenia molta por a deixar de ser la seva mare, però després ens hem retrobat i ara som els tiets del Vendrell”.

En Joan i la Isabel han explicat la seva experiència amb l’acolliment simple. Han recordat la primera nit de l’acolliment i com la criatura no volia quedar-se a dormir amb ells, sinó que volia tornar al centre. “Era el que li donava estabilitat”. Però ara tot ha canviat i tenen una casa “plena de vida”. També reflexionen que “Al final, no saps qui ajuda més a qui, si nosaltres a ella o ella a nosaltres”.

La Gloria, juntament amb la seva parella, van acollir una nena i l’experiència va anar tan bé que, anys després, en van acollir una altra. Recomana totalment l’experiència i fa una crida a què les famílies s’animin a acollir.

També han participat a l’acte la Laia i l’Aiara, dues germanes que van ser acollides i que afronten de manera diametralment diferent la seva situació. L’una explica a poca gent que ha viscut en acollida: “Ho sap qui ho ha de saber”. Mentre que l’altra ho explica a la primera, tan bon punt coneix algú.

A la vegueria del Penedès, hi ha actualment 64 infants acollits en 54 famílies acollidores i 6 infants en 6 famílies que participen en el programa de famílies col·laboradores de caps de setmana i vacances, amb dades del mes de setembre de 2023.

L’acolliment en família aliena és una de les formes d’ajut i protecció als infants i adolescents que es troben en una situació familiar que fa que hagin de viure fora de la seva família d’origen. És una mesura alternativa als centres d'acollida que pretén oferir als infants el millor entorn possible fins que la seva família resolgui els problemes que li impedeixen d'ocupar-se'n. Es tracta d’un gest altruista que proporciona un entorn d’estimació, tendresa, comprensió, atenció i dedicació a un infant que ho necessita durant un temps determinat.

A l’acte del Vendrell, conduït per l’escriptora Estel Solé, el seguiran els actes de presentació de la campanya que s’aniran fent arreu del país durant aquesta tardor a Lleida (14 de novembre), la Seu d’Urgell (21 de novembre), Amposta (28 de novembre) i Manresa (12 de desembre).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local