Les treballadores de la llar d’infants pública de Cubelles, en vaga indefinida per exigir millores al sou i més recursos. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Cubelles
16-11-2023 22:32
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les treballadores de l’escola bressol municipal La Draga de Cubelles han començat una vaga indefinida de cinc hores diàries per exigir una millora del sou i més recursos per atendre els infants. Aquest dijous el centre viu el segon dia d’aturada, amb un seguiment del 100% en el marc d’un 50% de serveis mínims. Pel que fa a l’alumnat, han acudit a la llar la meitat dels 118 matriculats. Les educadores denuncien que fa dotze anys que tenen el sou congelat i reclamen a l’Ajuntament que inclogui millores salarials al plec de la nova licitació que ha d’aprovar per als propers quatre anys. El consistori s’avé a buscar la via per millorar els sous però demana temps a les treballadores per fer un plec de condicions sense escletxes.
Les dotze treballadores de La Draga asseguren que a cada licitació han vist com les seves condicions laborals empitjoraven fins a una situació que consideren “insostenible”. Ara que l’actual licitació és en pròrroga forçosa fins que el govern convoqui oficialment el nou concurs per als propers quatre anys, reclamen a l’Ajuntament que faci un plec de condicions que els garanteixi millores salarials i també més recursos per atendre els infants.
Una de les portaveus de les educadores, Teresa Alarcos, ressalta que fa dotze anys que cobren una mitjana de 1.180 euros bruts, un sou “ridícul” tenint en compte l’augment del cost de la vida. Alarcos precisa que l’empresa Créixer Junts -adjudicatària dels últims concursos- ha aplicat els augments del salari mínim interprofessional a costa d’absorvir antics complements que tenien als sous.
“Nosaltres no reclamem cobrar tots els endarreriments que considerem que ens deuen, però sí que volem un sou que s’equipari a la resta d’educadores de la comarca”, apunta aquesta portaveu, que xifra en una mitjana de 1.500 euros bruts el sou mínim que seria just per a les treballadores de la llar d’infants de Cubelles. Recalca que totes són personal titulat, algunes de les quals amb doble carrera universitària.
Al mateix temps, la vaga de cinc hores (9h a 13h) amb caràcter indefinit també busca pressionar l’Ajuntament per a què augmenti els 30.000 euros anuals que destina a través del pla de viabilitat. Les educadores asseguren que és un import insuficient per poder renovar el material obsolet o atendre totes les necessitats del centre, com l’atenció a alumnes amb necessitats especials o el reforç de personal a l’hora del dinar. Demanen que aquest import sigui gairebé el triple.
Des del govern municipal, la regidora d’Ensenyament, Renata Bedós, apunta a l’ACN que “no és cert” que l’aportació municipal sigui únicament a través dels 30.000 euros del pla de viabilitat. Assegura que el consistori fa altres aportacions directes i indirectes. Bedós posa com a exemple la contractació de vetlladores els dos darrers cursos, les aportacions per assumir part de la despesa dels menús de menjador o les tasques de manteniment a través de la brigada municipal.
Al mateix temps, lamenta que les crítiques de les educadores s’estiguin focalitzant en el consisyori “quan en realitat el focus hauria de ser l’empresa, que és qui gestiona l’aportació municipal”. Segons la regidora, Créixer Junts ha adduït pèrdues empresarials durant la licitació vigent “però mai ha justificat que fos per culpa dels salaris del personal”.
Tot i així, Bedós assegura que el govern està disposat a revisar el plec de clausules per tal que aquest inclogui millores salarials per a les treballadores. Amb tot, matisa que l’objectiu és que el redactat no permeti escletxes que pugui aprofitar l’empresa a benefici propi, “per evitar que es tornin a absorvir complements, com fins ara”. “Estem trigant perquè els temps de l’administració són lents, i ens sap greu que això comporti l’allargament de la vaga”, afegeix.
Bedós diu respectar el dret de les educadores a aturar l’activitat però assegura que ja els ha traslladat el compromís municipal per estudiar incloure les millores salarials a la nova licitació. Les treballadores, però, veuen insuficient la predisposició del govern i exigeixen mesures concretes reflectides directament al plec de la licitació. “Portem molts anys allargant aquesta situació i ha arribat el moment d’un canvi per aconseguir condicions de treball dignes”, asseveren les educadores.
Pel que fa a l’empresa Créixer Junts, l’ACN ha intentat contactar-hi reiteradament però no ha obtingut resposta.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!