Els Agents Rurals denuncien a Vilanova i la Geltrú un furtiu per la instal·lació de xarxes abatibles per a la captura de fringíl·lids. Generalitat de
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
21-12-2023 15:22
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Cos d'Agents Rurals ha denunciat per un delicte contra la fauna dos presumptes furtius que capturaven ocells fringíl·lids utilitzant xarxes abatibles. Un d’ells actuava a Vilanova i la Geltrú i l’altre a Sabadell (Vallès Occidental). Els dos han estat interceptats mentre manipulaven les xarxes abatibles, mètode de captura d’ocells prohibit.
En l’actuació que ha tingut lloc en el terme municipal de Vilanova i la Geltrú els agents han enxampat el furtiu i han comissat 9 caderneres vives, 2 lluers morts i 1 gafarró morts, així com tots els estris emprats. El furtiu tenia diversos paranys repartits per la zona i es dona el cas que els Agents Rurals ja l’havien denunciat per fets similars l’any 2021.
Xarxes abatibles
Els fets han estat posats en coneixement de la Fiscalia Provincial de Medi Ambient i Urbanisme de Barcelona i els comisos han quedat a disposició de l’autoritat judicial.
L’operació ha estat duta a terme per efectius del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA) del Cos d’Agents Rurals juntament amb els agents de les Àrees bàsiques dels territoris on han tingut lloc els fets.
La captura d’ocells fringíl·lids amb xarxa abatible, de la mateixa manera que les xarxes japoneses o l’ús de vesc o qualsevol altre substancia enganxosa, està prohibida i es considera un presumpte delicte contra la fauna recollit pel Codi Penal.
La Directiva 2009/147/CE del parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre, relativa a la conservació de les aus silvestres; la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat; i el Decret legislatiu 2/2008 de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals i el Decret 139/2014, de 14 d’octubre, pel qual s’estableix el règim temporal per al període 2014-2018 de les autoritzacions excepcionals per a la captura en viu i tinença d’ocells fringíl·lids per a la cria en captivitat adreçada a l’activitat tradicional de concursos de cant, conformen el marc normatiu vigent que regula la protecció de les espècies d’ocells fringíl·lids (pinsà, verdum, passerell, cadernera).
Des de l’any 2016, la Generalitat de Catalunya no ha concedit autoritzacions excepcionals per capturar al medi natural exemplars d’ocells fringíl·lids i des d’aleshores la tinença d’ocells fringíl·lids és prohibida, excepte si són nascuts en captivitat i duen les anelles oficials corresponents. La comercialització d’aquestes espècies és prohibida en tots els casos.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!