Consorci Sanitari

La nova Unitat de valoració de la discapacitat i dependència de l'Alt Penedès atendrà 3.000 persones enguany

El servei, que evitarà els desplaçaments a altres comarques, preveu descongestionar una llista d'espera que superava els dos anys

La nova Unitat de valoració de la discapacitat i dependència de l'Alt Penedès atendrà 3.000 persones enguany. Míriam de Lamo

La nova Unitat de valoració de la discapacitat i dependència de l'Alt Penedès atendrà 3.000 persones enguany. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En marxa des del passat mes de desembre però presentada oficialment avui dilluns, la nova unitat de la discapacitat i de la dependència de l'Alt Penedès ja ha atès al voltant de 330 persones, algunes de les quals portaven esperant una visita des de l'any 2021. L'objectiu del nou servei del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès-Garraf és que hi passin fins a 3.000 pacients enguany, una xifra que permetrà que la ciutadania de l'Alt Penedès no hagi de desplaçar-se fins al Garraf, l'Anoia o Barcelona per rebre atenció, i que a la vegada es descongestionin les llistes d'espera del territori. La posada en marxa d'aquesta unitat suposa una inversió de 438.939 euros a càrrec de la Generalitat.

El nou servei, fruit de l'acord entre el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf i el departament de Drets Socials, està per format per dos equips: el de valoracions de discapacitat, integrat per una metgessa, una treballadora social i una psicòloga, i el de valoracions de dependència, amb una terapeuta ocupacional i una fisioterapeuta. Segons la gerent del consorci, Olga Farré, la fita és assolir enguany 1.400 valoracions de discapacitat i 1.600 de dependència -en aquest  cas, les visites es realitzen a domicili-. Des que va iniciar-se a l'Alt Penedès, la unitat de discapacitat ha tancat íntegrament el procés de valoració d'unes 80 persones, i la de dependència, de prop de 250 persones. El servei “permet a la població de l'Alt Penedès no haver de desplaçar-se a comarques veïnes”, ha explicat Farré durant la presentació. En el mateix sentit s'ha expressat el delegat del Govern al Penedès, David Alquézar, que ha destacat “la voluntat d'apropar els serveis al territori”, un fet que servirà per “minimitzar els desplaçaments dels veïns i per agilitzar les llistes d'espera”.

Ampliació de les unitats de valoració a Catalunya

La directora general de l’Autonomia Personal i la Discapacitat, Marta Segura, ha destacat com a un dels objectius del Govern ampliar el nombre d'entitats públiques que disposen d'unitats de valoració de discapacitat i de dependència. Segons Segura, la mitjana de temps en obtenir una valoració de dependència s'ha reduït uns 40 dies a Catalunya, amb un període de temps d'espera de 278 dies -la mitjana espanyola se situa en els 327 dies, amb comunitats autònomes que superen els 700 dies, segons la responsable d'Autonomia personal i Discapacitat-. Pel que fa a les valoracions de la discapacitat, Segura ha destacat que fins a un 45% de les peticions només responen a la demanda d'avantatges fiscals, un aspecte molt específic que en el futur caldrà separar de la resta de valoracions.

Olga Farré, Jordi Cuyàs, Marta Segura i David Alquézar

Llistes d'espera que “preocupen”

“El que més ens preocupen són les llistes d'espera”, ha assegurat el president del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès-Garraf, Jordi Cuyàs, que ha reconegut “la incapacitat en donar resposta a les necessitats de la ciutadania”. “Tenim unes llistes d'espera que no són raonables”, ha afegit Cuyàs, posant com a exemple que algunes de les persones que han estat ateses recentment per la nova unitat “estaven en llista d'espera des de 2021”. “El consorci ha pogut avançar en això perquè ens hem fet grans, tenim capacitat d'interlocutar amb les administracions”, ha explicat el representant del consorci, que ha esmentat altres avenços assolits com la dotació d'un equip de ressonància magnètica a l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès l'any 2022, que dóna servei a 4.000 persones a l'any i que també ha permès millorar la llista d'espera al Garraf. Així mateix, Cuyàs ha assegurat que després de l'estiu l'hospital de l'Alt Penedès disposarà d'un nou servei de diàlisi que permetrà que la ciutadania tingui més aprop aquesta atenció i que es pugui renovar la unitat que existeix actualment a l'Hospital Sant Antoni Abat.

Detecció de maltractaments a la gent gran

El conveni de col·laboració entre el consorci i la Generalitat inclou la participació en el circuit per a la detecció de possibles maltractaments a la gent gran durant l’acte de valoració del grau de dependència. Aquest circuit es va posar en marxa el mes de juliol de 2017 i se segueix en les peticions de la valoració de la dependència de persones a partir dels 65 anys que visquin al seu domicili per tal de detectar si la persona està patint algun tipus de maltractament i, en cas que així sigui, fer arribar la informació als serveis socials bàsics i als serveis de Salut per tal que posin en marxa una actuació conjunta per tractar el cas.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local