Defensa assegura que l'objecte que va sobrevolar Catalunya i les Balears era un meteorit que va fregar l'atmosfera. Defensa
ACN |
Barcelona
01-04-2024 19:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Centre d'Operacions i Vigilància Especial (COVE), del Ministeri de Defensa, assegura que el bòlid que va sobrevolar Catalunya i les Illes Balears la matinada de divendres a dissabte va ser un meteorit que va fregar l'atmosfera. Després d'analitzar el vídeo difós, i de consultar el consorci europeu i altres actors espacials, el COVE ha descartat tant que fos un míssil com que fos un satèl·lit privat de l'empresa Starlink (propietat d'Elon Musk), hipòtesis que havien circulat durant el cap de setmana. L'organisme de l'Exèrcit, que la ministra Margarita Robles ha visitat aquest dilluns, també ha consultat el Centre de Vigilància d'Alertes de Míssils Balístics del Comandament Aeri de l'OTAN.
El punt de llum –batejat com a SPMN290324ART- es va detectar sorgint de França, va recórrer Girona i Barcelona, per continuar direcció les Balears i acabar el seu recorregut al sud del País Valencià.
Segons ha explicat el Ministeri de Defensa, els comandaments militars han confirmat que existeix un protocol d'alertes espacials que s'hauria activat en cas de risc de caiguda o reentrada d'un objecte espacial a partir dels 5.000 quilos.
De mitjana, el COVE observa més de 5.000 objectes diaris que creuen el camp de visió del radar, que va des del 200 als 2.000 quilòmetres de l'òrbita baixa i mitjana. El cap del Comandament de l'Espai, el general Isaac Crespo, ha assegurat que al voltant de la Terra orbiten uns 26.000 objectes espacials, incloent-hi escombraries espacials, però que "això no vol dir que tots suposin un perill".
Diverses hipòtesis
Des de l'albirament del bòlid la matinada del divendres, diverses hipòtesis han circulat durant el cap de setmana. La xarxa d'investigació de bòlits i meteorits del CSIC va apuntar inicialment a la teoria d'un míssil balístic provinent de França, tot i que hores més tard va descartar-ho.
També va fer-ho Alemanya, que a través del seu Centre de Coneixement de la Situació Espacial va assenyalar que es tractava de "la reentrada d'un satèl·lit d'Starlink", propietat d'Elon Muk.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!