CONTINGUT PATROCINAT

Obre a Vilanova i la Geltrú una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

El president durant la jornada de portes obertes a la Barnahus de Vilanova i la Geltrú. Generalitat de Catalunya

El president durant la jornada de portes obertes a la Barnahus de Vilanova i la Geltrú. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament de Drets Socials de la Generalitat ha obert a la capital del Garraf una nova Barnahus, la casa dels xiquets i les xiquetes. Es tracta d’un recurs especialitzat per atendre infants i adolescents víctimes de violència sexual i les seves famílies.

El centre de Vilanova i la Geltrú és el setè d’aquestes característiques que el Govern ha posat en marxa enguany, després que l’any 2020 n’iniciés el pilotatge a Tarragona i ja s’hagin activat les Barnahus de Terrassa, Granollers, la Seu d’Urgell, Lleida i Girona. 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, va visitar la setmana passada la nova Barnahus de Vilanova i la Geltrú, en el marc de la jornada de portes obertes organitzada per l’Associació Benestar i Desenvolupament, entitat gestora del servei. Ho va fer acompanyat de conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, i del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, entre altres autoritats. Aquest servei atendrà infants i adolescents de la vegueria del Penedès que hagin patit violència sexual, i també les seves famílies.

En el decurs de la visita, el president va conèixer l’equip psicosocial que hi treballa a temps complet, format per una coordinadora, dues treballadores socials, dues psicòlogues i una administrativa. També hi ha altres professionals que es desplacen o es connecten telemàticament a la Barnahus, com el personal de l’equip tècnic penal, el metge forense, els professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia; així com pediatres, psicòlegs i psiquiatres del Departament de Salut, entre d’altres. A més, el Departament de Drets Socials ha contractat per aquest recurs dues tècniques que seran la porta d’entrada dels casos i en faran el seguiment, la derivació i l’avaluació inicial.

Model d’atenció integral

Seguint amb el model de Tarragona, la nova Barnahus disposa de dues sales d'espera separades equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres, etc., adients a l'edat i a les necessitats dels infants i adolescents. També té un espai de treball per als professionals; cinc sales per a entrevistes i per atendre les famílies, infants i adolescents; una sala d'exploració forense per a la prova preconstituïda; una sala d'observació per visualitzar les entrevistes d'exploració; una sala d'exploració mèdica amb bany; un espai per a Mossos d’Esquadra, i una petita cuina, entre d’altres.

Les Barnahus són un servei que s’inspira en el sistema d’atenció als abusos a menors que s’aplica en els països nòrdics (Barnahus vol dir “casa de nens” en islandès). Es tracta d’un model d'atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als nens.

L’objectiu principal del servei és doncs la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent de la vegueria del Penedès que hagi patit violències sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra.

Barnahus per atendre infants víctimes de violència

Una de les sales de la Barnahus per atendre infants víctimes de violència sexual. Generalitat de Catalunya

Desplegament territorial

Drets Socials va iniciar la prova pilot amb la Barnahus de Tarragona l’any 2020. Fins al 31 de desembre de 2023, aquest recurs ha atès 803 infants i adolescents víctimes de violència sexual i ha aconseguit multiplicar per 4 la detecció de casos respecte d’altres territoris. El bon funcionament de l’experiència tarragonina ha empès el Govern a estendre’n el model amb la projecció d’unitats arreu del país i amb l’aprovació de l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. Així doncs, a banda dels serveis que ja s’han posat en marxa, està previst que en les pròximes setmanes entrin en funcionament Barnahus a Tortosa, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Mataró i Manresa.

Per a la gestió i coordinació d’aquests recursos s’han constituït comissions territorials amb representació de Drets Socials, Justícia, Mossos d’Esquadra, Salut, Educació i Igualtat i Feminismes. Les comissions són l’eina principal de consulta, informació i debat, i poden proposar activitats i analitzar les necessitats socials de cada territori. Tenen la funció d’actualitzar i establir els protocols de comunicació i intervenció entre els departaments de la Generalitat, així com elaborar i perfeccionar els circuits necessaris per garantir una atenció especialitzada d’acompanyament a les víctimes en el procés de cura, recuperació i reparació.

Més informació al web dretssocials.gencat.cat/barnahus.

 

Generalitat de Catalunya

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local